FOLLOW US: facebook twitter

Ταξίδι στην κόσμο μέσα από το ντοκιμαντέρ: Ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 27-01-2020 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”104277″ img_size=”full”][vc_column_text]Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή κυρίως των σινεφίλ και των ανθρώπων του πολιτισμού και των τεχνών, αγκάλιασε η Αμαλιάδα το τριήμερο από 24 έως και 26 Ιανουαρίου το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που μπορεί να έχει έδρα την Καλαμάτα αλλά έχει εξακτινωθεί  και σε άλλες πόλεις του Μοριά, καταστώντας την Αμαλιάδα πόλη του ντοκιμαντέρ. Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε στο cine cinema η προβολή 9 σπουδαίων βραβευμένων ταινιών ντοκιμαντέρ που μετέφεραν τους θεατές σε νέους κόσμους καταγράφοντας με μια άλλη σκηνοθετική ματιά πραγματικά γεγονότα και καταστάσεις με το έμπειρο μάτι ελλήνων και ξέων σκηνοθετών.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Προσκεκλημένη φέτος στην τελετή έναρξης που κήρυξε το Σάββατο το απόγευμα ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης καθώς το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται στην Αμαλιάδα από τον δήμο Ήλιδας, ήταν η σκηνοθέτης LAra Lee από την Βραζιλία, όπου προβλήθηκε το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ ττης Μπουρκίνα Φάσο.   Η Iara Lee, κινηματογραφίστρια, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια κορεάτικης καταγωγής δουλεύει στην Μέση Ανατολή και Αφρική. Είναι η δημιουργός του Cultures of Resistance Network Foundation (γνωστό και ως το Caipirinha Foundation) και υποστηρίκτρια της GreenpeaceInternational, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Κέντρου των Συνταγματικών Δικαιωμάτων, της Επιτροπής των Δικαιωμάτων των Δημοσιογράφων και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και πολλών ακόμη οργανώσεων.

Lara Lee: «Αν δεν αντιδράσουμε θα καταλήγουμε να τρώμε τοξικά τρόφιμα»

Η σκηνοθέτης μίλησε για την ταινία της που αναφέρεται σε μια  ενδιαφέρουσα κοινότητα από καλλιτέχνες και ενεργούς πολίτες, στην Μπουρκίνα Φάσο, όπου δείχνει τον δρόμο προς την πολιτική αλλαγή που μπορεί να φέρει η συσπείρωση. Στην ταινία παρουσιάζονται πλήθος καλλιτεχνών αλλά και αγροτών που χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο της κουλτούρας τους, διεκδικούν ειρήνη και δικαιοσύνη. Όπως η ίδια είπε απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού « Βρισκόμαστε στο έλεος της Μοσάντο και φαρμακευτικών εταιριών που δηλητηριάζουν το φαγητό μας και μας αρρωσταίνουν και μετά πουλάνε φάρμακα για τον καρκίνο Αυτή η ταινία αφορά μας συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου αλλά μας αφορά όλους γιατί στη χώρα μου τη Βραζιλία υπήρχε αυτή αφθονία τροφίμων αλλά τα περισσότερα τρόφιμα ήταν γενετικά τροποποιημένα, ντομάτες πλαστικές που μετά από ένα μήνα δεν είχαν χαλάσει! , Πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο εφικτό είναι σε εμάς που ζούμε σε πόλεις να προμηθευόμαστε τρόφιμα μη τοξικά, τόνισε ότι μπορούμε να κάνουμε κήπους  σε κάθε γωνιά, σε ταράτσες, κοινωνικούς κήπους και να επιστρέψουμε στην ουσία της τροφής μας. «Αν δεν αντιδράσουμε τότε θα καταλήξουμε όλοι να τρώμε τοξικά τρόφιμα και να αρρωσταίνουμε».

Η εικόνα ίσως περιέχει: εσωτερικός χώρος

Έκθεση κόμικ και σεμινάριο stop motion

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ, η έκθεση κομικ «Εν αιθρία 10» που φιλοξενείται στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας , με την υποστήριξη της ComicdomPress, όπου το κοινό μπορεί να δει αδημοσίευτα έργα 76 Ελλήνων δημιουργών. Καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης είναι ο Γαβριήλ Τομπαλίδης και επιμελητές της οι Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και Δημήτρης Σακαρίδης, με τη συμβολή του Μέλανδρου Γκανά.

Επίσης το Σάββατο στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, πραγματοποιήθηκε ένα εξαιρετικό  θεωρητικό σεμινάριο με την  τέχνη του stop motion (τεχνικές animation με φιγούρες από πλαστελίνη) και το ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από την ματιά του σκηνοθέτη Thomas Kunstler. Όσοι το παρακολούθησαν είχαν την ευκαιρία να  γίνουν κοινωνοί δύο έργων του και συγκεκριμένα το “Ρεμπέτικο” και το “Δεν λες κουβέντα”. Δύο stopmotion ταινίες μικρού μήκους με άξονα τη μουσική των παρανόμων και κεντρική φιγούρα τον Βαμβακάρη φτιαγμένο από πηλό! Μάλιστα το «Ρεμπέτικο» (Rebetiko) έγινε γρήγορα viral φτάνοντας τις 100.000 προβολές και λίγο αργότερα ακολούθησε και το η δεύτερη με τίτλο «Δεν λες κουβέντα» (Denleskouventa), με την οποία μάλιστα συμμετείχε  στο φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων Animasyros.

Φωτογραφίες Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, εσωτερικός χώρος

Η εικόνα ίσως περιέχει: σαλόνι και εσωτερικός χώρος[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia