FOLLOW US: facebook twitter

Όλα ανοιχτά την Κυριακή: Πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων εξετάζει η κυβέρνηση

Ημερομηνία: 27-08-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Συνεπής στις «μεταρρυθμίσεις» που υποσχέθηκε πριν τις εκλογές στις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση ανοίγει το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, που εφόσον εφαρμοστεί, αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, την πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στον οποίο ανήκει και η αρμοδιότητα για το λιανικό εμπόριο. Στόχος της κυβέρνησης, αναφέρουν έγκυρες πηγές, είναι η όσο το δυνατόν περαιτέρω αλλά ακόμη και η πλήρης απελευθέρωση του ανοίγματος των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αγαθών τις Κυριακές.

Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της προαιρετικής δυνατότητας των εμπορικών καταστημάτων να ανοίγουν συγκεκριμένες Κυριακές τον χρόνο διαμορφώθηκε στα χρόνια των Μνημονίων. Μάλιστα τις τελευταίες πινελιές έβαλε το 2017 η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε σθεναρά σε οποιαδήποτε απόπειρα περαιτέρω απελευθέρωσης. Πιο συγκεκριμένα, η προαιρετική λειτουργία όλων των καταστημάτων επιτρέπεται τις εξής οκτώ Κυριακές:

1. Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη των δύο τακτικών εκπτωτικών περιόδων.

2. Τις δύο Κυριακές πριν από τις ημέρες των Χριστουγέννων.

3. Την Κυριακή των Βαΐων.

4. Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

5. Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που καθορίζονται με απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη. Στις περιφερειακές ενότητες στις οποίες η προαναφερόμενη απόφαση δεν έχει εκδοθεί, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου

Επίσης με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου αντιπεριφερειόρχη, η οποία εκδίδεται ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές πλην των προαναφερομένων, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος