FOLLOW US: facebook twitter

Επαναδημοπρατείται η αναβάθμιση του Καϊάφα

Ημερομηνία: 14-04-2022 | Συντάκτης:

-Τελευταία προσπάθεια για να μην απενταχθεί οριστικά από το ΕΣΠΑ το έργο

Toυ Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Τη λύση της επαναδημοπράτησης εξετάζει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τη συνέχιση της αναβάθμισης των υποδομών του Καϊάφα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της Πρωινής, ο ανάδοχος δεν επιθυμεί να συνεχίσει τις εργασίες και δεν υπαναχωρεί από το αίτημα διάλυσης της εργολαβίας.

Ήδη η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» για την άμεση αποβολή του αναδόχου από το έργο και ζήτησε από την ΕΤΑΔ να δρομολογήσει την επαναδημοπράτησή του εντός του επόμενου διμήνου, ειδάλλως το έργο θα απενταχθεί οριστικά από το ΕΣΠΑ.

Παρότι το ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώνεται στο τέλος του 2023 και τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει υπερβολικά, έγκυρες πηγές τόνισαν στην Πρωινή πως είναι ένα έργο σχετικά εύκολο στην υλοποίησή του, για αυτό και υπάρχει ακόμα χρόνος για την απορρόφηση των πόρων.
Ωστόσο, επισήμαναν στην Πρωινή πως οι αναγκαίες γραφειοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του Ιουνίου, για να αποτραπεί η απένταξή του. Σημειώνεται ότι επειδή πρόκειται για παρέμβαση μικρότερη των πέντε εκατ. ευρώ, δεν είναι εφικτή η μεταφορά της ως «γέφυρας» στην επόμενη προγραμματική περίοδο, κάτι που σημαίνει πως είτε θα ολοκληρωθεί με συμπληρωματική χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους είτε θα χαθεί οριστικά.

Υπενθυμίζεται πως η αναβάθμιση των υποδομών του Καϊάφα είχε ενταχθεί το 2018 στο ΕΣΠΑ 2014-2020 με αρχικό προϋπολογισμό πέντε εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών, η σύμβαση υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2020 και λίγους μήνες αργότερα ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες. Το έργο που οδεύει προς απένταξη, είναι η α’ φάση της συνολικής παρέμβασης καi προβλέπει έργα εξυγίανσης των υδάτων, αποκατάσταση- ανάδειξη των σπηλαίων των Ανυγρίδων Νυμφών και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών του (ύδρευση, ενέργεια, αποχέτευση και αντιπυρική προστασία). Η Β’ φάση, με προϋπολογισμό 5 εκατ., περιλαμβάνει παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος και αρχαιολογικού χώρου, προστασία από κατολισθήσεις, αναβάθμιση της πηγής, καθαρισμός της λιμνοθάλασσας, αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος