FOLLOW US: facebook twitter

ΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ: Η εθνική ντροπή του 1 στα 2

Ημερομηνία: 24-02-2023 | Συντάκτης:

Αν δεν παρακολουθείς τηλεόραση και συγκεκριμένα τα δελτία ειδήσεων και τις υποτιθέμενες ενημερωτικές εκπομπές, κερδίζεις πολλά, όπως ας πούμε την ψυχική ηρεμία σου, αλλά χάνεις και πράγματα. Ειδικά την περίοδο την οποία διανύουμε, όπου κάθε μέρα το σόου εντείνεται. Είμαστε εξάλλου σε προεκλογική περίοδο κι ας μην είναι επιβεβαιωμένη η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Βασιλεύει λοιπόν το γκροτέσκο θέαμα των περιφερόμενων πολιτευτών, των πολιτικών καφετζούδων και των δημοσιογραφικών χαρτοριχτρών το οποίο έχει ομολογουμένως ένα κάποιο ενδιαφέρον. Σίγουρα σε έναν βαθμό υπνωτίζει τις μεγαλύτερες ηλικίες, οι οποίες επιλέγουν ακόμη την τηλεόραση ως το βασικό μέσο ενημέρωσής τους. Κάποτε όμως, έτσι από συνήθεια, άνοιγαν και μία εφημερίδα, και εκεί αναγκαστικά διάβαζαν τα θέματα διαφορετικά.

Από την άλλη, υπάρχει ευτυχώς ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο ενημερώνεται σχετικά πλουραλιστικά και ορθολογικά και αυτό το κομμάτι εκπροσωπείται κυρίως από τις νεότερες ηλικίες. Η επιρροή και οι δυνατότητες του διαδικτύου και των σόσιαλ μίντια έχουν σε σημαντικό βαθμό διασώσει τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας, όσο και την ουσία της ενημέρωσης. Και η ουσία της ενημέρωσης σήμερα είναι ότι πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (52,4%) δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί για 18 ημέρες. Τάδε έφη ετήσια έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για το 2022. Ακούστηκε πουθενά; Επισημάνθηκε, ως εύρημα μείζονος επιστημονικού φορέα στη χώρα, σε κάποιο κανάλι ή ραδιόφωνο;

Όχι βέβαια, γιατί όπως σημείωσε και ο κ. πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και από εκείνη τη στιγμή μία νέα άνοιξη ξεκινά για την Ελλάδα. Αυτό μόνο μετράει για τους κλειδοκράτορες της ενημέρωσης. Τι σημασία έχει αν οι πολίτες, πάλι δια του ινστιτούτου μικρών επιχειρήσεων, διαφωνούν, καθώς πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,9%) εκτιμά ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2023; Άρα δεν μπορούν να ισχύουν και τα δύο. Χώρια που πηγαίνοντας και ένα βήμα παραπέρα, να δώσουμε και μία άλλη ερμηνεία στον πρωθυπουργικό χρησμό, εκτιμώντας με τη σειρά μας ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί, το σκοτάδι θα είναι βαθύ και το ψύχος δριμύ. Χειμώνας έρχεται, όχι άνοιξη.

Η εκτίμηση δεν εδράζεται στην προκλητική και απολύτως ψευδή βάση ότι όλοι είναι ίδιοι, αλλά στην απλή εμπειρική καταγραφή, τόσο των επιστημονικών τεκμηρίων των αρμόδιων φορέων, όσο και της καθημερινότητας. Έχει γίνει μεγάλη ζημιά, έχουν συσσωρευτεί κοινωνικές πληγές δεκαετιών και για να το θέσουμε απλά και υπεύθυνα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανορθωθεί η οικονομία και η κοινωνία μετά από αυτό. Και οι πολίτες το γνωρίζουν. Το διαισθάνονται ακόμη και αυτοί οι οποίοι είναι επιρρεπείς στην πολιτικάντικη σαπουνόπερα. Η τσέπη δεν λέει ποτέ ψέματα και κατ’ επέκταση ούτε τα νοικοκυριά όταν ισχυρίζονται ότι ξεμένουν από χρήματα μετά την 18η μέρα κάθε μήνα, γιατί το κόστος ζωής έχει εκτοξευτεί και κανένα καλάθι και καμία φιέστα δεν μπορεί να τα βάλει με την πραγματικότητα μιας επίσκεψης στο σούπερ μάρκετ.

Αντιλαμβανόμαστε στ’ αλήθεια τι σημαίνει ότι 1 στα 2 νοικοκυριά δεν βγάζει τον μήνα; Αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει ότι 1 στα 2 νοικοκυριά προβλέπει επιδείνωση για την επόμενη χρονιά; Αντιλαμβανόμαστε ότι 8 στα 10 νοικοκυριά αδυνατούν να αποταμιεύσουν και 6 στα 10 κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία; Δεν είναι απλοί αριθμοί. Είναι άνθρωποι, είναι οικογένειες, είναι παιδιά, είναι ηλικιωμένοι. Είναι ντροπή. Το 1 στα 2, είναι εθνική ντροπή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος