FOLLOW US: facebook twitter

Όλα τα νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Ημερομηνία: 19-03-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”107829″ img_size=”full”][vc_column_text]

-Σε δέκα άξονες το κυβερνητικό πακέτο, έρχεται 6μηνο «πάγωμα» δανείων στις συνεπείς επιχειρήσεις
-Απαγόρευση απολύσεων, 800 ευρώ ενίσχυση σε εργαζομένους και αυτοπασχολούμενους για επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή

 

Τους 10 βασικούς άξονες του νέου πακέτου μέτρων στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των εργαζομένων και του συστήματος υγείας ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε αρχικά ότι για φέτος δεν ισχύει ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα και ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς κανόνες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Επίσης τόνισε ότι αναλαμβάνονται συντονισμένες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπληρωματικές προς τα εθνικά μέτρο, και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετεί ειδικό επενδυτικό ταμείο, με πόρους που θα διοχετευθούν στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγορά εργασίας και σε άλλους ευάλωτους κλάδους της οικονομίας. Παράλληλα, η Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προχωρά στην κινητοποίηση χρηματοδοτικών πόρων για την παροχή κεφαλαίων κίνησης και για την προώθηση πρόσθετων επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρομεσαίων, αξιοποιώντας όλα τα περιθώρια ευελιξίας στο πεδίο των κρατικών ενισχύσεων, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις εγκριτικές διαδικασίες.

Οι δέκα άξονες μέτρων είναι οι εξής:

1ον. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων

Τα μέτρα αφορούν όλες, αυστηρά όμως, τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού. Είναι οριζόντια, καθώς αφορούν όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία. Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας.

Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που αυτό διαθέτει, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων που έχουν εκδοθεί. Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον μήνα Μάρτιο, και, εάν απαιτηθεί, θα δοθεί παράταση.

Για όλες τις επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων αναστέλλονται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου για τις οφειλές Μαρτίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, οι κάτωθι πληρωμές:

– Η καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ, πληρωτέες Μαρτίου.

– Η καταβολή κάθε είδους βεβαιωμένων οφειλών στις ΔΟΥ ή τα Ελεγκτικά Κέντρα.

– Η καταβολή των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση αναστολής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, καθώς υπολογίζεται ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία, εν συνόλω ή εν μέρει, περί 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων, με περίπου 600.000 εργαζομένους.

Παράλληλα, τουλάχιστον 100.000 επιπλέον επιχειρήσεις, με περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους, που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, επηρεάζονται δραστικά από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, και θα ενταχθούν στο μέτρο.

2ον. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Θα υλοποιηθεί διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης, υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το ύψος της διαθέσιμης χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων που απασχολούν. Το πλαίσιο χορήγησης θα εξειδικευτεί τις επόμενες ημέρες. Προϋπόθεση λήψης αυτής της χρηματοδότησης είναι, και πάλι, η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3ον. Εργαζόμενοι

Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ για την περίοδο 15/3 έως 30/4. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 400 εκατ. ευρώ.

Το Κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος, Μαρτίου και Απριλίου, για τους περίπου 500.000 εργαζομένους, ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες. Επίσης παρατείνεται η καταβολή επιδόματος ανεργίας σε όσους ανέργους λήγει στις 31 Μαρτίου.

Οι  αρμόδιοι υπουργοί διατύπωσαν σαφή προειδοποίηση προς τις επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις εάν επιθυμούν να ενταχθούν στις ενισχύσεις και στις ελαφρύνσεις του δεύτερου πακέτου. Με βάση τις ανακοινώσεις των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών, απολύσεις που έχουν γίνει ή γίνονται σε επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία είναι άκυρες, καθώς όλα τα μέτρα συνδέονται με ρήτρα διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

4ον. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες, και προβλέπεται η καταβολή αποζημίωσης 800 ευρώ στις αρχές Απριλίου.

5ον. Επιπλέον αυτών των 2 δισ. ευρώ, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο, που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η αξιοποίηση των σχετικών πόρων θα είναι άμεση. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, αυτό το ποσό μπορεί να χρηματοδοτήσει διάφορες δράσεις, όπως είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων, η στήριξη της απασχόλησης και των εισοδήματων των εργαζομένων. Συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση.

6ον. Μειώνεται στο 6%, από 24%, ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής μειώνεται στο 6% σε προϊόντα, όπως είναι:

(α) οι μάσκες και τα γάντια,

(β) τα αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα,

(γ) το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, και

(δ) η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.

Η προσθήκη αυτών των ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που θα ισχύει μέχρι τέλους του έτους, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους αγοράς των προϊόντων που είναι απαραίτητα για την ατομική υγιεινή και προσωπική προστασία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

7ον. Παρέμβαση στην αγορά ακινήτων, σε μια λογική διαμοιρασμού του βάρους αυτής της δύσκολης κατάστασης

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

8ον. Παρατείνεται η εκτιμητική άσκηση στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

9ον. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.

Παράλληλα προχωρά και σε απλοποίηση των διαδικασιών για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και να μην στερείται ρευστότητα η πραγματική οικονομία. Από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ.

10ον. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλει και το τραπεζικό σύστημα.

Ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Πρέπει, όμως, οι τράπεζες να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις, και για τα φυσικά πρόσωπα, ανέφερε ο υπουργός. Παράλληλα, θα πρέπει, με τη βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθεί, μέσω τραπεζών, η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τέλος υπήρξε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να προσδιοριστούν βασικές καθημερινές συναλλαγές, για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία στο κατάστημα. Τα καταστήματα θα μένουν ανοικτά, αλλά η Ένωση θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα περιορίζονται οι απευθείας συναλλαγές, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία εργαζομένων και συναλλασσομένων. Τέλος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε προληπτικά μέτρα προστασίας του Χρηματιστηρίου.

Από την περασμένη εβδομάδα ισχύει το μέτρο της ενίσχυσης του συστήματος Υγείας, με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, επιπλέον του υφιστάμενου Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, η νομοθέτηση διευκολύνσεων πρόσβασης στην εργασία, για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά, μέσω ευελιξίας ως προς τα ωράρια εργασίας, διευκόλυνσης της εξ αποστάσεως εργασίας και δυνατότητας λήψης άδειας ειδικού σκοπού, ενώ το Δημόσιο συμμετέχει στον επιμερισμό του κόστους. Επίσης έχει προβλεφθεί η δυνατότητα αναστολής καταβολής υποχρεώσεων πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση.

Αποτέλεσμα εικόνας για loon

Εξάμηνο «πάγωμα» δανείων

Επισημοποιήθηκε το «πάγωμα» των δανείων που έχουν οι συνεπείς επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία του κορονοϊού, ενώ οι ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα) προς το παρόν καλύπτονται από το άτυπο moratorium λόγω διακοπής της λειτουργίας των δικαστηρίων και αναστολής των πλειστηριασμών. Είναι ωστόσο σαφές ότι η πραγματικότητα θα επιβάλει ειδική πρόνοια και για τα νοικοκυριά, των οποίων οι ανάγκες θα εξετάζονται κατά περίπτωση.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες περιμένουν σχετικές αποφάσεις-κατευθύνσεις από τον SSM που επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο, ώστε και να υποστηριχθούν οι δανειολήπτες, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσουν οι τράπεζες και χωρίς να δημιουργηθούν νέα «κόκκινα» δάνεια.

Προχθές, πάντως, η εταιρεία διαχείρισης Ιntrum, που έχει το χαρτοφυλάκιο της Πειραιώς, σε ανακοίνωση της μίλησε για ρυθμίσεις ιδιωτών. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια των επιχειρήσεων που πλήττονται και ήταν ενήμερα στις 31.12.2019, όπως ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το κράτος θα καλύπτει το κόστος των επιτοκίων δανεισμού και με τη σειρά τους οι τράπεζες θα αναστέλλουν ως τον Σεπτέμβριο τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών επιβεβαίωσε  την απόφαση που ελήφθη τη Δευτέρα, μετά τη σύσκεψη τραπεζών – ΤτΕ για τα δάνεια των συνεπών επιχειρήσεων.

«Ως άμεση πρωτοβουλία και λαμβάνοντας υπόψη την ευελιξία που παρέχουν οι εποπτικές αρχές υπό τις παρούσες ακραίες συνθήκες, ανακοινώνουν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τα οποία περιλαμβάνουν αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια) που οφείλονται από σήμερα μέχρι, τουλάχιστον, την 30ή/9/2020. Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν σε κλάδους, οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Συγκεκριμένα, οι παραπάνω δανειολήπτες δύνανται να αιτηθούν τη μεταγενέστερη καταβολή χρεολυσίων, με παράταση της διάρκειας των πιστώσεων, αρκεί τα δάνειά τους να ήταν ενήμερα την 31η Δεκεμβρίου 2019. Για το χρονικό διάστημα της παραπάνω αναστολής, οι συμβατικοί τόκοι καταβάλλονται κανονικά», αναφέρει η ανακοίνωση της Ενωσης και επειδή το μέτρο δεν είναι οριζόντιο, καλεί τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν με τις τράπεζες και να υποβάλουν σχετικό αίτημα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia