FOLLOW US: facebook twitter

Συνεπιμέλεια: Οπισθοδρομικές ρυθμίσεις στο Οικογενειακό Δίκαιο

Ημερομηνία: 26-02-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”130606″ img_size=”full”][vc_column_text]Το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια παρουσίασε  σε συνέντευξη Τύπου αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας. Ηδη το τελευταίο διάστημα το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο από σχεδόν όλες τις γυναικείες οργανώσεις αλλά και από κόμματα και φορείς που ασχολούνται με τα ζητήματα του Οικογενειακού Δικαίου και των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών.

Κοινό ψήφισμα κατά των αλλαγών αυτών είχαν υποβάλει ήδη από τον Νοέμβριο 16 γυναικείες οργανώσεις, σημειώνοντας τους μύθους για τη δήθεν προοδευτική σκοπιά των αλλαγών και επισημαίνοντας τις πιέσεις από συλλόγους πατεράδων. Παρά λοιπόν τις θριαμβευτικές αρχικές ανακοινώσεις και την απαραίτητη ολόθερμη στήριξη συγκεκριμένων μέσων, ο υπουργός υποχώρησε τουλάχιστον στην αδιανόητη διάταξη για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί μια παιδοκεντρική μεταρρύθμιση που στοχεύει στη ρύθμιση γονέων – τέκνων με κύριο γνώμονα το συμφέρον του παιδιού», τόνισε χθες ο Κ. Τσιάρας, συμπληρώνοντας ότι «ο νόμος του 1983 χρήζει αλλαγών και βελτιώσεων». Κι αυτό παρά την κοινή εδώ και χρόνια διαπίστωση ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι από τους πλέον προοδευτικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι διαμαρτυρίες πατεράδων, που πραγματικά χωρίς να έχουν σε βάρος τους αδικήματα περνούν λίγο χρόνο με τα παιδιά τους ή κάποιων άλλων που αποσκοπούν να συναρτηθεί ο επιπλέον χρόνος με το ζήτημα της διατροφής, ήταν η αφετηρία για την απόφαση να αλλάξει ο νόμος του Οικογενειακού Δικαίου.

Δυστυχώς στο κομβικό θέμα της κακοποίησης της γυναίκας ή των παιδιών το νέο νομοσχέδιο έχει μια επικίνδυνη χαλαρότητα. Η θεσμοθέτηση της αφαίρεσης της επικοινωνίας ή και της επιμέλειας από έναν γονέα μόνο σε περίπτωση τελεσιδικίας είναι απαράδεκτη, γιατί η τελεσιδικία τέτοιων δικαστικών διαμαχών παίρνει 8 με 9 χρόνια με τον σημερινό ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης.

Επιπλέον, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και οι γυναικείες οργανώσεις θα προσβάλουν αυτή τη διάταξη γιατί αποτελεί σίγουρη εξασφάλιση του κακοποιητή. Εξάλλου, όλοι οι σοβαροί νομικοί έχουν υποστηρίξει ότι ο νόμος δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τις δικαστικές αποφάσεις, γιατί αυτό συνεπάγεται μια οριζόντια αντιμετώπιση των οικογενειών και όχι εξατομικευμένη μέσω των δικαστηρίων.

Παρά τις όποιες βελτιώσεις, οι γυναικείες οργανώσεις, που πραγματοποίησαν  συμβολική διαμαρτυρία στη Βουλή, κάθε άλλο παρά έχουν πεισθεί και ζητούν από τα κόμματα να καταψηφίσουν ως αναχρονιστικό και πολύ συντηρητικό το νέο νομοσχέδιο. Άποψή τους είναι ότι στην πράξη οι ρυθμίσεις του θα βλάψουν τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και των παιδιών. Για παράδειγμα, ο πατέρας που κακοποιεί τα μέλη της οικογένειάς μέχρι να τελεσιδικήσει η όποια απόφαση θα έχει δικαιώματα επικοινωνίας και γονικής φροντίδας!

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot