FOLLOW US: facebook twitter

Όλα για το χρήμα…

Ημερομηνία: 21-04-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”134312″ img_size=”full”][vc_column_text]

Οι δισεκατομμυριούχοι που κερδίζουν από το σχίσμα στο ποδόσφαιρο

[/vc_column_text][vc_column_text]Ο πρωτεργάτης της European Super League και αφεντικό της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, μίλησε για το νέο εγχείρημα που επιχειρούν να στήσουν οι «12» κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης. Όπως γράφει η ιστοσελίδα efsyn.gr, μεταξύ των κλισέ περί «μεγαλύτερου ανταγωνισμού» και «εξέλιξης του ποδοσφαίρου» έφτασε και στην ουσία του πράγματος αναφερόμενος «στις ανάγκες για υψηλότερα έσοδα λόγω της πανδημίας». Ο πρώτος πρόεδρος της ESL, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Chiringuito», τονίζοντας πως η προσπάθεια γίνεται για «να σώσουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο». «Όταν δεν έχεις έσοδα πέρα από τα τηλεοπτικά, η λύση είναι να δημιουργήσεις περισσότερους ανταγωνιστικούς αγώνες στη σεζόν, που θα προσελκύουν περισσότερο τον κόσμο, με όλους τους μεγάλους συλλόγους. Φτάσαμε έτσι στην απόφαση να φτιάξουμε μία Super League ώστε να καλύψουμε τα χαμένα έσοδά μας αντί του Champions League» ανέφερε κυνικά ο Φλορεντίνο Πέρεθ αποδεικνύοντας πως όλα έγιναν για το χρήμα.

«Η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες, διότι οι ομάδες έχουν καταστραφεί. Οι νέοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πια για το ποδόσφαιρο, διότι υπάρχουν πολλά ματς χαμηλής ποιότητας και δεν ενδιαφέρονται, εστιάζουν αλλού την προσοχή τους. Έχει χάσει το ενδιαφέρον του. Έχουμε όλοι καταστραφεί, το ποδόσφαιρο είναι παγκόσμιο και οι 12 σύλλογοι έχουν οπαδούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η τηλεόραση αλλάζει κι εμείς πρέπει να προσαρμοστούμε» συνέχισε το αφεντικό της Ρεάλ.

Στο εγχείρημα αυτό –στο οποίο μοναδικός γνώμονας φαίνεται πως είναι το όσο το δυνατόν υψηλότερο κέρδος των ίδιων των συλλόγων– μετέχουν οι αγγλικές ομάδες Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, οι ισπανικές Ρεάλ Μαδρίτης Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, καθώς και οι ιταλικές Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη FIFA και την UEFA. «Θα μιλήσουμε, δεν ξέρω γιατί είναι τόσο θυμωμένες. Η UEFA δεν χρειάζεται να απειλεί. Δούλευε ένα διαφορετικό format που δεν παράγει το απαραίτητο εισόδημα για να σωθεί το ποδόσφαιρο» δήλωσε και ενώ ο εμφύλιος πόλεμος που έχε ξεκινήσει είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει τα πράγματα. «Αυτό που θέλουμε είναι να σώσουμε το ποδόσφαιρο έτσι ώστε στα επόμενα 20 χρόνια να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά. Η κατάσταση είναι πολύ δραματική» πρόσθεσε ο πρόεδρος της «βασίλισσας», αγνοώντας πως το εγχείρημα των «12» γνωρίζει την αποδοκιμασία του μεγαλύτερου μέρους των οπαδών και των φιλάθλων.

Οι κερδισμένοι από το σχίσμα

Το «σχίσμα», ο «εμφύλιος», το «μεγάλο σοκ» είναι μερικοί από τους τίτλους με τους οποίους τα μέσα ενημέρωσης υποδέχθηκαν την απόφαση 12 μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης να γυρίσουν την πλάτη στο Champions League για να δημιουργήσουν το δικό τους κλειστό πρωτάθλημα, με βασικό κίνητρο τα χρήματα.

Εάν το σχέδιο ευοδωθεί οι πλουσιότεροι του ποδοσφαίρου θα γίνουν ακόμη πιο πλούσιοι, όπως γράφει το moneyreview.gr. Ομάδες όπως η Arsenal και η Manchester United θα έχουν μόνιμη συμμετοχή και δεν θα αντιμετωπίζουν το ρίσκο του αποκλεισμού, όπως συμβαίνει σήμερα στο Champions League, με εκείνους που μένουν εκτός να χάνουν γόητρο, αλλά και έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Οι σύλλογοι θα μοιράζονται 3,5 δισ. ευρώ σε μία προπληρωμή, την οποία θα χρηματοδοτεί η JPMorgan Chase.

Οι νικητές

Το Bloomberg συγκέντρωσε τους πιθανούς νικητές στις τάξεις των «υπερπλουσίων» του ποδοσφαίρου, εάν το νέο προτεινόμενο πρωτάθλημα λάβει σάρκα και οστά.

Η οικογένεια Glazer: Οι κληρονόμοι του Αμερικανού μεγιστάνα του real estate Μάλκολμ Γκλέιζερ έχουν στον έλεγχό τους τη Manchester United από το 2005. Έχουν εισάγει τον αγγλικό σύλλογο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης από το 2012, εν μέρει για να αποπληρώσουν χρέη. Θα είναι εκ των πρώτων που θα έχουν κέρδος, εάν η Super League προχωρήσει. Οι μετοχές της Manchester United έκαναν άλμα έως και 11% τη Δευτέρα, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ο Stanley Kroenke: Είναι ο ιδιοκτήτης της Άρσεναλ εδώ και τρία χρόνια όταν την έβγαλε από το χρηματιστήριο έναντι 2,3 δισ. ευρώ. Ελέγχει επίσης διάφορες αμερικανικές ομάδες. Έχει περιουσία ύψους 9,8 δισ. δολαρίων.

Τζον Χένρι: Ο μεγαλομέτοχος της Fenway Sports Group έχει ρίξει τα χρήματά του στη Λίβερπουλ από το 2010. Έχει κάνει τεράστια περιουσία ως trader εμπορευμάτων, αλλά βγάζει κέρδος και από το ποδόσφαιρο.

Οικογένεια Agnelli: H ιταλική δυναστεία πίσω από τη Fiat είναι η ιδιοκτήτρια της Γιουβέντους, μίας εκ των τριών ιταλικών ομάδων που στηρίζουν το νέο εγχείρημα. Οι μετοχές της ομάδας έκαναν άλμα 18%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδό τους από τον Οκτώβριο του 2013.  Ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους, δήλωσε ότι το νέο πρωτάθλημα θα βοηθήσει το ποδόσφαιρο να μακροημερεύσει.

Ρομάν Αμπράμοβιτς: Ο Ρώσος ολιγάρχης έκανε περιουσία πουλώντας κρατικά ελεγχόμενο ενεργητικό μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Αγόρασε την Τσέλσι το 2003 έναντι 200 εκατ. δολαρίων. Η επένδυσή του σήμερα αξίζει 2 δισ. δολάρια.

Idan Ofer: Ο Ισραηλινός μεγιστάνας ελέγχει μειοψηφικό μερίδιο στην Ατλέτικο Μαδρίτης, έναν από τους ισπανικούς συλλόγους που στηρίζουν μαζί με την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης το νέο εγχείρημα.

Ζhang Jindong: Ο ιδρυτής της κινεζικής Suning Appliance Group Co. απέκτησε τον έλεγχο της Μίλαν το 2016 έναντι 306 εκατ. δολαρίων.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia