FOLLOW US: facebook twitter

Το οικονομικό σχέδιο Τσίπρα

Ημερομηνία: 18-04-2019 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66415″ img_size=”full”][vc_column_text]

Στο τραπέζι τώρα φοροελαφρύνσεις και 13η σύνταξη

Φοροελαφρύνσεις µε επίκεντρο τη µεσαία τάξη και τον αγροτικό κόσµοπεριλαµβάνει το νέο πακέτο της κυβέρνησης για όσους σήκωσαν το βάρος της οικονοµικής κρίσης στη χώρα. Στον απόηχο της τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση -δηλώνοντας ότι έχει περάσει σε άλλη πίστα- επιβεβαιώνει ότι η κατεύθυνση του Μαξίµου στρέφεται στη διόρθωση κοινωνικών αδικιών µε τη λήψη θετικών µέτρων µόνιµου χαρακτήρα που θα στηρίξουν τους αδύναµους αλλά και τη µεσαία τάξη, που είδε τα εισοδήµατά της να συρρικνώνονται δραµατικά την περίοδο των µνηµονίων.

Κατά την μία εκδοχή – εκείνη που μάλλον διευκολύνει την ΝΔ – ο Αλέξης Τσίπρας πατάει «προεκλογικό γκάζι», φλερτάροντας πάντοτε με το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού. Κατά την δεύτερη, και πιο προσεκτική ανάγνωση, ο πρωθυπουργός μάλλον ορίζει την ατζέντα και αρχίζει να ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό με τον οποίο θα διεκδικήσει την μεγάλη πολιτική ανατροπή, με πρώτο σταθμό τις ευρωεκλογές του Μαίου και με ορίζοντα τελικής και μετωπικής αναμέτρησης τις εθνικές κάλπες του φθινοπώρου.

Σ’ αυτή την ατζέντα, τα χαρτιά που στην πραγματικότητα παίζει ο Αλέξης Τσίπρας είναι δύο: Το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο και η οικονομία. Και ανοίγοντάς τα στο τραπέζι δείχνει ήδη, τα τελευταία 24ωρα, πως στόχος του είναι να κινητοποιήσει το «βουβό κύμα» των πολιτών, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε στην συνέντευξή του στον ANT1, μέσα από θετικό αφήγημα και όχι δια της αποδόμησης του αντιπάλου όπως έχει επιλέξει να πράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εν ολίγοις, και στην σκιά του πολιτικού πολέμου για την Novartis, ο πρωθυπουργός προτάσσει ως βασικό «όπλο» του κόντρα στην Νέα Δημοκρατία το οικονομικό σχέδιό του για την επόμενη ημέρα. Αυτό το σχέδιο έδειξε ήδη προχθές με την δέσμευσή του ότι θα ακυρώσει την ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου, και πάνω σ’ αυτό το σχέδιο πατούν και οι κινήσεις του για όλο το επόμενο διάστημα.

Ήδη, από την Κοζάνη και τις εκεί συναντήσεις του με τους αγρότες ανέδειξε το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων τόσο για τον αγροτικό κόσμο, όσο και για την μεσαία τάξη, ενώ και ο ίδιος και κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να αφήνουν ανοιχτό – μεσοπρόθεσμα έστω – το ενδεχόμενο της χορήγησης 13ης σύνταξης, και δη, ως μόνιμου μέτρου. Τα μηνύματα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ενισχυθούν και θα εξειδικευθούν με τακτική κλιμάκωσης το επόμενο διάστημα, αφού όμως προηγουμένως γίνει πράξη ένα από τα ισχυρότερα – όπως τουλάχιστον εκτιμάται στο Μαξίμου – χαρτιά της κυβέρνησης, εκείνο των 120 δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις θα ψηφιστεί μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και το πολιτικό της βεληνεκές είναι ήδη προφανές από τους ίδιους τους αριθμούς: Η ρύθμιση θα αφορά 500.000 οφειλέτες και συνολικό ποσό χρέους 13 δις. ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, 500 εκατομμυρίων ευρώ για επιστήμονες, και περίπου 2 δις ευρώ για ασφαλισμένους στον ΟΓΑ. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο, η μέση μείωση της κύριας οφειλής θα φθάνει στο 61%, ενώ για όσους μπουν στην ρύθμιση αίρονται οι κατασχέσεις και οι εκκρεμείς ποινικές διαδικασίες. Προβλέπεται επίσης πλήρης κατάργηση των προσαυξήσεων και των τόκων για όσους καταβάλουν ολόκληρη την οφειλή, η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ για τους επαγγελματίες και 30 ευρώ για τους αγρότες, ενώ θα απεγκλωβιστούν και περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που λόγω των οφειλών μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να πάρουν σύνταξη.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η ρύθμιση για τις οφειλές στα Ταμεία, όπως κι εκείνη για την Εφορία που θα ακολουθήσει, θέλουν σχετικό χρόνο για να αποτυπωθούν στην «τσέπη» των πολιτών και να αποδώσουν πολιτικό μέρισμα υπέρ της κυβέρνησης. Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση και για τα παράλληλα θετικά οικονομικά μέτρα που θα εξαγγελθούν, ή και θα ληφθούν, το επόμενο διάστημα και αυτός είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιμονής Τσίπρα στην εξάντληση της τετραετίας.

Προκειμένου, δε, το μήνυμα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ηχηρό, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τον πρώτο ρόλο στην, μακρά όπως όλα δείχνουν, προεκλογική εκστρατεία κλιμακώνοντας την αντεπίθεσή του σε δύο δόσεις: Μία έως τις ευρωκάλπες της 26ης Μαίου και μια δεύτερη, και τελική, αμέσως μετά το καλοκαίρι κυρίως με τις εξαγγελίες του στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Πολιτικό «όπλο» για την κυβέρνηση το ράλι των ομολόγων

Είναι το απότοκο ενός πραγματικού μεταμνημονιακού «successstory», είναι η ευνοϊκή καραμπόλα μιας θετικής διεθνούς συγκυρίας ή είναι, απλώς, η «δίψα» των επενδυτών για κερδοφόρες τοποθετήσεις χαμηλού ρίσκου;

Ο,τι κι εάν ισχύει όμως, η παρατεταμένη «άνοιξη» των ελληνικών ομολόγων δίνει νέα περιθώρια ευελιξίας και κινήσεων στην κυβέρνηση και γίνεται πρόσθετο «όπλο» στους πολιτικούς σχεδιασμούς του Αλέξη Τσίπρα με δεδομένη και την επιμονή του στην διεξαγωγή των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο.
Σήμερα, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου έμεινε και πάλι κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 3,203%  ενώ και το 5ετές διατηρείται στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2005, στο 2,16%.

Βασικός μοχλός της καθόδου των ελληνικών επιτοκίων παραμένει, σε άμεσο χρόνο, η προοπτική προεξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, οι αναλυτές ωστόσο βλέπουν πίσω από το «ράλι» των κρατικών τίτλων και άλλους δομικούς παράγοντες με ιδιαίτερη δυναμική. Σ’ αυτούς τους παράγοντες συμπεριλαμβάνεται η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία – μια αναπτυξιακή τροχιά όχι θεαματική μεν αλλά σαφώς ισχυρότερη από εκείνη της υπόλοιπης ευρωζώνης -, η εμπιστοσύνη που δείχνουν συνολικά οι αγορές στην μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, η δρομολόγηση μονιμότερων λύσεων στο θέμα των τραπεζών και των κόκκινων δανείων, καθώς και η προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης της πιστοληπτικής της ικανότητας από τους διεθνείς οίκους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia