FOLLOW US: facebook twitter

Αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης στους κυνηγούς – Ολοκληρώθηκε και τυπικά η φετινή κυνηγετική περίοδος

Ημερομηνία: 08-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”94815″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Τι δηλώνουν στην Πρωινή το μέλος του ΔΣ της Γ’ΚΟΠ, Άλκης Κωνσταντόπουλος και βουλευτής και πρώην υπουργός Περ/λοντος, Σωκρ. Φάμελλος

[/vc_column_text][vc_column_text]Με έντονο το αίσθημα της απορίας και της απογοήτευσης ολοκληρώθηκε και τυπικά προ ημερών η φετινή κυνηγετική περίοδος, αφού επί της ουσίας φέτος ήταν απαγορευμένη λόγω κορονοϊού στο μεγαλύτερο μέρος της, με εξαίρεση λίγες ημέρες τον Ιανουάριο. Η απραξία στην οποία υποχρεώθηκαν φέτος οι κυνηγοι, προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια, αφού θεωρούν πως η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη θήρα ήταν υπερβολική και επιστημονικά ατεκμηρίωτη.[/vc_column_text][vc_single_image image=”77885″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο αντιπρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου και μέλος του ΔΣ της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, Άλκης Κωνσταντόπουλος, δήλωσε στην Πρωινή πως επικράτησαν ο παραλογισμός και το αντικυνηγετικό μένος.

«Ήταν τυπικό το τέλος της φετινής κυνηγετικής περιόδου, διότι εξελίχθηκε σε δυσάρεστη έκπληξη για όλους τους κυνηγούς, αφού πέρυσι υπήρχαν διαβεβαίωσεις από υπουργικά στόματα ότι το κυνήγι δεν μπορεί να αποτελέσει μέσο εξάπλωσης του κορονοϊού, άρα δεν υπήρχε λόγος να απαγορευτεί. Παρ’ όλα αυτά, με έκπληξη ακούσαμε ότι μέσα στα πρώτα μέτρα απαγόρευσης ήταν το κυνήγι και το ψάρεμα, λες και υπάρχει κίνδυνος για όποιον κινείται μόνος του στο βουνό, να προκαλέσει αύξηση των κροσυμάτων. Τα λογικά άλματα που έκαναν σε τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη και ιδιαίτερα ο κ. Χαρδαλιάς, ήταν πως στόχος ήταν η μείωση της κινητικότητας. Στην πράξη όμως είδαμε ότι δεν υπαρχε κανένας έλεγχος της κινητικότητας στον αστικο ιστό. Επίσης, επιτρεπόταν να μετακινηθεί κάποιος στο βουνό για άθληση, αλλά δεν επιτρεπόταν να έχει μαζί του το τουφέκι. Παραλογισμός!» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Στη συνέχεια ανέφερε πως η επιμονή στη μη άρση απαγόρευσης ενδέχεται να κρύβει άλλα κίνητρα και προθέσεις.

«Ήταν ένα εντελώς παράλογο μέτρο, που εξυπηρετούσε αντικυνηγετικό μένος και δεν είχε καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Μας έκανε να αγανακτήσουμε και να εξαγριωθούμε. Αισθανόμαστε οτι η κυβέρνηση εχει κηρύξει πόλεμο στο κυνήγι και αυτό μας προβληματίζει. Η θήρα είναι μια νομικά κατοχυρωμένη δραστηριότητα, απόλυτα συμβατή με το περιβάλλον και πανευρωπαϊκά αποδεκτή, διότι συνιστά ορθό τρόπο διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος. Και όταν διώχνεις τον κυνηγό από το σπίτι του, αφήνει τη φύση απροστάτευτη και εκτεθειμένη σε εκχερσώσεις, ανεμογεννήτριες και ενδεχομένως στη λαθροθηρία κατά περιπτώσεις. Το κυνήγι ποτέ δεν ήταν επιβλαβές για το θήραμα. Άλλωστε, το κράτος μάς ζητά τη συνδρομή μας για να περιοριστεί ο πληθυσμός του αγριόχοιρου.[/vc_column_text][vc_single_image image=”10370″ img_size=”full”][vc_column_text]«Αγνοήθηκαν οι δασικές υπηρεσίες στη λήψη αποφάσεων»

Την προχειρότητα και την αποσπασματικότητα των αποφάσεων σχετικά με τη θήρα στηλίτευσε με δηλώσεις του στην Πρωινή και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελος, εξηγώντας παράλληλα και την προσέγγιση που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση στον ρόλο της θήρας.

«Εμείς είπαμε σε όλους τους τόνους προς την κυβέρνηση ότι οι απαγορεύσεις της θήρας και του ψαρέματος ήταν η απόδειξη του πόσο επιφανειακά, αποσπασματικά και χωρίς επιστημονική βάση λήφθηκαν αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που ήταν το αρμόδιο για να τροποποιήσει τη ρυθμιστική της θήρας και να προσδιορίσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα στη διαχείριση, απουσίασε από την όλη συζήτης από τον Οκτώβριο έως και τον Ιανουάριο, που ολοκληρώθηκε η ρυθμιστική για τα περισσότερα είδη θηραμάτων. Οι αποφάσεις πάρθηκαν χωρίς να συμμετέχουν οι δασικές υπηρεσίες και οι επιστήμονες της οικολογίας, των θηραμάτων και της άγριας ζωής και είδατε ότι μετά την ολοκλήρωση της κυνηγετικής περιόδου, ανακοινώθηκαν κάποιες αποφάσεις ξανά αποσπασματικές, όπως για το κυνήγι του αγριόχοιρου στη Θράκη και χωρίς καμία επιστημονική βάση» τόνισε και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε οι αποφάσεις  να είχαν ληφθεί από τους επιστήμονες της υγείας και τους επιστήμονες της άγριας ζωής, και με ευθύνη των δασικών υπηρεσιων να σχεδιαστεί η ρυθμιστική της θήρας και όχι μονομερώς και εκτός ΥΠΕΝ.

«Για αυτό η μάχη κατά της πανδημίας δεν έπειθε. Αν έβαζαν την επιστήμη και εστίαζαν σε απαγορεύσεις με οργανωμένο τρόπο και με ταυτόχρονη λειτουργία της θηροφυλακής, τότε και ο κόσμος του κυνηγιου θα πειθόταν ότι υπάρχει λογική», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Φάμελος επισήμανε ότι κατά την υπουργική του θητεία επιτεύχθηκε συμφωνία με την κυνηγετική κοινότητα ως προς τον ρόλο της θήρας εντός του φυσικού περιβάλλοντος.

«Εμεις επιμείναμε να εισαχθεί η θήρα ως διαχειριστικό εργαλείο στη δασική στρατηγική γιατί οφείλει να σχεδιάζεται και να οργανώνεται μόνο με βάση τα οικοσυστηματικά περιθώρια. Για την οργάνωση και την αειφόρο λειτουργία της θήρας, υποχρεούμαστε πρώτα από όλα να λαμβάνουμε υπόψη τις οικοσυστηματικές παραμέτρους. Είναι μια απόλυτη απόδειξη το ότι πετύχαμε να συμφωνήσει η κυνηγετική οικογένεια και ο ευρύτερος κοινωνικός χώρος της θήρας στο ότι δεν είναι αυτοσκοπός και ότι δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από οικοσυστηματικές παραμέτρους. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε υπέρ της θηροφυλακή και της καταπολέμησης της λαθροθηρίας, διότι με τα κυβερνητικά μέτρα αμφισβητείται η βιωσιμότητά της, και υπέρ της οικοσυστηματικής οργάνωσης και διαχείρισης της θήρας έχει αποδείξει ότι βάζει πρώτα τα ζητήματα του οικοσυστήματος και μέσα σε αυτά οριοθετεί και τη λειτουργία της θήρας», σχολίασε.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia