FOLLOW US: facebook twitter

Οι καλοκαιρινοί καύσωνες και η διάδοση του κορονοϊού

Ημερομηνία: 29-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”116853″ img_size=”full”][vc_column_text]Οι μεγάλες ζέστες και οι καύσωνες της καλοκαιρινής εποχής δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, όταν αυτές εκδηλωθούν οι υψηλές εποχικές θερμοκρασίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα και παράλληλα με την απειλητική παρουσία του νέου κορονοϊού. Ο συνδυασμός του θερμικού στρες λόγω καιρικών συνθηκών με τον κίνδυνο διάδοσης του κορονοϊού γεννά ωστόσο μια πρωτόγνωρη κατάσταση στον χώρο της εργασίας και υπονομεύει την υγεία των εργαζομένων.

Πώς η ταυτόχρονη παρουσία της ζέστης και της πανδημίας θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή μας αυτό το ασυνήθιστο καλοκαίρι; Ευτυχώς, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες ζέστες και οι καύσωνες αυτής της εποχής, όταν όμως θα εκδηλωθούν θα συνυπάρχουν με την απειλητική παρουσία του νέου κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα, η μαζική υιοθέτηση των μέτρων ατομικής προστασίας κατά της μόλυνσης, όπως π.χ. η μαζική χρήση μάσκας και πλαστικών γαντιών μιας χρήσεως, ήταν εύκολα εφαρμόσιμη λόγω του πανικού για το άγνωστο και των καιρικών συνθηκών που διευκόλυναν την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Οταν όμως η θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υγρασία του περιβάλλοντος ανεβούν υπερβολικά, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό..

Πώς, λοιπόν, οι περισσότεροι άνθρωποι θα καταφέρουν να συνδυάσουν την υποχρέωση να φοράνε μάσκα όταν θα βρίσκονται σε δημόσια μέσα συγκοινωνίας, σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους ή στη δουλειά τους με την έντονη σωματική δυσφορία που αναπόφευκτα θα αισθάνονται τις πιο θερμές ημέρες του καλοκαιριού; Απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν ακόμα εκτενείς μελέτες για τον συνδυασμό της εποχικής δυσανεξίας με την τρέχουσα πανδημία.

Ωστόσο, θα έπρεπε να είναι προφανές στους αρμόδιους φορείς ότι αυτά τα μέσα ατομικής προστασίας κατά της μολυσματικής νόσου Covid-19 δεν είναι πάντα ανεκτά και εξίσου αποτελεσματικά για όλες τις εποχές. Συνεπώς θα έπρεπε να έχουν ήδη μεριμνήσει για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η πολύωρη υιοθέτηση τέτοιων μέτρων έρχεται σε σύγκρουση με την εξίσου ζωτική μας ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την εποχική άνοδο της θερμοκρασίας και τη θερμοπληξία.

Τις θερμές καλοκαιρινές ημέρες, οι ιατρικές ή οι υφασμάτινες μάσκες είναι ανυπόφορες επειδή μας δημιουργούν δύσπνοια και επιπρόσθετη ασφυξία, ενώ τα πλαστικά γάντια ζεσταίνουν και κολλούν ενοχλητικά στα ιδρωμένα χέρια μας.

Αυτά τα μέσα ατομικής υγειονομικής προστασίας δεν επινοήθηκαν για να χρησιμοποιούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας είναι ανυπόφορα, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται στους χώρους εργασίας για την προστασία των εργαζομένων. Πράγματι, κατά την περίοδο μιας μολυσματικής επιδημίας η προσφυγή σε αυτά τα μέσα προστασίας θεωρείται πάντα υποχρεωτική όποτε είναι πρακτικά ανέφικτη η απομόνωση των εργαζομένων είτε μεταξύ τους είτε από τους πελάτες που εξυπηρετούν.

Διόλου περίεργο, λοιπόν, αν τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία υπερβεί τους 35 βαθμούς Κελσίου, ακούσουμε από τα ΜΜΕ και τα αρμόδια υπουργεία για την υγεία και την προστασία των πολιτών ότι πρέπει να αποφεύγουμε συστηματικά να βγαίνουμε από το σπίτι κι αν αυτό είναι απαραίτητο να πίνουμε πολύ νερό. Δυο εύλογες υποδείξεις που, αυτό το περίεργο καλοκαίρι της συμβίωσης με τον κορονοϊό, ενδέχεται να μην εισακουστούν.

Ιδιαίτερα η υπόδειξη να παραμείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας είναι η πιο δύσκολη στην εφαρμογή της. Αφενός επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πεισθεί από μια καθησυχαστική προπαγάνδα ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η πανδημία θα υποχωρούσε και θα επέστρεφαν στην προ κορονοϊού ζωή τους. Κάτι που, ενώ δυστυχώς διαψεύδεται από τα καθημερινά δεδομένα, δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό από τους περισσότερους πολίτες, οι οποίοι, έπειτα από μήνες απομόνωσης λόγω καραντίνας, αισθάνονται εντονότατη την ανάγκη να βγουν από το σπίτι, να πάνε στη θάλασσα και να συναντήσουν τους άλλους.

Αν σε αυτή την ανθρώπινη και απολύτως φυσιολογική ανάγκη κοινωνικότητας προσθέσει κανείς το σοβαρό ενδεχόμενο να επέλθει, κατά το φθινόπωρο, ένα δεύτερο κύμα της απειλητικής πανδημίας, τότε είναι απολύτως δικαιολογημένο να επιθυμούμε διακαώς να βγούμε από το σπίτι και να συσσωρεύσουμε ελεύθερα την πολύτιμη ψυχολογική ενέργεια που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα χρειαστούμε μετά το καλοκαίρι.

Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia