FOLLOW US: facebook twitter

Οι τιμές και το κόστος παραγωγής «καίνε» τους αγρότες

Ημερομηνία: 08-07-2021 | Συντάκτης:
-Διευρυμένο συμβούλιο από την ΟΑΣΗ προχθές στο Σόπι

Όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας συζητήθηκαν χθες το βράδυ στο διευρυμένο συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) στο Σόπι. Στη συζήτηση κυριάρχησαν οι εξελίξεις στην παραγωγή της σταφίδας, καθώς τα παιχνίδια που συμπιέζουν την τιμή σχεδόν σε όλα τα αγροτικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το καρπούζι, η πατάτα και το καλαμπόκι.

Παράλληλα, συζητήθηκε το υψηλό κόστος παραγωγής, για το οποίο οι αγρότες επισήμαναν ότι η κυβέρνηση προεκλογικά δεσμεύτηκε για ελαφρύνσεις που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να ξεκινήσουν εντός των ημερών συναντήσεις με παραγωγούς στα σταφιδοχώρια, για να συζητήσουν αναλυτικά τα προβλήματα και την πορεία της φετινής παραγωγής, και στη συνέχεια θα δρομολογηθούν κινητοποιήσεις σε συνεργασία με τους αγρότες της Πάτρας.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην «Πρωινή» πως ο αγροτικός κόσμος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και πρόσθεσε ότι πρέπει το κράτος να παρέμβει για να τερματιστούν οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που συμπιέζουν την τιμή και αυξάνουν διαρκώς το κόστος παραγωγής.

«ΣΥζήτησαμε όλα τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο και θα ακολουθήσουν συσκέψεις σε διάφορα χωριά για να τα αναδείξουμε. Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα είναι τα παιχνίδια που γίνονται με την τιμή των αγροτικών προϊόντων και στα οποία οι παραγωγοί είναι πάντα το θύμα. Αυτό συμβαίνει με τη σταφίδα, με το καρπούζι, με τη πατάτα, με το ελαιόλαδο, με τα κηπευτικά κλπ. Εμείς διεκδικούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές για να σταματήσουν οι εμπορικές πρακτικές με τα πάνω κάτω. Επίσης, επωμιζόμαστε πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, με τα αγροτικά εφόδια και το πετρέλαιο. Στο θέμα της σταφίδας, εφόσον υπάρχουν αποθέματα, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη και να τα απορροφήσει και να τα διαθέσει στην εγχώρια αγορά και σε δομές όπως τα σχολεία, τα ιδρύματα, ο στρατός κλπ», τόνισε ο κ. Βομπίρης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος