FOLLOW US: facebook twitter

Οι τρεις πρώτοι νόμοι Μητσοτάκη

Ημερομηνία: 30-07-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”92903″ img_size=”full”][vc_column_text]Mέχρι την άλλη Παρασκευή, 9 Αυγούστου, θα έχουν ψηφιστεί από την Βουλή τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη – εκείνα που αφορούν το «επιτελικό κράτος», την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις, καθώς και το νέο μοντέλο λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών προκειμένου να παρακαμφθεί η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Σ’ αυτό το τελευταίο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί και η διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς και το πρώτο κύμα αλλαγών στους νέους ποινικούς κώδικες.

Πρόκειται για τα τρία νομοθετήματα με τα οποία κλείνει ο πρώτος, και εισαγωγικός, κύκλος της νέας διακυβέρνησης, ο οποίος δίνει ήδη καθαρό στίγμα για το πώς προτίθεται να πολιτευτεί ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Με μια γραμμή υπερσυγκεντρωτική  που καλύπτεται πίσω από τον μανδύα του «τεχνοκρατικού κυβερνητικού μάνατζμεντ», με μια κομματικοποιημένη δημόσια διοίκηση, με ένα οικονομικό μοντέλο εισοδηματικής αναδιανομής υπέρ των εχόντων (που αυθαιρέτως βαφτίζονται «μεσαία τάξη»), και με αξιοποίηση της νωπής λαϊκής εντολής προκειμένου να καταργηθούν βασικές δικλείδες διαφάνειας, λογοδοσίας και εκσυγχρονισμού του κράτους.

Ο πυρήνας της φιλοσοφίας του νομοσχέδιου για το λεγόμενο επιτελικό κράτος  μετατρέπει το Μαξίμου σε κέντρο υπερεξουσιών με απόλυτο κυρίαρχο τον πρωθυπουργό και άτυπους «υπερ – υπουργούς» τα μη αιρετά μέλη ενός διορισμένου επιτελείου. Ανάμεσα στις βασικές του διατάξεις είναι η δημιουργία τριών Γενικών Γραμματειών στην προεδρία της κυβέρνησης οι οποίες, με πολιτικό προϊστάμενο τον υφυπουργό Συντονισμού, θα κατευθύνουν και θα ελέγχουν το κυβερνητικό έργο.

Με το ίδιο νομοσχέδιο εισάγεται η θέση των υπηρεσιακών γραμματέων στο Δημόσιο οι οποίοι θα επιλέγονται μεν μέσω ΑΣΕΠ αλλά θα πριμοδοτούνται κατά 50% από την, άκρως αμφιλεγόμενη, προσωπική συνέντευξη, ενώ την ίδια ώρα καταργούνται ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και οι Επιθεωρητές Υγείας και Δημοσίων Έργων διά της απορρόφησής τους από την, υπό σύσταση, νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Εντωμεταξύ ξεκίνησε με την διαδικασία του κατεπείγοντος, στην επιτροπή Οικονομικών και η συζήτηση επί του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Είναι το νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ από 10% έως 30% με θεαματικά ευνοημένους τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία, οι οποίοι γλιτώνουν χιλιάδες ευρώ ακόμη κι εάν διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ. Ανάλογη εύνοια προς τις χρεωμένες μεγάλες επιχειρήσεις δείχνει και η «βελτίωση» των 120 δόσεων που περιλαμβάνει το ίδιο νομοσχέδιο καθώς δίνει δυνατότητα ένταξης στην ρύθμιση όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή και το τρίτο νομοσχέδιο, εκείνο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στην λειτουργία των δήμων προκειμένου να ακυρωθεί στην πράξη η εφαρμογή της απλής αναλογικής. «Δεν θα αφήσουμε ακυβέρνητους δήμους και περιφέρειες» είναι το μότο του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, πίσω από το οποίο όμως κρύβεται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του εκλεγμένου δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου σε δύο πανίσχυρες, και ελεγχόμενες αποκλειστικά από δημάρχους και περιφερειάρχες, επιτροπές: Την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ενώ παράλληλα θα προβλέπεται η ενίσχυση των εξουσιών και άλλων νομικών προσώπων που υπάγονται στους ΟΤΑ και υπάγονται απ’ ευθείας στους δημάρχους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot