FOLLOW US: facebook twitter

Οι νέοι παράγοντες που θα επηρεάσουν φέτος τις βάσεις εισαγωγής

Ημερομηνία: 11-06-2020 | Συγγραφέας:

Του Χρήστου Κάτσικα

Με το «σύστημα Γαβρόγλου» θα διεξαχθούν σε λίγες μέρες οι εξετάσεις, χωρίς συντελεστή βαρύτητας μαθημάτων, με Κοινωνιολογία αντί για Λατινικά, με λιγότερη ύλη που ίσως δυσκολέψει τα θέματα και υπό τη σκιά του… κορονοϊού.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι περίπου 100.000 υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων (82.159 ΓΕΛ, ημερήσια και εσπερινά, παλαιό και νέο σύστημα, και περίπου 18.000 ΕΠΑΛ), καθώς απομένουν μόνο λίγα 24ωρα μέχρι να ριχτούν στη μάχη για μία από τις 77.970 θέσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Να διευκρινίσουμε ευθύς εξ αρχής τα παρακάτω: δεν έχει νόημα να κοιτάζουν οι υποψήφιοι τις περσινές βάσεις, γιατί πέρα από τη διαφοροποίηση που θα υπάρχει από τις επιδόσεις των υποψηφίων, υπάρχουν φέτος και άλλες κρίσιμες διαφορές σε σχέση με πέρσι που θα επηρεάσουν τις βάσεις εισαγωγής. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κίνηση των φετινών βάσεων εισαγωγής, η πτώση ή η άνοδός τους θα επηρεαστούν από τρεις «διαταρακτικούς» παράγοντες που είναι οι εξής:

1.Ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων που κάθε χρόνο παίζει τον ρόλο του «πασπαρτού» για τις βάσεις των τεσσάρων επιστημονικών πεδίων. Φέτος έχουμε ελαφρά μικρότερο αριθμό εισακτέων σε σχέση με πέρσι (-365), ενώ ο αριθμός των υποψηφίων είναι περίπου ο ίδιος με τον περσινό.

Συνεπώς φέτος από την άποψη της αναλογίας υποψήφιοι-θέσεις εισακτέων ελάχιστα επηρεάζονται οι βάσεις εισαγωγής. Ωστόσο η διαφοροποίηση στην κατανομή των θέσεων στα Τμήματα Νοσηλευτικής θα επηρεάσει τις βάσεις στα τμήματα αυτά: για παράδειγμα η αύξηση των θέσεων στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (από 184 σε 221) θα ωθήσει προς τα κάτω τη βάση εισαγωγής του.

2.Ο δεύτερος παράγοντας των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι ο βαθμός δυσκολίας/ευκολίας των θεμάτων. Προφανώς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει τον φετινό βαθμό δυσκολίας/ευκολίας των θεμάτων. Η γενική εκτίμηση είναι ότι ο βαθμός δυσκολίας/ευκολίας των θεμάτων δεν μπορεί να διαφέρει σημαντικά από πέρσι και αυτό κυρίως διότι τα τελευταία χρόνια με τα λεγόμενα διαβαθμισμένα θέματα (απλά, εύκολα, δύσκολα, δυσκολότερα), έχει βρεθεί ένας τρόπος βαθμολογικής διασποράς και κατανομής των υποψηφίων, κοντολογίς μια «στρατηγική διαχείρισης» του πληθυσμού των υποψηφίων. Κι αν ένα μάθημα έχει πιο αυξημένο βαθμό δυσκολίας από τον περσινό, ένα άλλο θα έχει σίγουρα μικρότερο, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα στατιστικό ισοδύναμο.

Ωστόσο φέτος έχουμε κάποιες αλλαγές που σαφώς σχετίζονται με τον δεύτερο «διαταρακτικό» παράγοντα:

Α. Για τους υποψηφίους που θα εξεταστούν με το «σύστημα Γαβρόγλου», το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά φέτος (και πιθανόν τελευταία εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας), τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας. Μέχρι και την περσινή χρονιά, σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπήρχαν δύο μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας που έδιναν περισσότερα μόρια από τα άλλα. Τα μαθήματα αυτά ήταν τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία Κατεύθυνσης για το 1ο Πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο Πεδίο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Οικονομία για το 4ο Πεδίο.

Συνήθως αυτά τα μαθήματα ήταν βαρόμετρο για την πορεία των βάσεων σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Ωστόσο, μετά από αυτή την αλλαγή φέτος και τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι ισοδύναμα (κάθε μάθημα δίνει τώρα 250 μόρια, σε αντίθεση με το 2019) και θα έχουν την ίδια ακριβώς βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας.

Πιθανότατα αυτή η αλλαγή να δημιουργήσει μια αυξητική τάση για τα μόρια εισαγωγής που θα συγκεντρώσουν οι υποψήφιοι, καθώς στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας οι υποψήφιοι έγραφαν συνήθως χαμηλότερους βαθμούς, γιατί ήταν δυσκολότερα μαθήματα από τα άλλα, με αποτέλεσμα όταν έχουμε αυξημένη βαρύτητα οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν λιγότερα μόρια από όταν δεν έχουμε αυξημένη βαρύτητα. Με λίγα λόγια, η αλλαγή αυτή διαμορφώνει όρους ανόδου των βάσεων κυρίως των χαμηλόβαθμων σχολών.

Β. Επιπλέον φέτος, για πρώτη φορά, οι υποψήφιοι των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας αντί των Λατινικών. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, η εξέταση του μαθήματος θα περιλαμβάνει δύο ομάδες θεμάτων, με πέντε υποερωτήματα και 50 μονάδες ανά ομάδα. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει δύο θέματα ευρείας ανάπτυξης και απαιτεί ικανότητες συνθετικής ανάλυσης και διασύνδεσης γνώσεων.

Πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τις επιδόσεις σε σχέση με τα Λατινικά είναι άγνωστος Χ. Είναι πιθανόν να έχουμε χαμηλότερες επιδόσεις στην Κοινωνιολογία, καθώς τα Λατινικά είχαν ένα «τυπικό» που «δημιουργούσε» καλύτερες επιδόσεις, ή να «κατασκευαστούν» χειρότερες επιδόσεις στην Κοινωνιολογία για να αποσπαστεί από τους υποψηφίους η συναίνεση στην κατάργηση του μαθήματος την επόμενη χρονιά.

Γ. Παράλληλα η ύλη σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα έχει μειωθεί, καθώς στις 11 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία. Η μείωση της ύλης είναι πιθανόν να διαδραματίσει εμμέσως ρόλο στην πορεία των βάσεων, καθώς θα υπάρχει μικρότερη δυνατότητα επιλογής ερωτήσεων και άρα περιορισμένη δυνατότητα για διαβάθμιση των θεμάτων. Μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά η εκτίμηση είναι όσο λιγότερη η ύλη τόσο πιο δύσκολα τα θέματα.

3.Ο τρίτος «διαταρακτικός» παράγοντας είναι οι επιλογές των υποψηφίων. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα τμήματα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων δεν θα διαφέρουν ορατά από εκείνα που επέλεξαν οι υποψήφιοι το 2019. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι και φέτος, όπως και πέρσι, την κούρσα των υψηλόβαθμων σχολών θα οδηγήσουν τα περιζήτητα και ήδη υψηλόβαθμα Ιατρικά και Πολυτεχνικά Τμήματα, τα οποία θα «στρατολογήσουν», μαζί με τη Νομική Αθήνας, το μεγαλύτερο μέρος της αφρόκρεμας των αριστούχων, αφήνοντας μάλιστα ένα σημαντικό τμήμα τους εκτός.

Ωστόσο και εδώ έχουμε μια διαφοροποίηση. Κρίσιμος θα είναι ο παράγοντας για την επιλογή τμημάτων από τους υποψηφίους, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η χρονική συγκυρία που διεξάγονται οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους οι φετινοί μαθητές της Γ’ Λυκείου. Αφενός οι οικονομικές δυσκολίες λόγω κορονοϊού που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, η αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες καθώς και το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα αναμένεται να οδηγήσει ακόμα περισσότερους υποψήφιους να βάλουν στην κορυφή του μηχανογραφικού τμήματα τα οποία εδρεύουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Και αυτό προκειμένου να γλιτώσουν τα έξοδα για τη συντήρηση ακόμα ενός σπιτιού, αλλά και για να βρίσκονται στην «ασφάλεια» της οικογενειακής τους εστίας σε περίπτωση που η Ελλάδα έρθει αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μεγαλύτερη πίεση στις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης και αναλογικά μικρότερη στις σχολές μικρότερων πόλεων της χώρας. Προφανώς και αυτό θα διαδραματίσει τον δικό του διακριτό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ