Οι προκλήσεις του 2023
Της Δρος Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, βουλευτή Ηλείας της ΝΔ και Πρoέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής
Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για τη νέα χρονιά που «ανοίγεται» μπροστά μας, καθώς η χώρα μας έχει βγει επιτυχώς από τη δεκαετή οικονομική κρίση και το καθεστώς εποπτείας και έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία τα μεταναστευτικά ζητήματα, αλλά και όσα θέματα ανέκυψαν, λόγω της COVID-19. Βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ 82 χωρών στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην 1η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην καινοτομία, στην 1η θέση ως καλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη, καθώς και στην 8η θέση παγκοσμίως στην προσέλκυση συνεδρίων, ενώ καταγράφει σημαντικό άλμα στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και εκτιμάται ότι θα είναι πρωταθλήτρια σε ρυθμό ανάπτυξης επενδύσεων στην Ευρώπη για την επόμενη τριετία.
Στον Νομό Ηλείας υλοποιούνται σειρά σημαντικών έργων, όπως η ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου «Πάτρα-Πύργος», το σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Τριανταφυλλιά, ο εκσυγχρονισμός και η υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων και το ειδικό χωροταξικό σχέδιο. Δρομολογείται, ακόμη, το σημαντικό έργο της θωράκισης και της αξιοποίησης της Λίμνης Καραμανλή και του φράγματος Πηνειού, το οποίο θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή πολλαπλά περιβαλλοντικά, οικονομικά και τουριστικά οφέλη σε όλο τον ορεινό όγκο της Ηλείας. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί δε στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του σιδηροδρόμου, στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ κεντρικός στόχος ανάπτυξης για τον Νομό είναι η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και η δημιουργία συλλογικών σχημάτων.
Ήδη από την αρχή της βουλευτικής μου θητείας -το 2019- είχα θέσει δέκα εξειδικευμένους στόχους προτεραιότητας για την Ηλεία, οι περισσότεροι από τους οποίους, μέσω της κυβερνητικής δράσης, αλλά και των πρωτοβουλιών του ίδιου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν ολοκληρωθεί είτε έχουν δρομολογηθεί, ενώ έχει προστεθεί και το σπουδαίο έργο της ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021, στο οποίο έχω καταθέσει, μεταξύ άλλων, την πρότασή μου για την ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Ακαδημαϊκών Σπουδών με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και τη δημιουργία κτιριακών υποδομών για το Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητικών Στελεχών. Ανάλογη αξιοποίηση δρομολογείται και σε δύο ακόμη σπουδαία ιστορικά μνημεία – σύμβολα στο Νομό μας, τον Επικούριο Απόλλωνα και την Αρχαία Ήλιδα.
Το 2023 ιδιαίτερη βάση πρέπει να δοθεί, μεταξύ άλλων, στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην περιοχή Ποτόκι του Δήμου Πύργου, αλλά και στον μερικό επαναπλημμυρισμό της λίμνης Μουριάς. Είναι δύο στόχοι προτεραιότητας, για τους οποίους έχουν ήδη δρομολογηθεί οι σχετικές ενέργειες, αλλά απαιτείται, ακόμη, επισταμένη δουλειά, ώστε να υλοποιηθούν. Στα περιβαλλοντικά αυτά ζητήματα προστίθεται και το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης και ανακύκλωσης του αγροτικού πλαστικού και κυρίως των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που χρήζει επίλυσης τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, όσο και για την αγροτική παραγωγή. Επιπλέον, χρήζει επίλυσης το ζήτημα της απορρύπανσης του Κυλλήνιου Κόλπου, ενώ σε εκκρεμότητα είναι η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος διαχείρισης των ποταμών (Νέδας – Αλφειού – Πηνειού). Προτεραιότητα είναι, τέλος, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, οι οποίες εκτείνονται σε όλο το τόξο του Νομού, από τον Καϊάφα έως το Κουνουπέλι και τα λουτρά Αρχαίας Υρμίνης, και η περαιτέρω ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.
Η Ηλεία έχει να περιμένει ένα καλύτερο αύριο με τα προγράμματα και τα έργα που υλοποιεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα οποία θα οδηγήσουν συν τοις άλλοις στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.