FOLLOW US: facebook twitter

Διαζύγιο Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς: Το μοίρασμα του Μίδα

Ημερομηνία: 07-05-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021, στο Ληξιαρχείο της πολιτείας Ουάσινγκτον ένα ζευγάρι κατέθεσε αίτηση διαζυγίου προκειμένου να τερματίσει επίσημα τον 27 χρόνων γάμο του.

Το θέμα θα πέρναγε στα ψιλά, αν δεν επρόκειτο για τους Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, που γνωρίστηκαν σε ένα επαγγελματικό δείπνο της Microsoft, το 1987, στη Νέα Υόρκη, και με αφορμή την επίλυση ενός μαθηματικού γρίφου τον οποίο έλυσε πρώτη η Μελίντα που είχε λίγο καιρό πριν προσληφθεί στην εταιρεία ως μάνατζερ παραγωγής, έσμιξαν, παντρεύτηκαν το 1994 στο νησί Λανάι, της Χαβάης, έκαναν τρία παιδιά, κι έζησαν έως τώρα μαζί, για το καλύτερο και το χειρότερο, ως ένα από τα πλουσιότερα και διάσημα ζευγάρια του 21ου αιώνα.

Οι Γκέιτς, εκτός από την γιγαντιαία «Microsoft» και τις επιχειρηματικές παραφυάδες της, δραστηριοποιούνται και στην οργάνωση «Bill and Melinda Gates Foundation», που μέσα στα χρόνια ξεπέρασε τον συμβατικό φιλανθρωπικό της χαρακτήρα και πλέον μπορεί να συνομιλεί με κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς προσπαθώντας να δώσει πρόσβαση στη δημόσια υγεία, το δικαίωμα της ζωής στους φτωχούς του βασανιζόμενου Τρίτου κόσμου.

Το ίδρυμα Γκέιτς, ιδρύθηκε το 2000, στο Σιάτλ, και αρχικά διαχειρίζονταν ένα καταπίστευμα 5 δις δολαρίων, θέτοντας ως πρωταρχικούς σκοπούς τη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και την κλιματική αλλαγή. Υπολογίζεται πως έχει χορηγήσει 1,75 δισ. δολάρια για εμβολιασμούς και έρευνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19.

Το ζεύγος Γκέιτς, μεταβίβασε σταδιακά ακόμη 36 δισ. δολάρια στο ίδρυμα, στο διάστημα 2004 – 2018, και φθάνοντας την περιουσία του ιδρύματος στα 43 δισ. δολάρια (το 2019), στη συνέχεια απευθύνθηκε στους ισχυρούς, και δυνατούς παίκτες του πλανήτη προτείνοντας μέτρα και κατευθύνσεις για μια παγκόσμιας κλίμακας έρευνα για τους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο σύνολό της.

Πίσω απ’ όλα αυτά, μια αμύθητη περιουσία τουλάχιστον 125 δισ. δολαρίων, που κατατάσσει τον Γκέιτς ως τον 4ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, στη λίστα του περιοδικού Forbes. Ο Μπιλ Γκέιτς που παράτησε το Χάρβαρντ για να δημιουργήσει τη «Microsoft» το 1975 μαζί με τον σχολικό του φίλο Πολ Άλλεν, κατέχοντας εξ’ αρχής το 49% της εταιρείας έγινε πολυεκατομμυριούχος όταν αυτή μπήκε στο χρηματιστήριο το 1986. Έμεινε στο τιμόνι της ως πρόεδρός της οδηγώντας την στην απόλυτη επιτυχία, έως το 2000, που παραιτήθηκε για να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο, παραμένοντας όμως επίτιμος πρόεδρος έως το 2014.

Οι Γκέιτς, μαζί με τον μέντορά τους σε θέματα φιλανθρωπίας, δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη της «Berkshire Hathaway Inc.», Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος τον περασμένο χρόνο χορήγησε 2 δισ. δολάρια στο ίδρυμα Γκέιτς, βρίσκονται επίσης πίσω από την κίνηση «Giving Pledge», που καλεί όλους τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη να διαθέσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας τους για κοινωφελείς σκοπούς.

Η Μελίντα Γκέιτς, που είχε μείνει αρκετά χρόνια στη σκιά του συζύγου της, τώρα προχωρά και σε δικά της φιλανθρωπικά πλάνα. Στηρίζοντας την ισοτιμία των γυναικών απέναντι στους άντρες, και πιστεύοντας ακράδαντα ότι «ο κόσμος πλέον ξέρει, ότι κανείς από εμάς δεν θα καταφέρει να πάει μπροστά και να προοδεύσει, όταν οι μισοί από εμάς κρατιούνται πεισματικά πίσω», ίδρυσε το 2015, την «Pivotal Ventures», μια επενδυτική εταιρεία που εστιάζει στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, και στη βοήθεια των γυναικών και των οικογενειών τους.

Οι Γκέιτς, δήλωσαν στα κοινωνικά δίκτυα ότι αρχίζουν μια νέα φάση της ζωής τους και θα ήθελαν να τους δοθεί ο χώρος και η ηρεμία να το κάνουν. Τώρα, αναλαμβάνουν δράση τα επιτελεία των ακριβοπληρωμένων δικηγόρων.

Πηγή: topontiki.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος