FOLLOW US: facebook twitter

“Όλοι οι δείκτες επιβεβαιώνουν ότι η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης”

Ημερομηνία: 24-11-2022 | Συντάκτης:

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στην εκδήλωση με τον Πρωθυπουργό  Κυριάκο Μητσοτάκη στην έδρατης ΠΔΕ

Στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα, καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό και το κυβερνητικό κλιμάκιο που τον συνόδευε στην περιοδεία του στην Αχαία,  ο Περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης τονίζοντας ότι σε αυτήν την αιθουσα χτυπάει η καρδιά της τοπικής δημοκρατίας στην περιοχή.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, ότι ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από το μεγαλύτερο μέρος του υπουργικού συμβουλίου, επισκέπτονται την Πάτρα, τη διοικητική πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας, επιλέγοντας μάλιστα να έχουν συναντήσεις ουσίας με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς.

Νομίζω ότι στην περιοχή μας τουλάχιστον, δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν, κυβέρνηση και τοπικοί φορείς να κάθονται όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι.

Γι’ αυτό και πιστεύω ότι σήμερα ανοίγει μία νέα εποχή, κατά την οποία δεν πάνε μόνο οι τοπικοί φορείς στις κυβερνήσεις, αλλά έρχονται οι κυβερνήσεις στους τοπικούς φορείς» επισήμανε ο κ. Φαρμάκης.

«Και αυτή ακριβώς η πρωτοβουλία σας, κύριε Πρωθυπουργέ, θεωρώ ότι αποτελεί την πιο ισχυρή απόδειξη ότι αυτός ο τόπος μπορεί να πάει μπροστά μόνο όταν υπάρχει πραγματική και ουσιαστική συνεργασία μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και της αυτοδιοίκησης.»

Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό τον κάλεσε να γυρίσουν νοερά τέσσερα χρόνια πίσω:

“Ήταν Νοέμβριος του 2018, παραμονή της γιορτής του Άγιου Ανδρέα, που είχαμε βρεθεί εδώ στην Πάτρα πάλι και είχαμε μιλήσει σε μία εκδήλωση, στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου μιλήσατε και χθες.

Τότε, εσείς δεν ήσασταν ακόμα Πρωθυπουργός και εγώ δεν ήμουν ακόμα Περιφερειάρχης.

Σε εκείνη την ομιλία μου, είχα τονίσει ότι αφετηρία της πρόθεσής μου να διεκδικήσω τη θέση του Περιφερειάρχη ήταν ένα συναίσθημα: Ο θυμός.

Θυμός, για μία χώρα που έμοιαζε να βουλιάζει, διώχνοντας τους πιο νέους και πιο ικανούς ανθρώπους της, αλλά και για μία Περιφέρεια που για πολλά χρόνια βάλτωνε, υποχωρώντας όλο και περισσότερο στον ρόλο του θλιβερού κομπάρσου της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αισθανόμουν ότι έπρεπε να μετατρέψω αυτόν τον θυμό σε δημιουργικό αγώνα για τον τόπο μου, για τη γενιά μου, για τη γενιά του πατέρα μου, αλλά και του γιου μου.

Σήμερα, 4 χρόνια από τότε αλλά και συμπληρωμένα 3 χρόνια ως Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, θέλω να σας πω ότι διακατέχομαι από δύο άλλα συναισθήματα.

Το πρώτο είναι ικανοποίηση για όσα πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά κυρίως γιατί καταφέραμε να δείξουμε ότι η περιοχή μας έχει πραγματικά πολύ μεγάλες δυνατότητες. 

Και το δεύτερο είναι αγωνία για το αύριο. Αγωνία, ώστε οι υπαρκτές δυνατότητες να μετατραπούν σε ουσιαστικό μέρισμα ανάπτυξης για το σύνολο των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας.”

Η Δυτ. Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης

Ακολούθως ο κ. Φαρμάκης ανέφερε πως οσα έγιναν τρια χρόνια σε αυτό τον τόπο είναι σημαντικά:

«Το μαρτυρούν οι αριθμοί επιτάχυνσης του Περιφερειακού μας Προγράμματος. Οι πληρωμές του ΠΕΠ τριπλασιάστηκαν. Και αυτό σημαίνει ότι έγινε έργο. Πραγματικό έργο προς όφελος των πολιτών και της τοπικής ανάπτυξης.

Το μαρτυρούν τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν σημαντική υποχώρηση των δεικτών ανεργίας. Η Δυτική Ελλάδα έπαψε πλέον να είναι πρωταθλήτρια ανεργίας, σημειώνοντας μάλιστα την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο σύνολο των απασχολούμενων από το 2011. Το μαρτυρούν οι αριθμοί των έργων που εντάξαμε, δημοπρατήσαμε και υλοποιούμε. Σε τρία μόλις χρόνια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δρομολογήσαμε έργα που αντιστοιχούν σε ένα ακόμα ΠΕΠ. Δηλαδή, ένα πλήθος έργων που κάποτε απαιτούσε 7-8 ή και 10 χρόνια για να υλοποιηθεί, έγινε σε τρία μόνο χρόνια.

Όλοι οι δείκτες, όλοι οι αριθμοί, επιβεβαιώνουν ότι η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, κάτι που μάλιστα δεν επιτεύχθηκε σε ουδέτερο πολιτικά και κοινωνικά χρόνο, αλλά υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Κι όμως…

Εδώ στη Δυτική Ελλάδα, όχι μόνο αντέξαμε, αλλά ανεβάσαμε κατακόρυφα τις επιδόσεις και το επίπεδό μας.

Σαφώς όμως και συνεχίζουμε να έχουμε σημαντικά προβλήματα.

Βρισκόμαστε εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης ακρίβειας και πληθωρισμού που απειλεί να ακυρώσει την μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης, ενώ δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τις υποδομές που θα μας ανοίξουν δρόμους προς το μέλλον.

Είμαστε ακόμα αντιμέτωποι με σοβαρά ελλείμματα εκσυγχρονισμού, αλλά και την ανάγκη μίας μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και βέβαια, ως περιοχή του δυτικού άξονα της χώρας, αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αδικημένη πλευρά μίας χώρας, που όμως πρέπει να ισορροπήσει για να μπορεί να πατάει γερά και με τα δύο της «πόδια»»

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η Πάτρα  .πρέπει να ξαναγίνει η μεγάλη πύλη της χώρας στη Δύση και μετά την  Πατρών – Πύργου που μπήκε σε τροχιά υλοποίησης, η Πάτρα έχει ανάγκη, το ταχύτερο δυνατό, και από ένα σύγχρονο τρένο και από ένα ισχυρό λιμάνι με εμπορευματικές δυνατότητες και από ένα αναβαθμισμένο αερολιμένα. Δηλαδή, από όλες εκείνες τις υποδομές που θα τη καταστήσουν συγκοινωνιακό, διαμετακομιστικό και εμπορευματικό κόμβο.

Το brand «Ολυμπία»

Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο νέο προφίλ της ΠΔΕ τονίζοντας ότι «Επίσης, κύριε Πρωθυπουργέ, ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει το brand «Ολυμπία» και «Ολυμπιακή Γη». Εμείς προχωρήσαμε και μετατρέψαμε την Ολυμπιακή Γη σε ταυτότητα της εξωστρέφειάς μας και της τουριστικής μας προβολής. Με επίκεντρο την Ολυμπία και τον Ολυμπισμό όμως, μπορούμε, όχι μόνο να προχωρήσουμε σε ένα συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηλείας, αλλά σε ένα μεγάλο σχέδιο εξωστρέφειας και προσέλκυσης πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας.»

Ακολούθως αναφέρθηκε στο εμβληματικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης, στο μεγάλο φωτοβολταϊκο πάρκο που σχεδιάζεται  στο Μεσολόγγι και στο οποίο πρέπει να συμβάλλουμε όλοι ώστε να υλοποιηθεί γιατί θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα – αν όχι το μεγαλύτερο – συνεργατικά πάρκα της Ευρώπης και ταυτόχρονα, ένα εμβληματικό έργο πράσινης ενέργειας για όλη τη χr;vra kai epίσης στην βαρύτητα που δίνει στον πρωτογενή τομέα  ώστε η ΠΔΕ  να μετατραπεί σε ισχυρή «βιομηχανία» της χώρας με διεθνώς αναγνωρισμένα αγροδιατροφικά προϊόντα.

“Τότε έχουμε το προφίλ μίας Δυτικής Ελλάδας που με βεβαιότητα θα μπορεί  πρωταγωνιστεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. Μιλάμε για τη Δυτική Ελλάδα του 2030, δηλαδή τη Δυτική Ελλάδα των επόμενων 7-8 χρόνων.

Τώρα πια, που είδαμε πόσα καταφέραμε σε τρία μόνο χρόνια, ακόμα και υπό πολύ αντίξοες συνθήκες, γνωρίζουμε καλύτερα πόσα μπορούμε να πετύχουμε στα αμέσως επόμενα χρόνια, εάν η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίσει να είναι όπως μέχρι τώρα ή και ακόμα καλύτερη.

Από εσάς, αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ,  όπως και από τους συνεργάτες σας, ζητάμε να συνεχίσετε να είστε στο πλευρό μας ακόμα πιο στενά, με ακόμα μεγαλύτερη πίστη σε μας και τα δυνατότητές μας.

Να είστε ο πολιτικός ηγέτης που θα ισορροπήσει την χώρα και θα διορθώσει τις ανισορροπίες δεκαετιών, βάζοντας την υπογραφή του στη Δυτική Ελλάδα της νέας εποχής.

Και εμείς, με τη δύναμη που μας δίνει η κοινωνία αλλά και με τη συνένωση δυνάμεων που επιτρέπει στην αυτοδιοίκηση να παράγει έργο περνώντας πάνω από τους κομματικούς φράχτες, να είστε βέβαιος ότι θα κάνουμε τον τόπο μας ισχυρό πρωταγωνιστή.”


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καιρός Πύργος
Ζητείται εργαζόμενος για εργασίες τοποθέτησης αθλητικών ειδών και παιδικών χαρών, εντός και εκτός Πύργου Ηλείας.

Πληροφορίες: 6948838248