FOLLOW US: facebook twitter

Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ KINΑΛ για προστασία πρώτης κατοικίας, ιδιωτικό χρέος και ρύθμιση χρεών σε ΕΦΚΑ – Εφορία

Ημερομηνία: 24-02-2023 | Συντάκτης:

του Μισελ Αμπου- Χαντμπα, Δικηγόρου, Υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, φέρνει προς συζήτηση τρεις τροπολογίες με τις οποίες καθορίζεται το πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η ρύθμιση οφειλών για χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία καθώς και η σχέση δανειοληπτών και εγγυητών με τις τράπεζες και τα funds.

  • Προστασια πρώτης κατοικίας:

Μετά την απόφαση – εξπρές της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, άνοιξε ο δρόμος για χιλιάδες πλειστηριασμούς σε πρώτες κατοικίες αλλά και περιουσίες του ελληνικού λαού. Η Κυβέρνηση αρνείται ως τώρα, ακόμα και να συζητήσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, επιχειρώντας να κρύψει το τεράστιο αυτό πρόβλημα κάτω από το χαλί. Το ΠΑΣΟΚ το 2010, με την πιο σκληρή τρόικα στην Ελλάδα, προστάτεψε με τον Νόμο 3869 (Νόμος Κατσέλη) την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών, διασώζοντας χιλιάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ που επί κυβερνήσεώς του το 2015, νομιμοποίησε τα funds, είχε καταψηφίσει τον Νόμο Κατσέλη. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι οι εξής:

  • την επαναφορά του, ψηφισμένου επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, ν. 3869/2010 με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια,
  • την αγορά του δανείου από τον δανειολήπτη, προτού αυτό αγοραστεί από τα funds ερήμην του και με την απειλή κατασχέσεων,
  • την προστασία της αγροτικής γης που απειλείται με κατάσχεση, τουλάχιστον σε ποσοστό 50%, ως μοναδικού μέσου επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους,
  • την εξάντληση του αριθμού πολλών και μικρών δόσεων (έως και 240), για τη ρύθμιση δανείων, μετά από αξιολόγηση από τραπεζικό διαμεσολαβητή.
  • τη βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο.
  • 120 δόσεις για χρέη σε ΕΦΚΑ και Εφορία

H δεύτερη τροπολογία αφορά τον μεγάλο βραχνά για τα συσσωρευμένα χρέη σε ΕΦΚΑ και εφορία, που αντιμετωπίζεται μόνο με τη  πρόταση του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής για 120 δόσεις καθώς και ένα «κούρεμα» της τάξης του 30% για όλους όσοι αποδεικνύονται συνεπείς. Είναι η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση από τη στιγμή που ο εξωδικαστικός μηχανισμός της ΝΔ για τα χρέη στο δημόσιο έχει μέχρι σήμερα αποτύχει. Επίσης προκύπτει έντονο πρόβλημα με την καταβολή συντάξεων ΟΓΑ σε δικαιούχους που οφείλουν ποσό άνω των 6.000€ σε εισφορές κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα διότι μένουν εγκλωβισμένοι και δεν δύναται να λάβουν σύνταξη αν δεν εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή τους, πράγμα αντικειμενικά αδύνατο.

  • Ιδιωτικό χρέος και κανόνες δεοντολογίας με τράπεζες και Funds

Με την τρίτη τροπολογία, προτείνεται η ενίσχυση των κανόνων δεοντολογίας στην ανεύρεση της κατάλληλης λύσης – ρύθμισης, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και τη θέσπιση υποχρεώσεων στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις για υπεύθυνη εξυπηρέτηση των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα:

– Θεσπίζεται υποχρέωση τήρησης του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης.

– Οι τράπεζες υποχρεούνται, πριν τη μεταβίβαση του δανείου, να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.

– Δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός κύριας κατοικίας, αν δεν έχει προηγηθεί προσπάθεια ρύθμισης της οφειλής.

– Οι εταιρείες διαχείρισης υποχρεούνται να αιτιολογούν την πρότασή τους προς τον Δανειολήπτη.

– Θεσπίζονται κυρώσεις σε βάρος της Τράπεζας ή της Εταιρείας Διαχείρισης για την παραβίαση των υποχρεώσεών τους από τον Κώδικα Δεοντολογίας.

– Καθιερώνεται, ως υποχρεωτική η συμμετοχή των πιστωτών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.

– Προβλέπεται δυνατότητα προσφυγής στην ανεξάρτητη Επιτροπή Διευθέτησης Οφειλών.

– Θεσπίζονται ειδικές υποχρεώσεις για τις εταιρείες διαχείρισης προκειμένου να παρέχεται η αναγκαία εξυπηρέτηση και πληροφόρηση στους δανειολήπτες.

Μένει να δούμε, αν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσουν τις τροπολογίες αυτές, αλλιώς θα είναι υπόλογοι στον ελληνικό λαό.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia