ΟΗΕ: μόλις το 0.1% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως χρειάζεται για να μην καταστραφούν τα οικοσυστήματα
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”136596″ img_size=”full”][vc_column_text]Σημαντική έκθεση δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ όπου υποστηρίχθηκε ότι μόλις 2.9 δις ευρώ αρκούν για να διατηρηθούν οι «υπηρεσίες» των φυσικών οικοσυστημάτων, όπως το νερό, το φαγητό και τα αντιπλημμυρικά έργα. Το διακύβευμα για την έκθεση είναι η εξασφάλιση της επάρκειας του φαγητού και του νερού στο απώτερο μέλλον.
Το ποσό των 2.9 δις ευρώ θα σηματοδοτήσει έναν τετραπλασιασμό των παγκόσμιων δαπανών που με τη σειρά τους αυτές οι δαπάνες θα υποστηρίξουν με ουσιαστικό τρόπο την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.
Ο ΟΗΕ πιστεύει ότι οι συγκεκριμένες επενδύσεις (0.13% του παγκόσμιου ΑΕΠ) οφείλουν να πραγματοποιηθούν έως το 2050. Άλλωστε, πάνω από το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ εξαρτάται άμεσα από την υψηλή λειτουργικότητα της βιοποικιλότητας.
Επί της ουσίας αυτά τα μέτρα θα πρέπει να στοχεύουν στον τερματισμό των ρυπογόνων αγροτικών και ενεργειακών δραστηριοτήτων όπως τα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, πρέπει να επενδυθούν πόροι στην αναδάσωση, στη διατήρηση και διαχείριση των δασών.
Η έκθεση αυτή δημοσιεύεται σε μία συγκυρία όπου η πράσινη ατζέντα έχει κυριαρχήσει και ο ΟΗΕ εκμεταλλεύεται τον πολιτικό χρόνο για να προωθήσει τη συζήτηση ακόμη περαιτέρω. Η εκλογή Μπάιντεν και η επανεπιβεβαίωση της θέσης των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής ωριμάζει τις συνθήκες για πιο προωθημένες συζητήσεις.
Εντούτοις, δαπάνες τέτοιου μεγέθους, όπως αυτές που προτείνει ο ΟΗΕ, αν και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δεν φαίνεται να απαντάνε στο άμεσο. Πως θα σταματήσει χρήση του πετρελαίου και των παραγώγων του αφού οι εναλλακτικές είναι ακόμη ιδιαίτερα κοστοβόρες καταναλωτικά, ενόσω η ανάκαμψη μετά τη πανδημία θα απαιτεί αυξημένες ενεργειακές ανάγκες;
Πηγή: documentonews.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]