Οι γυναίκες των Λεχαινών γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Πλεξίματος
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”90756″ img_size=”full”][vc_column_text]
Δημιούργησαν σε δημόσιο χώρο χειροποίητα πλεκτά για τα παιδιά του σχολείου
Την Παγκόσμια ημέρα πλεξίματος σε δημόσιο χώρο, γιόρτασαν για μια ακόμα χρονιά οι γυναίκες των Λεχαινων που συμμετέχουν την Κυριακή με δημόσιο πλέξιμο στην γιορτή, στην Πλατεία Αγίου Δημητρίου, στέλνοντας το μήνυμα της δημιουργίας, της προσφοράς και της αλληλεγγύης. Η διοργάνωση της εκδήλωσης ήταν του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Α Δημοτικού σχολείου Λεχαινων και της κ. Ρουλας Σακαρελου και οι γυναίκες έκαναν πλεκτά για τα παιδιά του σχολείου.
Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν δεκάδες γυναίκες από τα Λεχαινά και χωριά του δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης , που , έφεραν μαζί τους βελόνες και νήματα και πίνοντας το καφεδάκι τους , άρχισαν το… πλέξιμο! Το πλέον θετικό βεβαίως ήταν, ότι στο πλέξιμο επιδόθηκαν γυναίκες κάθε ηλικίας, οι μεγαλύτερες έδειχναν την τέχνη τους στις νεότερες και έτσι είδαμε να δοκιμάζουν και πολλά νέα κορίτσια που μπορεί να μην είχαν ξαναπιάσει βελόνες στα χέρια τους. Αυτή η μεταφορά και μεταλαμπάδευση της τέχνης του πλεξίματος από τις παλιότερες στις νεότερες γενιές ήταν εξαιρετική γιατί και το πλέξιμο είναι ένα στοιχείο της παράδοσής μας που με την είσοδό μας στην αγορά του έτοιμου ενδύματος κινδυνεύει να χαθεί. Έτσι σε πείσμα των καιρών όπου τα πάντα είναι βιομηχανοποιημένα, οι γυναίκες των Λεχαινών έδειξαν το δρόμο του χειροποίητου πλεκτού.
Για την ιστορία της συγκεκριμένης εκδήλωσης και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Πλεξίματος, να σημειώσουμε ότι πριν 11 χρόνια, η Danielle Landes δημιούργησε την πρώτη ομάδα που έπλεξε σε δημόσιο χώρο. Η ιδέα ήταν να φέρει κοντά ανθρώπους που πλέκουν, για να γνωριστούν και να απολαύσουν παρέα το πλέξιμο. Επειδή το πλέξιμο είναι κατεξοχήν ατομική ενασχόληση, είναι σχετικά εύκολο να αγνοείς ποιoς από τους γνωστούς σου ή γείτονες σου, πλέκει επίσης!
Τέλος να πούμε ότι πέρα από την σχέση του πλεξίματος με την παράδοση, το πλέξιμο θεωρείται εξάσκηση του μυαλού και ένα είδος προσωπικής νοητικής ανασυγκρότησης. Μάλιστα η επιστήμη της νευρολογίας έχει προοδεύσει τόσο ώστε να θεωρεί την μόδα του πλεξίματος σαν την ‘νέα γιόγκα’!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]