Οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά την Υγεία
Η μικρή αλλά σημαντική νίκη που σημείωσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στην Υγεία απέναντι στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας, ήταν αποτέλεσμα μιας μάχης -κατά του σχεδιαζόμενου από τη Ν.Δ. ξεπουλήματος της δημόσιας υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και της συρρίκνωσης της συνταγματικά επιβεβλημένης υποχρέωσης του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας- που μας αφορά όλους.
Διότι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, μέσω της πιο έντονης εμπλοκής των ασφαλιστικών εταιρειών και της διεύρυνσης της αγοράς των υπηρεσιών υγείας με τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), προτεραιότητες της κυβέρνησης Ν.Δ., θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες για όλους εμάς ως ασθενείς, αφού θα ρυμουλκείται όλο το δημόσιο σύστημα υγείας από την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Ν.Δ. θα βάλει τους ιδιώτες όχι από την πίσω πόρτα του ΕΣΥ, αλλά από την κύρια είσοδο. Και οι ιδιώτες, ως γνωστόν, καθορίζουν τις τιμές τους με κριτήρια που θα τους εξασφαλίζουν μόνιμο και απεριόριστο κέρδος.
Έτσι, στην ανάγκη, οι άρρωστοι και το κράτος θα πρέπει να αγοράσουν, δηλαδή να πληρώσουν. Με το πρόγραμμα της Ν.Δ. για την Υγεία, τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν υπέρογκα ποσά στον ιδιωτικό τομέα, στηρίζοντας τη λειτουργία του εις βάρος του Δημοσίου και των ασθενών.
Γι’ αυτό επέλεξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει πάνω του την εξαγγελία για «ένα πιλοτικό πρόγραμμα Συμπράξεων Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα σε τρία νοσοκομεία του ΕΣΥ» στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2020. Θέλει μεν να κλείσει το μάτι στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, καταλαβαίνει πολύ καλά όμως ότι είναι μια κίνηση ακραία επιθετική προς τη δημόσια περίθαλψη, που θα προκαλέσει κυρίως κοινωνικές, αλλά και πολιτικές αντιδράσεις.
Η ψυχή του ΕΣΥ
Γιατροί και νοσηλευτές -η ψυχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που ξεπερνούν τον εαυτό τους σε μια καθημερινή άνιση μάχη, σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης, με μισθούς που εξαϋλώθηκαν τα μνημονιακά έτη- έβγαλαν τις άσπρες μπλούζες τους για λίγο και κατάφεραν, να δώσουν το στίγμα τους, ακυρώνοντας ημερίδα «ενημέρωσης και διαλόγου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στην παροχή υπηρεσιών υγείας», που διοργάνωνε η «γαλάζια» ηγετική ομάδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σε ρόλο κυβερνητικού λαγού. Το δικό του σχέδιο για την Υγεία έχει από πολύ νωρίς δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οπαδός του «λιγότερου κράτους» και της «ελεύθερης αγοράς», όσο κι αν έχει προσπαθήσει να κρυφτεί πίσω από περίτεχνες, κάποιες φορές ακόμα και δακρύβρεχτες, αναφορές στις ανάγκες των ασθενών, δεν τα έχει καταφέρει. Η πριμοδότηση από τη Ν.Δ. του ιδιωτικού τομέα δεν θα μπορούσε να γίνει πιο εμφανής.
Η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα θα επιστρέψει τη χώρα στις εποχές της ανεξέλεγκτης δράσης του και θα καταστήσει τον δημόσιο τομέα τροφοδότη των ιδιωτών. Βέβαια, η Ν.Δ. ουδέποτε αντιμετώπισε την υγειονομική περίθαλψη ως αποκλειστική υποχρέωση του κράτους, γι’ αυτό στο παρελθόν δεν έβαλε κανέναν φραγμό στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.
Η προπαγάνδα της Ν.Δ. ξεκινάει με την επίμονη ανάδειξη των αδυναμιών του τραγικά υποχρηματοδοτημένου -, υποστελεχωμένου ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, φτάνει στην ανοιχτή δυσφήμηση του δημόσιου τομέα: «Τα νοσοκομεία μας καταναλώνουν πολλούς πόρους, δείχνουν όμως συχνά τριτοκοσμικά, με απαρχαιωμένο εξοπλισμό και με πάνω από 1.500 συμπολίτες μας που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από νοσοκομειακές λοιμώξεις. Με ράντζα στους διαδρόμους, καθυστερήσεις στα χειρουργεία, λίγες μονάδες εντατικής. Με ταλαιπωρία, με παράπονα, αλλά και με έξοδα», έλεγε προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Την παραπάνω παρουσίαση του ΕΣΥ με τα πιο μελανά χρώματα ακολουθούν οι… υποσχέσεις περί «τολμηρού άλματος στο μέλλον προς όφελος πάντα των πολιτών» και μετάλλαξης του υπουργείου Υγείας «από υπουργείο της απόγνωσης σε υπουργείο της ελπίδας» του Βασίλη Κικίλια. Μόνιμο ρεφρέν του πρωθυπουργού και εσχάτως του υπουργού Υγείας, ότι «το δημόσιο συμφέρον δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και το κρατικό συμφέρον».