FOLLOW US: facebook twitter

Ο κορονοϊός μάς… ραγίζει την καρδιά

Ημερομηνία: 29-07-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

Πρόσφατες βιοϊατρικές έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και τα άτομα που ποτέ δεν μολύνθηκαν από τη νόσο Covid-19 κινδυνεύουν από σοβαρές καρδιακές διαταραχές, οι οποίες οφείλονται αποκλειστικά στο υπερβολικό και επίμονο άγχος για την πλανητική διάδοση της νέας μολυσματικής νόσου

Σύμφωνα με μια εκτενή έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουλίου στο ιατρικό περιοδικό «JAMA Network», το συγκεκριμένο άρθρο έδειξε ότι ανάμεσα στις πολλές έμμεσες ιατρικές συνέπειες της νέας πανδημίας είναι και η αύξηση των περιπτώσεων σοβαρής «μυοκαρδιοπάθειας από στρες» ή όπως συχνότερα λέγεται «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς».

Το σύνδρομο της «ραγισμένης καρδιάς» δεν πλήττει όσους ή όσες έχουν μολυνθεί και έχουν νοσήσει από την Covid-19, αλλά τα υγιή άτομα που νοσούν από καρδιά λόγω του έντονου και διαρκούς άγχους.

Από τη συγκριτική ανάλυση των δεδομένων μιας πολύ μεγάλης καρδιολογικής κλινικής του Οχάιο προέκυψε ότι, πριν από τη νέα πανδημία λόγω του κορονοϊού, αυτή η καρδιακή νόσος αφορούσε κάτι λιγότερο από 2 περιπτώσεις στους 100 ασθενείς που εισάγονταν στην κλινική με συμπτώματα καρδιακού εμφράγματος.

Μετά την καραντίνα λόγω της νέας πανδημίας του κορονοϊού, ο αριθμός των ατόμων που εκδήλωναν αυτή την καρδιακή νόσο αυξήθηκε σχεδόν σε οκτώ ανά εκατό ασθενείς με καρδιακές παθήσεις. «Η Covid-19 προκάλεσε καταστάσεις έντονου στρες σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε τις συνέπειές της» υποστηρίζει ο διάσημος Αμερικανός καρδιολόγος Ankur Kalra, που διεύθυνε αυτήν την ιατρική έρευνα.

Η συγκεκριμένη αμερικανική έρευνα εξέτασε λεπτομερώς τα ιατρικά δεδομένα 2.000 περιπτώσεων καρδιακά ασθενών. Στη διάρκειά της οι ερευνητές συνέκριναν τα ιατρικά δεδομένα των εισαχθέντων στην κλινική κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 με τα δεδομένα τεσσάρων μεγάλων ομάδων ελέγχου που είχαν εισαχθεί πριν από την εκδήλωση της νέας πανδημίας.

Τα κλινικά δεδομένα επιβεβαιώσαν την εντυπωσιακή αύξηση των ασθενών που υπέφεραν από «μυοκαρδιοπάθεια από στρες», γεγονός που επιβεβαιώνει την παρουσία ενός έμμεσου μηχανισμού άγχους, ψυχολογικού, κοινωνικού και οικονομικού, το οποίο συνδέεται με τις εκδηλώσεις της πανδημίας», όπως αναφέρουν στο άρθρό τους οι πρωταγωνιστές αυτής της έρευνας. Ειδικότερα έδειξαν ότι οι ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα αυτών των ασθενών δρουν απορρυθμίζοντας τα καρδιακά κύτταρα, τα οποία αναστέλλουν προσωρινά τις λειτουργίες τους και όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντέξει την πολύ αυξημένη αρτηριακή πίεση, τότε το σύνδρομο της «μυοκαρδιοπάθειας από στρες» μπορεί να αποβεί μοιραίο!

Το σύνδρομο Takotsubo

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα τον ακριβή εγκεφαλικό μηχανισμό που ρυθμίζει και πυροδοτεί αυτή την παθολογική καρδιακή αντίδραση. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο εγκέφαλος των ασθενών απαντά στα πολύ έντονα συναισθήματα που βιώνουν με την απελευθέρωση ρυθμιστικών ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα και συχνά δραματικά την καρδιακή λειτουργία.

Από φυσιολογική άποψη αυτό που λαμβάνει χώρα στην καρδιά αυτών των ασθενών διαφωτίζεται κάπως από το κοινό όνομα που έδωσαν σε αυτή την καρδιακή πάθηση οι Ιάπωνες γιατροί οι οποίοι την ανακάλυψαν πρώτοι.

Πράγματι τη μυοκαρδιοπάθεια από στρες ή «σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς» οι Ιάπωνες γιατροί την ονομάζουν «σύνδρομο Takotsubo». Takotsubo σημαίνει «παγίδα για χταπόδια» και το σύνδρομο ονομάστηκε έτσι στα ιαπωνικά επειδή κάνει την αριστερή κοιλία της καρδιάς των ανθρώπων να φουσκώνει και να παραμορφώνεται, με αποτέλεσμα να θυμίζει το δοχείο που οι Ιάπωνες ψαράδες χρησιμοποιούν στο ψάρεμα χταποδιού.

Τα άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο Takotsubo παρουσιάζουν συχνά βλάβες της φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας, οι οποίες έχουν σοβαρό και ενίοτε μοιραίο αντίκτυπο στη λειτουργία της καρδιάς των ασθενών.

Οι έρευνες αυτού του καρδιακού συνδρόμου ξεκίνησαν στην Ιαπωνία, όμως τα τελευταία χρόνια η ερευνά του επεκτάθηκε σε πολλά ιατρικά κέντρα δείχνοντας ότι αυτή η καρδιοπάθεια εκδηλώνεται κατά κανόνα σε ασθενείς που έχουν υποστεί μια ασυνήθιστα μεγάλη συναισθηματική και διανοητική πίεση από ιδιαίτερα απαλειπτικά συμβάντα. Οπως, για παράδειγμα, η συνήθως αλόγιστη τρομοκρατία από τα ΜΜΕ σχετικά με τους θανάσιμους κινδύνους που συνεπάγεται η διάδοση της τρέχουσας πανδημίας.

Παρατεταμένες περίοδοι έντονου και μαζικού άγχους, όπως αυτή της τρέχουσας πανδημίας, αμβλύνουν και αποδυναμώνουν τους αμυντικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο ανθρώπινος οργανισμός για να αντιμετωπίζει τις απειλητικές καταστάσεις.

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος