Ομόφωνα αθώοι οι 11 αιρετοί του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”139487″ img_size=”full”][vc_column_text]-Απαλλακτική οι απόφαση του 5μελους Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών
-Είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα με πλειοψηφική απόφαση για υπηρεσιακή απιστία
Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου
Aίσια έκβαση είχε για έντεκα αιρετούς του δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης η δικαστική περιπέτεια που ξεκίνησε το 2013, καθώς προχθές το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών τούς ανακήρυξε ομόφωνα αθώους για το αδίκημα της υπηρεσιακής απιστίας.
Άπαντες κατηγορούνταν ότι το 2013 είχαν λάβει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την απόφαση αναστολής επιβολής ανταποδοτικών τελών και ότι εξαιτίας αυτής της απόφασης το ταμείο του δήμου δεν εισέπραξε το ποσό των 2,6 εκατ. ευρώ από 79 επιχειρήσεις, με συνέπεια να υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά.
Οι κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα με πλειοψηφική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών σε ποινή πενταετούς κάθειρξης (με ανασταλτικό χαρακτήρα ως την έφεση) και στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, ωστόσο προχθές το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών τους ανακύρηξε ομόφωνα αθώους. Αξίζει να σημειωθεί ότι απαλλακτική ήταν και η εισαγγελική πρόταση.
Όπως εξήγησε με δήλωσή του στην «Πρωινή» ο δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας και εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Μιλτιάδης Δημητρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν κληθεί το 2013 να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή ή μη των τελών, δεν είχαν καν σχετική αρμοδιότητα (σύμφωνα με την διάταξη του αρ 5 παρ. 1 του 25/1975) και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη απόφαση που είχαν λάβει το 2013, με την οποία είχαν κληθεί αρχικά για ενημέρωση και κατέληξαν να λάβουν απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα, ήταν ανυπόστατη.
«Η απόφαση δεν μπορούσε να παράγει την οποιαδήποτε έννομη συνέπεια και ο δήμος, παρόλο που υπήρχε αυτή η απόφαση που δεν είχε παραγάγει την οποιαδήποτε συνέπεια, συνέχιζε να εισπράττει τα δημοτικά τέλη. Συνεπώς δεν υπήρχε η οποιαδήποτε ζημιά ή διακινδύνευση ζημίας σε βάρος του ΝΠΔΔ και δεν πληρούνταν η αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της υπηρεσιακής απιστίας. Σύμφωνα με τη διάταξη του αρ. 390 του Ποινικού Κώδικα, για να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση του συγκεκριμένου ποινικού αδικήματος, πρέπει να συντρέχει βέβαιη ζημία, με την τροποποίηση του νόμου μετά την 1η Ιουλίου του 2019. Στην προκειμένη περίπτωση, πέραν του ότι η απόφαση ήταν ανυπόστατη, διότι δεν είχαν αρμοδιότητα οι κατηγορούμενοι να λάβουν απόφαση για το θέμα της επιβολής των τελών, δεν υπήρχε καν διακινδύνευση ζημίας διότι ο δήμος συνέχιζε να εισπράττει τα τέλη και μεταγενέστερα της έκδοσης της συγκεκριμένης απόφασης. Για τον λόγο αυτό, δικαίως σήμερα αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι για τη συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη για την οποία είχαν καταδικαστεί αδίκως με την απόφαση του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών», δήλωσε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]