FOLLOW US: facebook twitter

Μηχανισμός Στήριξης της Επιχειρηματικότητας: «Βάζουμε πλάτη για τη δωρεάν στήριξη των επιχειρήσεων»

Ημερομηνία: 14-04-2022 | Συντάκτης:

-Οι βασικοί άξονες του Μηχανισμού Στήριξης της Επιχειρηματικότητας παρουσιάστηκαν χθες στο Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο

-Προτεραιότητα για την Περιφερειακή αρχή η επιχειρηματικότητα, δήλωσε ο Νεκτ. Φαρμάκης

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου



Οι βασικοί άξονες του Μηχανισμού Στήριξης της Επιχειρηματικότητας στη Δυτική Ελλάδα παρουσιάστηκαν χθες το απόγευμα σε ειδική ημερίδα που φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο, παρόντος του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και αρκετών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Ηλείας.

Την ημερίδα προλόγισε ο ίδιος ο περιφερειάρχης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στις συνθήκες και τις αιτίες που επέβαλαν τη συγκρότηση αυτού του μηχανισμού, τονίζοντας ότι ένας νέος ισχυρός κρίκος στην αλυσίδα δράσεων της Περιφέρειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε μια δύσκολη συγκυρία.
«Είναι μια νέα και καινοτόμος δράση για την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική οικονομία, με στόχο την υποστήριξη και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα. Μακάρι να μην υπήρχε αυτή η ανάγκη και μακάρι να μην υπήρχε αυτή η κατάσταση που βιώνει η επιχειρηματικότητα εδώ και πολλά χρόνια στη Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο. Αυτή την ανάγκη τη διαγνώσαμε με αφορμή την περίοδο κοβιντ, την οποία ακολούθησε η ενεργειακή-γεωπολιτική κρίση που ακόμα βιώνουμε και καθιστά επιτακτικό τον λόγο που κινηθήκαμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο μηχανισμός έρχεται να προστεθεί σε μια ομπρέλα δράσεων και παρεμβάσεων της Περιφέρειας -με τις δικές της δυνατότητες- για την επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο κ. Φαρμάκης και υπενθύμισε πως η Περιφέρεια έχει διαθέσει το υψηλότερο ποσοστό πανελλαδικά για τη στήριξη του επιχειρείν.

«Είμαστε η Περιφέρεια που στρέψαμε το μεγαλύτερο ποσοστό περιφερειών στη χώρα στην επιχειρηματικότητα, 155 εκατ.€ από τα 430 εκατ. ευρώ του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Η επιχειρηματικότητα είναι προτεραιότητα, γιατί από εκεί πηγάζουν θέσεις εργασίας η αύξηση του ΑΕΠ και το μέλλον του τόπου. Σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις στενάζουν, βάζουμε πλάτη για να βοηθήσουμε δωρεάν κάθε επιχειρηματία να αντέξει το κόστος και να προσφέρουμε υπηρεσίες σε κάθε επίπεδο, συμβουλευτικό, προετοιμασίας επενδυτικών σχεδίων κλπ.» εξήγησε ο κ. Φαρμάκης.


Χρήσιμο εργαλείο για την ανάκαμψη της επιχειρηματικότητας

Η αναπλ. Υπεύθυνη του έργου, Αναστασία Ζαχαράκη, δήλωσε πως ο Μηχανισμός Στήριξης είναι ένα έργο καινοτόμο και σημαντικό για την περιφέρεια, με σκοπό την στήριξη των επιχειρήσεων, καθώς παρέχει στοχευμένη και εξατομικευμένη στήριξη σε όλες τις επιχειρήσεις.

«Υπάρχουν σύμβουλοι στους οποίους μπορούν να απευθύνονται δωρεάν όλες οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας και να πάρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες , είτε για ένα business plan είτε για marketing plan ή να κάνουν μελέτη αγοράς ή να βελτιώσουν την οργάνωση και τη λειτουργία της επιχείρησής τους ή να αναζητήσουν χρηματοδότηση. Επίσης, μέσα από το σάιτ μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλά εργαλεία και να κατεβάσουν υλικό για διάφορες δράσεις. Επίσης κάνουμε πολλές μελέτε Micro-macro, περιβάλλοντος, στοχευμένες πρωτογενείς έρευνες, καταγράφονται προβλήματα, ανάγκες και προοπτικέες. Παρέχουμε όλα τα αναγκαία εργαλεία για να σχεδιαστούν από την Περιφέρεια οι κατάλληλες δράσεις», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ο Μηχανισμός καλύπτει μια υπαρκτή ανάγκη.

«Είναι μια ανάγκη των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί για πάνω από 10 χρόνια, με τη μακροχρόνια πολλαπλή κρίση. Τώρα η Πολιτεία έρχεται να βοηθήσει με εξειδικευμένες υπηρεσίες και συμβουλές. Είναι κάτι που αρκετές επιχειρήσεις είτε δεν έχουν την κουλτούρα είτε δεν έχουν τους πόρους για να απευθυνθούν σε συμβούλους. Το έργο το τρέχουν μεγάλες εταιρείες όπως η ΙCAP, είναι το Παν/μιο Πελ/σου, φορείς με παρουσία και μακροχρόνια εμπειρία στην αγορά. Άρα θεωρούμε πως ο μηχανισμός θα συμβάλει καθοριστικά στο να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες από την κρίση, την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, την αύξηση των πρώτων υλών κλπ», ανέλυσε η κ. Ζαχαράκη. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Λίνα Μπάστα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος