FOLLOW US: facebook twitter

Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας

Ημερομηνία: 15-05-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

Τα έργα και τις δράσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσίασε χθες σε e-συνέντευξη ο περ/χης Νεκτ. Φαρμάκης 

Τι απάντησε σε ερώτηση της «Πρωινής» για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής και τη στήριξη των περ/κών ΜΜΕ

Το πλαίσιο έργων και δράσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παρουσίασε χθες το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, εγκαινιάζοντας τον θεσμό της διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου με τους δημοσιογράφους των Μέσων Ενημέρωσης της Δυτικής Ελλάδας. Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, το πρόγραμμα αγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 128 εκατ. ευρώ αφορούν νέα έργα που εντάχθηκαν στο πολύ μικρό διάστημα των 8 μηνών θητείας της νέας Περιφερειακής Αρχής και αφού προηγουμένως, υπήρξε εξορθολογισμός του υφιστάμενου Προγράμματος και λεπτομερής εξέταση όλων των έργων σε απόλυτη συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τους φορείς της Δυτικής Ελλάδας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξοικονομήθηκαν ήδη 96 εκ. ευρώ, τα οποία μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν φτάσει τα 160 εκατ ευρώ, προσθέτοντας και επιπλέον δημοσιονομικό χώρο στην Περιφέρεια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Πρωινής» για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής και στήριξης των τοπικών-περιφερειακών ΜΜΕ, ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι  τετραπλασίασε το ποσό με στόχο να αποδώσει σε βάθος τετραετίας. «Εμείς είχαμε σχεδιάσει να τα αλλάξουμε όλα στην τουριστική προβολή και πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Έναν διαγωνισμό ενός εκατ. ευρώ το ντετραπλασιάμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και τώρα το βρίσκουμε μπροστά μας για τις επόμενες τουριστικές περιόδους. Είναι ένα μέγκα πρότζεκτ που αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο  τουρισμός είναι στις προτεραιότητές μας. Σε ό,τι αφορά τη φετινή τουριστική περίοδο, ούτε το ίδιο το κράτος ακόμα δεν ξέρει πώς θα πορευτεί. Συμπληρωματικά θα βοηθήσουμε να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις. Επίσης, στο πρόγραμμα δημιουργικών επιχειρήσεων και την επιχειρηματική κίνηση υπήρχε επιλεξιμότητα για τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ θα είναι και στο πρόγαμμα επιχειρηματικότητας recoveryplan είναι επιλέξιμοι οι ΚΑΔ για τα τοπικά-περιφερειακά ΜΜΕ», ανέφερε.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η νέα Περιφερειακή Αρχή παρέλαβε ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 570.287.742,17 ευρώ σε ενταγμένα έργα, όμως οι πληρωμές δεν ξεπερνούσαν το 35%. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η δημιουργία μίας μεγάλη «ψαλίδας» μεταξύ προϋπολογισμού και υλοποιημένων έργων, γεγονός που ενέτασσε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην τρίτη και χειρότερη κατηγορία, επιβάλλοντας έναν «κόφτη» στα νέα έργα που θα μπορούσε να εντάξει, αφού για κάθε 2 εκ. ευρώ πληρωμών, μπορούσε να εντάσσει μόνο ένα εκατ. ευρώ σε νέα έργα.

«Δεν είμαι από τους ανθρώπους και τους πολιτικούς που θα πουν ότι παραλάβαμε καμένη γη. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι η εικόνα της Περιφέρειας σε όλα τα επίπεδα προγραμματισμού θύμιζε έναν οργανισμό με στρατηγική προηγούμενων δεκαετιών, με έργα πολυδιασπασμένα, χωρίς ενιαία στρατηγική» τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση αποτυπωνόταν στους δείκτες που έφεραν τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη δεύτερη χειρότερη θέση σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ και στην τρίτη χειρότερη θέση σε ποσοστά ανεργίας, ενώ παράλληλα εμφάνιζε χαμηλή απορροφητικότητα πόρων και χαμηλό δείκτη οικονομικού κλίματος.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ήδη ψηφίσει την ένταξη των 128 νέων έργων σε δύο φάσεις που θα βαρύνουν μόνο κατά 5,63% τον συνολικό προϋπολογισμό και μαζί με το νοικοκύρεμα που έγινε στο υφιστάμενο πρόγραμμα έχουμε αρχίσει να οικοδομούμε πλέον το όραμα για τη Δυτική Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, ως μία άνθρωπο-γεωγραφική ενότητα υπόδειγμα συνοχής που θα αξιοποιήσει», ανέφερε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος