FOLLOW US: facebook twitter

Οι ωδίνες του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ

Ημερομηνία: 25-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”106189″ img_size=”full”][vc_column_text]

Της Χριστίνας Κοψίνη

Με σύνθημα «η ΓΣΕΕ είμαστε εμείς, τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες της» 70 πρόεδροι εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών, με δήλωσή τους, εκφράζονται υπέρ της πραγματοποίησης του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ.

«Η πραγματοποίηση του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ αποτελεί μείζον ζήτημα έκφρασης και λειτουργίας των συλλογικών θεσμών. Αποτελεί ζήτημα ύπαρξης της ίδιας της δημοκρατίας, η οποία ούτε εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται» επισημαίνουν, δηλώνοντας «αποφασισμένοι» να συμβάλλουν «στην προάσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών» και να μην επιτρέψουν «τον ακρωτηριασμό και την αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος στον ιδιωτικό τομέα, από εκείνους που στοχεύουν, παραβιάζοντας νόμους και καταστατικό, να επιβάλλουν διά της σωματικής ρώμης τούς συσχετισμούς που επιθυμούν στο συνδικαλιστικό κίνημα…

«Είναι χρέος όλων μας να προασπίσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι χρέος μας να επιδείξουμε σεβασμό στις διαφορετικές αντιλήψεις δίνοντας αγώνα για πλουραλιστικά εργατικά συνδικάτα» καταλήγουν οι συνδικαλιστές σε ένα μάλλον ψύχραιμο κείμενο αν αναλογιστεί κανείς τη φρασεολογία της ρήξης που χρησιμοποιούν τον τελευταίο χρόνο πολλοί συνδικαλιστές.

Τα πρόσωπα που υπογράφουν αντιστοιχούν μόνο στο 50% των οργανώσεων – μελών που συγκροτούν τη ΓΣΕΕ (αποτελείται από 81 εργατικά κέντρα, 71 ομοσπονδίες εργαζομένων και 3 συνταξιούχων) και παρότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και στελέχη από μεγάλα εργατικά κέντρα, όπως της Θεσσαλονίκης καθώς και ομοσπονδίες με κάποια δύναμη, πιστοποιείται εκ νέου ο διχασμός της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Ενας διχασμός, που παρά τις διαφορές που έχει σε σύγκριση με τη συνδικαλιστική διάσπαση του 1985, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τις μορφές έκφρασης των αντιπαραθέσεων, είναι βέβαιο ότι σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για τη συστέγαση όλων των πολιτικών και κομματικών τάσεων κάτω από την ίδια συνομοσπονδία. Μια συστέγαση που επιβλήθηκε όχι μόνο από τις πολιτικές αλλά και από τις οικονομικές συνθήκες της εποχής, το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και την πρωτοκαθεδρία των ΔΕΚΟ και των δημόσιων Τραπεζών.

Οι ωδίνες των μετατροπών θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου την προσεχή Τρίτη που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και παρά τα όποια επεισόδια, θα διεξαχθεί λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού, αλλά οι πραγματικές αλλαγές θα δρομολογηθούν τους επόμενους μήνες.

Όταν και τα ίδια τα κόμματα αποφασίσουν αν θέλουν να έχουν ισχυρά συνδικάτα, με ποιες συνεργασίες, με ποιες ρήξεις και με ποιους συμβιβασμούς. Διότι το μόνο κόμμα που μέχρι στιγμής δείχνει να ξέρει τι θέλει «μονολιθικά» είναι το ΚΚΕ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia