FOLLOW US: facebook twitter

Διακριτικό «φρένο» στα πετρέλαια του Κατακόλου

Ημερομηνία: 24-11-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

-Τι απάντησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στην ερώτηση της Πρωινής για την αξιοποίησητων κοιτασμάτων της περιοχής στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην Πάτρα

-Τι απάντησε επίσης για τον EastMed και για το Πύργος-Τσακώνα

-Προανήγγειλε πιθανή ρύθμιση για τους συνεπείς δανειολήπτες και επέμεινε στην εξάντληση της τετραετίας δίχως να προσδιορίσει ημερομηνία

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ο υποδομές, η ενέργεια, τα «κόκκινα» δάνεια και η δημόσια υγεία κυριάρχησαν στη θεματολογία των ερωτήσεων που δέχθηκες χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Μy Way» στην Πάτρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος τόνισε ότι με αυτήν την πρωτοβουλία εγκαινιάστηκε ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας με τα ΜΜΕ της ελληνικής Περιφέρειας.

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού έκρυβαν ειδήσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ερώτηση της «Πρωινής» για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Κατάκολο και το εγχείρημα του αγωγού East Me, το ελληνικό τμήμα του οποίου περνάει από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το Κατάκολο, προκρίνοντας έρευνες μόνο για φυσικό αέριο και σε θαλάσσιες περιοχές αρκετά μακριά από τις παραλίες.

«Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατάκολου, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση καμία εξόρυξη που να αφορά πετρέλαιο να μπορέσει να θέσει σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Γι αυτό και αυτή τη στιγμή, οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν φυσικό αέριο», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τον EastMed επανέλαβε τη στήριξη του εγχειρήματος, επισημαίνοντας ότι βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση επενδύει στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) 

«Για τονEastMedδεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο πέραν του ότι στηρίζουμε το πρότζεκτ, αλλά η αγορά τελικά θα κρίνει αν ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου από την AνατολικήMεσόγειο προς την Ευρώπη είναι ένας αγωγός ή άλλοι τρόποι. Σε πρώτη φάση, αυτό το οποίο κάνουμε είναι να επενδύουμε στο LNG, δημιουργώντας υποδομές έτσι ώστε να μεταφέρουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ένα κομμάτι του μάλιστα μπορεί να παράγεται και στην Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες μάλιστα οι οποίες εμπλέκονται σε αυτές τις εξορύξεις και να γίνουμε ένα κέντρο υποδοχής LNG όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα Βαλκάνια για την κεντρική Ευρώπη γιατί όχι και για την Ουκρανία», σχολίασε.

Για τον οδικό άξονα Πύργος-Τσακώνα και τη σύνδεση με την Αρχαία Ολυμπία ανέφερε ότι κάθε εξαγγελία πρέπει να γίνεται αφού υπάρχουν ώριμες μελέτες, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να συνδέσει την Ολυμπία Οδό με την Αρχαία Ολυμπία.

«Για τις υποδομές ξέρετε ότι είμαστε πάντα πάρα πολύ προσεκτικοί και εξαγγέλλουμε πράγματα τα οποία έχουμε μελετήσει και ξέρουμε ότι είναι ώριμα και για τα οποία έχουμε χρηματοδότηση. Για αυτό μιλήσαμε και θέλουμε να βρούμε τρόπο να επεκτείνουμε τον δρόμο προς την Τσάκωνα, το Καλό Νερό και φυσικά να φτάσει στην Ολυμπία. Ας κρατήσουμε όμως και το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο βασικός δρόμος ολοκληρώνεται. Είναι ένα έργο χειροπιαστό, δεν είναι κάτι για το οποίο μιλάμε απλά θεωρητικά. Αυτοί οι δρόμοι όταν τελειώνουν καταλαβαίνουμε πραγματικά πόσο σημαντικοί είναι για τις περιοχές, καθώς πολλές φορές θεωρούμε δεδομένα και πολύ γρήγορα ξεχνάμε το πόσος κόπος μπήκε στο να γίνει αυτό το έργο, αλλά αυτή είναι η φύση των μεγάλων έργων».

Ρύθμιση για συνεπείς δανειολήπτες

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προωθηθεί ρύθμιση για τους συνεπείς δανειολήπτες, σε συνεργασία με τις τράπεζες, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ενώ αναφέρθηκε στους μηχανισμούς που υφίστανται για τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται, ώστε να αποτρέπεται ο πλειστηριασμός ακινήρων.

«Επειδή υπάρχει αύξηση του κόστους δανεισμού, έχω ζητήσει από το ΥΠΟΙΚ να εξαντλήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους συνεπείς δανειολήπτες σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

«Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και με ευαισθησία. Όμως η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και ειδικά την κύρια κατοικία τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μία μικρή εξαίρεση. Οι περισσότεροι πολίτες σπεύδουν, ρυθμίζουν και πληρώνουν και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους είναι συνεπείς. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Για τον κ. Τσίπρα έχω να πω πόση υποκρισία χωράει σε μια φωτογραφία. Ήταν ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων και επί ημερών του έγιναν 30.000 πλειστηριασμοί, ενώ τότε δεν τον είδα να τρέχει και να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον τους ανθρώπους οι οποίοι έχαναν τα σπίτια τους», δήλωσε.

«Εκλογές στο τέλος της 4ετίας, δεν έχω αποφασίσει ημερομηνία»

Ερωτώμενος για την απλή αναλογική και τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «η χώρα είναι δέσμια ενός εκλογικού νόμου, της απλής αναλογικής, ο όποιος έχει παρά πολλά μειονεκτήματα που δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα κυβερνησιμότητας και ναρκοθετεί την πολιτική σταθερότητα. Εγώ δεν βλέπω δύο εκλογές αλλά σκέπτομαι τις εθνικές εκλογές όποτε γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χωρίς να έχω αποφασίσει ποιά θα είναι η ακριβής ημερομηνία». (…) Τι θα γίνει μετά τις ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές είναι πολύ νωρίς ακόμη να το συζητήσουμε, αν και δεν έχω κρύψει ότι ο στόχος της ΝΔ είναι να υπάρχει αυτοδυναμία μετά τις δεύτερες εκλογές και αυτός ο στόχος είναι εφικτός». χωρίς αυτό να σημαίνει αλαζονεία… Εχουμε δείξει ότι κυβερνούμε με τους καλύτερους, και με στελέχη που δεν ανήκουν στη ΝΔ».

Όσον αφορά τον χρόνο τον εκλογών και αν τον επηρεάζει στις αποφάσεις του η πόλωση και η δημιουργία «τοξικού» κλίματος, τον οριοθέτησε στο τέλος της τετραετίας.

«Εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αλλά δεν έχω αυταπάτες καθώς η αντιπολίτευση δεν έχει παρουσιάσει καμία ουσιαστική πρόταση. Όταν δεν μπορείς να μιλήσεις πολιτικά για τα προβλήματα, καταφεύγεις στην τοξικότητα, τα δήθεν σκάνδαλα. Μη με ρωτήσετε την ημερομηνία γιατί δεν έχω αποφασίσει», κατέληξε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος