FOLLOW US: facebook twitter

Οι ιδιωτικοποιήσεις είδαμε όλοι που οδηγούν…

Ημερομηνία: 10-03-2023 | Συντάκτης:

Δημόσια Δομή Ψυχικής Υγείας στο Νοσοκομείο Κρεστένων- ΟΧΙ στην παραχώρηση δράσεων και δομών στους ιδιώτες

Του Σωκράτη Σωτηρόπουλου, Γενικού Συμβούλου ΠΟΕΔΗΝ

Την Τρίτη 7/3/2023 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του γενικού συμβούλου της ΠΟΕΔΗΝ Σωκράτη Σωτηρόπουλου με εργαζόμενους και την αναπληρώτρια διοικήτρια της Ν.Μ -ΚΥ Κρεστένων.
Κατά την επίσκεψη έγινε ενημέρωση για την κατάσταση λειτουργίας της Νοσηλευτικής Μονάδας, τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων καθώς συζητήθηκε «το φλέγον ζήτημα» της παραχώρησης κτιριακών εγκαταστάσεων της παλαιάς πτέρυγας για την λειτουργία «Μονάδας Άνοιας και Αλτσχάιμερ σε αποκλειστικά «ιδιωτική εταιρία».
Συγκεκριμένα με την ΑΔΑ: 6ΝΓΔ46907Ε-Τ5Φ απόφαση του ΔΣ του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας αποφασίστηκε η έγκριση δημιουργίας οικοτροφείου σε «αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ιδιωτών» (ΑΜΚΕ) με ταυτόχρονη παραχώρηση χώρων του νοσοκομείου. Από τις πληροφορίες που συλλέξαμε, η δομή αυτή, πέρα της παραχώρησης του κτιρίου θα ενισχυθεί με 730.000 ευρώ από πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων- ταμείο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιηθεί μονάδα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δημόσιου χαρακτήρα και όχι εταιρία εξ ολοκλήρου ιδιωτικών συμφερόντων. Μάλιστα είχε πάρει άδεια σκοπιμότητας το 2018 ενταγμένη πλήρως στο Γ.Ν.ΗΛΕΙΑΣ και οι εγκρίσεις από το Υπουργείο Υγείας είχαν δημοσιευθεί στη «Διαύγεια.»
Παρόλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων ακύρωσε όλο τον σχεδιασμό και παραχωρεί, δομές και δράσεις σε συγκεκριμένες εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων.
Περισσότερο σήμερα από ποτέ, με νωπές τις μνήμες μας, από τα ολέθρια λάθη μιας πολιτικής που αποψίλωσε και εν τέλει διαλύει το δημόσιο τομέα, που αδιαφορεί για συστήματα και κανονισμούς ασφαλείας, απαξιώνει στη πράξη ακόμη και την ανθρώπινη ζωή.( χωρίς τέλος οι απαράδεκτοι χειρισμοί, βλέπε περιστατικά με τα ιδιωτικά ασθενοφόρα στον Ωρωπό.)
Για αυτούς τα κέρδη έχουν μεγαλύτερη αξία από τις ζωές μας.
Σε αυτές τις πολιτικές οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να είμαστε συμμέτοχοι, ούτε αμέτοχοι.
Δεν εκχωρούμε σπιθαμή δημόσιας περιουσίας. Απαιτούμε την αξιοποίηση των πόρων και την αναμόρφωση των μονάδων του ΕΣΥ.
Καταγγέλλουμε τις συμβάσεις -συμφωνίες Νοσοκομείων με εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων για την υλοποίηση δράσεων εντός των Μονάδων του ΕΣΥ και απαιτούμε την απόσυρση τους.
Όπως εκφράζεται ξεκάθαρα από την με αρ. πρ. 341 ,13/9/2023 επιστολή της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας .«..Σταθερή, διαχρονική μας θέση την οποία εκφράζουμε προς πάσα κατεύθυνση είναι η ενίσχυση του Δημόσιου Τομέα Ψυχικής Υγείας με χρηματοδότηση και προσωπικό…»
Έχουν σημασία αυτές οι επιστολές- οχλήσεις συνδικάτων, γιατί αν είχαν εισακουστεί από άλλες ηγεσίες υπουργείων, ίσως να μην είχαμε τον όλεθρο στα Τέμπη σήμερα. Οι τοπικές κοινωνίες ως τελικοί αποδέκτες με τους εργαζόμενους και τους λήπτες υπηρεσιών υγείας ορίζουν τις πολιτικές και τις πρακτικές που οφείλουν να εφαρμόσουν οι εξουσίες.
Κάτω τα χερια από το ΕΣΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος