Δήμαρχος με 42% και 5 μονάδες διαφορά: Οι βασικές αλλαγές στον νόμο για τους ΟΤΑ που ετοιμάζει το ΥΠΕΣ
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”17507″ img_size=”full”][vc_column_text]
-Συζητείται το όριο εκλογής στο 3% και η μείωση των συμβούλων κατά 30%
[/vc_column_text][vc_column_text]Στις 28 Ιανουαρίου του 2021 θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση. Όπως αναφέρει το e-ota.gr και το aftodioikisi.gr, βασικοί στόχοι είναι πρωτίστως η κυβερνησιμότητα και η διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ΟΤΑ.
Οι βασικοί άξονες είναι οι εξής:
1. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 40% ή 42%, αντί της απόλυτης πλειοψηφίας του 50%.Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνουν πλειοψηφία στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο τα 3/5 (60%) των συμβούλων. Υπό συζήτηση είναι αν όσοι υποψήφιοι λάβουν χαμηλό ποσοστό στον α΄ γύρο (15-30%), σε περίπτωση νίκης στον β’, θα λαμβάνουν την πλειοψηφία των 3/5. Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να λαμβάνουν μία ή δύο έδρες λιγότερες. Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στις εκλογές του 2010 και 2014, που διεξήχθησαν με βάση τον «Καλλικράτη», υποψήφιοι με 17 – 18% στον α΄ γύρο να λαμβάνουν το 60% των συμβούλω
2. Η διαφορά του πρώτου υποψηφίου δημάρχου με τον δεύτερο να είναι τουλάχιστον 5%. Μόνο, δηλαδή, με 40% ή 42% και πέντε μονάδες διαφορά από τον επόμενο, θα εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο.
3. Σημαντικές τομές θα γίνουν και στον τρόπο λειτουργίας των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αλλά και στην ίδια τη σύνθεσή τους. Υπό επεξεργασία είναι, το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των συμβούλων, ακόμα και κατά 30%. Με τη μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, κάθε εκλεγμένος Δήμαρχος και Περιφερειάρχης θα έχει πλέον την πλειοψηφία στο συμβούλιο, λιγότερο ωστόσο διευρυμένη.
4. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο αριθμός των συμβούλων που εκλέγει, να εξαρτάται και από το ποσοστό που λαμβάνει ο συνδυασμός του, να αυξάνεται δηλαδή κλιμακωτά ανάλογα με το ποσοστό, στη βάση του μοντέλου που υιοθετεί ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές.
5. Άλλη μια προσαρμογή που εξετάζεται στο πρότυπο των εθνικών εκλογών είναι να θεσπιστεί ελάχιστο όριο 3% για την εκλογή δημοτικών συμβούλων από κάποιο συνδυασμό και την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ έχει τεθεί και πρόταση για 5%.
6. Οι υποψήφιοι για τα Τοπικά Συμβούλια δεν θα εκλέγονται, όπως στον «Κλεισθένη»,μέσω ξεχωριστών ψηφοδελτίων αλλά θα ενσωματώνονται στα κεντρικά ψηφοδέλτια των συνδυασμών.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]