FOLLOW US: facebook twitter

Ολυμπιακό κουτί της Πανδώρας

Ημερομηνία: 12-01-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”127407″ img_size=”full”][vc_column_text]

Η αντίστροφη μέτρηση για το Τόκιο άρχισε, όμως τα ερωτήματα πληθαίνουν και η ανασφάλεια ενισχύεται

[/vc_column_text][vc_column_text]Η… άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου έχει αρχίσει να μετράει –και πάλι– αντίστροφα για τις διοργανώσεις των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Σε περίπου έξι μήνες θα διεξαχθεί, όπως τονίζει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η κορυφαία αθλητική γιορτή, αλλά όσο περνούν οι ημέρες τα ερωτήματα αντί να μειώνονται, αυξάνονται, καθώς ο νέος κορωνοϊός έχει ανοίξει το… κουτί της Πανδώρας. Με τη διοργανώτρια πόλη και τους όμορους νομούς να βρίσκονται σε καθεστώς lockdown, η αβεβαιότητα κυριαρχεί στην αθλητική κοινότητα. Ο Ντικ Πάουντ, τo αρχαιότερο μέλος της ΔΟΕ, δήλωσε στο BBC ότι δεν είναι σίγουρος πως θα διεξαχθούν οι Αγώνες, μία δήλωση που πυροδότησε νέο γύρο σεναρίων.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάρουν μέρος 11.000 αθλητές. Από αυτούς έχει προκριθεί μόνο το 57%. Μέχρι τώρα, μόνο στον στίβο, έχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί τουλάχιστον 18 διοργανώσεις από τις οποίες θα προέκυπταν «εισιτήρια» συμμετοχής. Με βάση το νέο πρόγραμμα, οι προκρίσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 29 Ιουνίου. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να διεξαχθούν όλοι οι προκριματικοί αγώνες, η ΔΟΕ έχει plan B και θα αλλάξει το σύστημα πρόκρισης (π.χ. θα διευρύνει τα όρια ή τις προκρίσεις μέσα από το ranking list).

Αναπάντητα ερωτήματα

Το «κλείδωμα» των συνόρων της Ιαπωνίας δημιούργησε αρκετά προβλήματα, καθώς οι εργολάβοι της διοργάνωσης δεν μπορούν να μεταβούν στη χώρα, ενώ σταμάτησε και το πρόγραμμα εγκλιματισμού των ξένων αθλητών. Αυτά όμως τα προβλήματα δεν είναι τίποτα  σε σχέση με τα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν προκύψει και αφορούν την περίοδο των Αγώνων.

Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακών, εάν ένας αθλητής ή αθλήτρια που αγωνίζεται, π.χ., στο μπιτς βόλεϊ ή μετέχει σε μία κωπηλατική ή ιστιοπλοϊκή ομάδα βρεθεί «θετικός» στoν COVID-19, τι θα κάνουν οι υπόλοιποι αθλητές; Θα ακυρωθεί η συμμετοχή τους; Τι θα γίνει εάν διαγνωστεί προπονητής με τον νέο κορωνοϊό; Θα μπουν οι αθλητές του σε καραντίνα και δεν θα αγωνιστούν;  Ανάλογα εμπόδια προκύπτουν και με τους κριτές, καθώς σε αθλήματα, όπως η ενόργανη, δεν μπορεί να βαθμολογήσει τους αθλητές κριτής από τη χώρα τους. Εάν υπάρξουν κρούσματα στους κριτές, πού θα βρεθούν τελευταία στιγμή οι αντικαταστάτες; Το… γαϊτανάκι των αντίστοιχων ερωτημάτων επεκτείνεται στους δειγματολήπτες ντόπινγκ, στο προσωπικό αλλά και στους εθελοντές των Αγώνων.

Ενα άλλο θέμα που έχει προκύψει είναι η δημοσιοποίηση των στοιχείων. Εάν ένας αθλητής νοσεί, τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων. Φυσικά, τα ερωτήματα είναι πολλαπλάσια για τους αθλητές των Παραολυμπιακών όπου πρέπει να υπάρχουν ακόμα περισσότερα μέτρα και εξειδικευμένο προσωπικό. Επιφυλακτικότητα υπάρχει και σε εργαζομένους ή εθελοντές που ήταν να μεταβούν από άλλες χώρες στην Ιαπωνία για να εργαστούν ή να βοηθήσουν στη διοργάνωση. Από τη στιγμή κατά την οποία οι Αγώνες δεν θα είναι μία αθλητική γιορτή και ελλοχεύει κίνδυνος για την υγεία, αρκετοί είναι αυτοί που έχουν ακυρώσει τη συμμετοχή τους.

Μεγαλύτερο κόστος

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό κόστος των Αγώνων, σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό θα στοιχίσουν 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 2,3 πιο πολλά από τον αρχικό. Υπάρχουν όμως και εκτιμήσεις που θέλουν τη διοργάνωση να ξεπερνάει τα 20 δισ., ενώ μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι θα είναι οι πιο ακριβοί Αγώνες στην Ιστορία.
Από αυτά μόνο τα 5,5 δισ. ευρώ δεν είναι δημόσιο χρήμα. Αυτά τα ποσά και, φυσικά, ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας στο Τόκιο έχουν κάνει το 63% των κατοίκων της πόλης να επιθυμεί την αναβολή ή την ακύρωση των Αγώνων.
Οι ιθύνοντες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, από την πλευρά τους, δεν θέλουν ούτε να σκεφτούν την ακύρωση, διότι θα χρειαστεί να ανοίξουν τα θησαυροφυλάκια στη Λωζάννη για να ενισχύσουν οικονομικά τον παγκόσμιο αθλητισμό. Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και οι ρήτρες με τους χορηγούς, οι οποίοι, ήδη, δείχνουν αξιοθαύμαστη υπομονή.
Η ακύρωση των Αγώνων δεν θα φέρει χορηγίες στα χρηματοκιβώτια της Δ.Ο.Ε., αντίθετα οι παγκόσμιοι ηγέτες του αθλητισμού θα δουν τα οικονομικά αποθέματα να μειώνονται. Έτσι, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φέρονται αποφασισμένοι να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση ακόμα και εάν χρειαστεί να γίνει σε… digital μορφή.

Πηγή: Kathimerini.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia