FOLLOW US: facebook twitter

Οι τουριστικές προκλήσεις του 2023

Ημερομηνία: 23-01-2023 | Συντάκτης:

Tου Γρηγόρη Τάσιου, προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων

Τα καλά νέα είναι πως μετά την πανδημία, το ταξίδι έχει γίνει προτεραιότητα. Το διαπιστώσαμε στην καλοκαιρινή σεζόν του ‘22, το βλέπουμε και με τον εγχώριο τουρισμό στους χειμερινούς προορισμούς για τις ημέρες των γιορτών. Μέχρι στιγμής η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας παρουσιάζει κινητικότητα και αξιοποιεί ήδη τις προσφορές των προκρατήσεων. Αντίθετα,  αγορές της Κεντρικής Ευρώπης όπως η γερμανική, αλλά και οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, εμφανίζονται πιο συγκρατημένες και τηρούν στάση αναμονής. Η ενίσχυση του ρεύματος από την αγορά των ΗΠΑ θα είναι επίσης ένα στοίχημα, όπως και η διαφαινόμενη επιστροφή της «κανονικότητας» στις αγορές της Ασίας, ώστε να δούμε ξανά Ινδούς και Κινέζους επισκέπτες στη χώρα μας.

Το πώς θα εκφραστεί στη σεζόν του ‘23 αυτή η δυναμική, θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το πώς θα βγει ο χειμώνας στις ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν και τις κύριες αγορές μας. Το ενεργειακό κόστος και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν παύουν να είναι μια διαρκής πρόκληση για όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Συνεπώς για να  έχουμε μια πληρέστερη εικόνα, θα πρέπει να περιμένουμε το τέλος του Ιανουαρίου που ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος του «early booking» και το τέλος Μαρτίου, όταν πλέον θα έχουμε αφήσει τον χειμώνα πίσω μας.  

Ωστόσο, πέρα από τους εξωγενείς παράγοντες,  τα ξενοδοχεία είναι αντιμέτωπα με προκλήσεις που δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό. Καλές οι αφίξεις, αλλά στο τέλος της μέρας, σημασία έχει τι αποτυπώνεται στον ισολογισμό με τα αποτελέσματα χρήσης. Τα λειτουργικά κόστη έχουν εκτοξευθεί και όλα δείχνουν πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί και όλο το 2023. Οι όποιες τιμολογιακές αναπροσαρμογές γίνονται για τη νέα σεζόν, οριακά και μόνον καλύπτουν τον πληθωρισμό και σίγουρα δεν αντιπροσωπεύουν την ποιότητα του προϊόντος μας και των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους επισκέπτες μας. Ούτε θα μπορούσαν όμως να είναι υψηλότερες καθώς θα ρισκάραμε την ανταγωνιστικότητά μας.

Στις προκλήσεις της νέας χρονιάς  πρέπει να συμπεριληφθεί επίσης και το έλλειμα σε ανθρώπινο δυναμικό. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του ΙΤΕΠ λείπουν 61.000 εργαζόμενοι και αποδεικνύεται πως δεν είναι συγκυριακό το πρόβλημα αλλά ήρθε για να μείνει. Γι’ αυτό πρέπει άμεσα να προχωρήσει η πρόσκληση εργαζομένων τρίτων χωρών για συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα λαντζέρηδες, βοηθοί σερβιτόρων, κηπουροί, κλπ, μέχρι μεσομακροπρόθεσμα να δημιουργηθούν νέα δεδομένα στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων μας μέσα από την Ακαδημία Τουρισμού που είναι στο τραπέζι και συζητείται, αυτή την περίοδο. 

Σε κάθε περίπτωση,  οι ξενοδόχοι κοιτάμε κατάματα τις προκλήσεις και προχωράμε μπροστά. Παρά τις σοβαρές ταμειακές δυσκολίες των ξενοδοχείων, μόλις υπογράψαμε την Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με διετή διάρκεια και αυξήσεις μισθών 5,5% για το πρώτο έτος (2023) και 5% για το δεύτερο έτος (2024). Είναι μια ιστορική στιγμή για τον ελληνικό τουρισμό καθώς καταφέρνουμε μετά από κόπους και μεγάλες θυσίες να επιστρέψουμε στα προ μνημονίων μισθολογικά δεδομένα και να κάνουμε μαζί με τους εργαζόμενούς μας μια νέα αρχή,  με την ελπίδα πως έχουμε μπροστά μας ένα μέλλον βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που θα εγγυάται δίκαιο μέρισμα ευημερίας για όλους. 

Η προσφορά του ξενοδόχου δεν είναι σχήμα λόγου για να ακουγόμαστε ευχάριστοι.    Αποδεικνύουμε στην πράξη και κάτω απ’ όλες τις περιστάσεις πως κάνουμε το καθήκον μας και με το παραπάνω. Εθνικό στόχο υπηρετούμε κάθε σεζόν και  βγάζουμε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη! Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot