FOLLOW US: facebook twitter

Οι πατέντες των εμβολίων στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής

Ημερομηνία: 07-05-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”135153″ img_size=”full”][vc_column_text]Η «βόμβα» Μπάιντεν για προσωρινή απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων του κορονοϊού απασχολεί τους ηγέτες της Ευρώπης με το θέμα να τίθεται στο τραπέζι των «27» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο. Μπορεί οι τελικές αποφάσεις να φαντάζουν μακρινές και τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης να μην είναι δεδομένα, όμως, η πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ άναψε «φωτιές» με την Ευρώπη να εμφανίζεται για ακόμα μια φορά διχασμένη.

Εκ μέρους της Ε.Ε., Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράστηκαν θετικά, αλλά… διπλωματικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να συζητήσουν την ιδέα της προσωρινής άρσης πατεντών με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών.

Σημαντικό «φρένο» στην αρχική αισιοδοξία, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτέλεσε η τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία τάχθηκε ενάντια στην πρόταση για άρση των πατεντών. Εκπρόσωπος της καγκελαρίου, όπως μετέδωσε το Bloomgerg, υποστηρίζει σε email ότι το αμερικανικό σχέδιο θα μπορούσε να δημιουργήσει «σοβαρές επιπλοκές» στην παραγωγή εμβολίων.

Στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ για την Κοινωνική Συνοχή την προσεχή 10ετία, που διεξάγεται διά ζώσης στο Πόρτο για πρώτη από τον περασμένο Δεκέμβριο, το θέμα θα τεθεί υπό συζήτηση όπως και το πιστοποιητικό covid-19.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου, σήμερα θα πραγματοποιηθεί μια θεματική συνεδρίαση για την εργασία και θα ακολουθήσει το απόγευμα το ανεπίσημο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αύριο Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί η άτυπη σύσκεψη των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

► Η Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής του Πόρτο, εστιάζει, στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και στο Σχέδιο Δράσης για την επιτάχυνση υλοποίησής του, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Μαρτίου.

Είναι μακρύς ο δρόμος

Όπως σημειώνει ο Guardian, υποστηρικτές της καμπάνιας για την απελευθέρωση της πατέντας ναι μεν χαιρετίζουν ενθουσιασμένοι την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, αλλά επισημαίνουν ότι από μόνη της δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης εμβολίων.Το πρώτο βήμα θα είναι ο ΠΟΥ να υιοθετήσει την πρόταση και καθώς ο Οργανισμός αποφασίζει με συναίνεση, επισημαίνουν ότι υπάρχουν ακόμα χώρες που αντιδρούν. Η νέα θέση της Ουάσιγκτον μπορεί να μεταπείσει μερικές και να υπάρξει κάποια είδους συμφωνία που θα προχωρημένη σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ολοκληρωτική παραίτηση από τα πνευματικά δικαιώματα των εμβολίων.

Επειτα, οι φόρμουλες των εμβολίων είναι εξαιρετικά περίπλοκες με αποτέλεσμα ακόμα και οι ίδιες οι φαρμακευτικές να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην παραγωγή τους.

Η διαδικασία παρασκευής είναι εξ ίσου σημαντική με τη «συνταγή» του εμβολίου- σημειώνει ο Guardian- και ο ΠΟΥ δεν έχει την εξουσία να υποχρεώσει τις εταιρείες, όπως η Pfizer και η Moderna να μοιραστούν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που χρησιμοποιούν για τα σκευάσματά τους.

Οι κυβερνήσεις όμως την έχουν. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, μπορούν να πιέσουν τις εταιρείες τους τους να μοιραστούν όχι μόνο τη πατέντα, αλλά και την τεχνολογία, με φαρμακοβιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο, πράγμα που μπορεί να μην επισπεύσει άμεσα την διαθεσιμότητα των εμβολίων παντού, αλλά θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον και στις επόμενες πανδημίες.

Τι λένε οι φαρμακευτικές

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αντιτίθενται, ότι δεν θέλουν να μοιραστούν πατέντες που τους αποφέρουν δισεκατομμύρια δολάρια και θα τους αποφέρουν άλλα τόσα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι ότι η άρνησή τους δεν αφορά τα κέρδη, αλλά πρακτικά ζητήματα.

«Η απελευθέρωση της πατέντας για τα εμβόλια Covid-19 δεν πρόκειται να αυξήσουν την παραγωγή τους ούτε να οδηγήσουν στις απαραίτητες πρακτικές λύσεις για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της υγείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Φαρμακευτικών και Συνεργαζόμενων Βιομηχανιών. Η φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει ότι οι εταιρείες έχουν ήδη μοιραστεί την τεχνολογία τους με διαπιστευμένους εταίρους σε όλο τον κόσμο και υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής δισεκατομμυρίων δόσεων φέτος- αρκετές για τον εμβολιασμό όλων- εάν οι κυβερνήσεις βοηθήσουν στην διευκόλυνση των εμπορικών περιορισμών, την κατάργηση των απαγορεύσεων εξαγωγών πρώτων υλών που απαιτούνται για την παρασκευή των εμβολίων και την διάθεση των εκατομμυρίων δόσεων που έχουν στις αποθήκες τους.

Επιπλέον, οι εταιρείες προβάλουν το επιχείρημα ότι τα πνευματικά δικαιώματα είναι κρίσιμα για να προωθούνται η καινοτομία και οι επενδύσεις που οδηγούν σε παρασκευές νέων φαρμάκων. Εάν οι επιστήμονες ξέρουν ότι το θαυματουργό φάρμακο που θα παρασκευάσουν θα μπορεί να παραχθεί δωρεάν από εργαστήρια παντού στον κόσμο, τότε δεν έχουν ισχυρό κίνητρο.

Οι υποστηρικτές της καμπάνιας κατά των πατεντών, από την άλλη, θυμίζουν ότι  υπάρχει κίνητρο χωρίς το δέλεαρ του κέρδους για τους επιστήμονες, δεδομένου ότι το μεν εμβόλιο της AstraZeneca παρασκευάστηκε με χρηματοδότηση τουλάχιστον κατά 97% από δημόσια κονδύλια και φιλανθρωπικές οργανώσεις, εώς τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna, επίσης χρηματοδοτήθηκαν επί δεκαετίες από τους φορολογούμενους , πριν καταλήξουν στις φαρμακοβιομηχανίες.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia