FOLLOW US: facebook twitter

Ολοταχώς για φοροελαφρύνσεις

Ημερομηνία: 15-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”111911″ img_size=”full”][vc_column_text]Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προγράμματα περισσότερων δόσεων για την αποπληρωμή των φετινών φόρων ή οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση, αλλά και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες, αυτοαπασχολούμενους και σε κλάδους όπως είναι η εστίαση και οι μεταφορές, οι οποίες θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Σχέδια νέων διευκολύνσεων προς τους φορολογούμενους με περισσότερες μηνιαίες δόσεις και στοχευμένες μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα εισπράξουν φέτος το 60% των μισθωμάτων, βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες σε κυλιόμενες τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους δανειστές, ενώ τον τελευταίο λόγο για τα μέτρα θα έχει ο πρωθυπουργός. Αλλωστε, ο προγραμματισμός προβλέπει οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Επισημαίνεται ότι όλα τα μέτρα αξιολογούνται με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού και τους πόρους που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι να μην πειραχτούν τα ταμειακά διαθέσιμα των 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για το χρέος και η κάλυψη του λογαριασμού να γίνει από τα κεφάλαια των ομολογιακών εκδόσεων και τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πάνω στο οποίο στηρίζεται όλη η ανάταξη της οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν με διάφορες τεχνικές λύσεις να μην επιβαρύνουν το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα, μολονότι οι δαπάνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων ή των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιρούνται. Ενας από τους λόγους είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για την περίπτωση της Ελλάδας.

Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προγράμματα περισσότερων δόσεων για την αποπληρωμή των φετινών φόρων (π.χ. εισόδημα) ή άλλων οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση. Τα σχέδια θα υποστηριχτούν με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες, αυτοαπασχολούμενους και σε κλάδους όπως είναι η εστίαση και οι μεταφορές (μειώσεις ΦΠΑ) και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε δηλώσεις του ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ένα ευρύτερο πλέγμα μειώσεων στη φορολογία από τον Σεπτέμβριο με μόνιμα χαρακτηριστικά. Άξιο αναφοράς είναι όμως το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έβαλε τον ΕΝΦΙΑ μέσα στο πακέτο των φετινών εκπτώσεων μολονότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στη μείωσή του. «Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάποια μεταβολή του ΕΝΦΙΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, τα σχέδια που εξετάζονται είναι τα εξής:

ΠΡΟΪΟΝΤΑ – ΡΟΦΗΜΑΤΑ: Σχέδιο επιλεκτικών μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό στον χαμηλό ΦΠΑ. Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα, τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους. Αρκεί βέβαια οι καφετέριες να περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση.

ΕΣΤΙΑΣΗ: Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% στο 12% ή ενδεχομένως στο 11%, για να πέσουν οι τιμές και να ενισχυθούν η κατανάλωση και η ρευστότητα στον συγκεκριμένο κλάδο. Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ: Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το βασικό σενάριο προβλέπει η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση στα ακαθάριστα έσοδα.

ΑΚΙΝΗΤΑ: Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των μισθωμάτων. Η αρχική πρόταση προέβλεπε εκπτώσεις με τη μορφή πίστωσης φόρου, ενδεχομένως και κλιμακωτά, επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών. Το μέτρο αφορά 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2018.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 24%. Ειδικά για τις αερομεταφορές η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων.

ΦΟΡΟΙ – ΟΦΕΙΛΕΣ: Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια διευκολύνσεων που προβλέπουν επιμήκυνση των υφιστάμενων δόσεων πληρωμής για τον φετινό φόρο εισοδήματος από 3 διμηνιαίες σε 6 με 8 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ταυτόχρονα νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των χρεών με ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia