FOLLOW US: facebook twitter

Οι Ευρωεκλογές θα διαμορφώσουν στην πράξη το μέλλον της ηπείρου και της χώρας μας 

Ημερομηνία: 07-06-2024 | Συντάκτης:

Του Δημήτρη Αβραμόπουλου,

π. Ευρωπαίου Επιτρόπου & Βουλευτή Ηλείας

Πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αξίζει να αναφερθεί ότι βρισκόμαστε πλέον σε μια κομβική στιγμή της ιστορίας μας. Και αυτό, διότι αυτές οι εκλογές δεν αποτελούν απλώς μια τυπική άσκηση ρουτίνας για την δημοκρατία μας όπως στο παρελθόν, αλλά μια καθοριστική στιγμή για το μέλλον τόσο της Ευρώπης, όσο και της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμεύοντας ως η φωνή των λαών σε ολόκληρη την ήπειρό μας, εκπροσωπεί και υπερασπίζει τα συμφέροντα, τις ελπίδες και τα όνειρα των Ευρωπαίων πολιτών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γίνει πλέον αντιληπτό το γεγονός ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται, επηρεάζουν και αφορούν εν τοις πράγμασι όλους μας, σε ένα πλήθος τομέων και πολιτικών που ακολουθούνται σχετικά με το εμπόριο, την ασφάλεια, την μετανάστευση, την κλιματική αλλαγή, αλλά και την οικονομική σταθερότητα. Οι εκπρόσωποι επομένως που θα εκλεγούν, δεν θα αποτελέσουν απλά τους νόμιμους αντιπρόσωπους της Ελλάδος στην Ευρωβουλή, αλλά θα διαμορφώσουν τη νομοθετική ατζέντα και τις προτεραιότητες που θα καθοδηγήσουν το κοινό μας μέλλον.

Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο προς τις κάλπες, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη σημαντικές αλλαγές που έχουν επιτελεστεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αυτές τις εκλογές να επαναπροσδιορίζουν την δυναμική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 Σήμερα, είναι αλήθεια πως γινόμαστε μάρτυρες μιας σημαντικής ανόδου των λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες αμφισβητούν την ενότητα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα δείξει στην πράξη το επίπεδο υποστήριξης αυτών των ιδεολογιών και θα καθορίσει αν θα προχωρήσουμε μπροστά μαζί με αλληλεγγύη ή αν θα χωριστούμε από τις διαφορές μας.

Εντούτοις, το γενικότερο ευρωπαϊκό διακύβευμα δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με το αντίστοιχο ελληνικό, αφού τα αποτελέσματα των εκλογών θα επηρεάσουν σημαντικά και το δικό μας πολιτικό τοπίο, καθορίζοντας την κατεύθυνση της διακυβέρνησής μας σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως η οικονομία, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και οι εξωτερικές μας σχέσεις.

Ειδικά στο κομμάτι της οικονομίας, όπου οι όποιες αλλαγές στις δημοσιονομικές πολιτικές μας, τις εμπορικές συμφωνίες και το επενδυτικό κλίμα, παρακολουθούνται στενά, τόσο από τους εγχώριους, όσο και από τους ξένους επενδυτές, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δύναται να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ένα σταθερό και ελκυστικό μέρος για επενδύσεις, συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία όλων μας. Ταυτόχρονα, η άσκηση πολιτικών σε σειρά διαφόρων κοινωνικών τομέων, όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, η μεταναστευτική πολιτική και τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, δύναται επίσης να διαφοροποιηθεί εξαιτίας του αποτελέσματος των ευρωεκλογών.

Τέλος, είναι κατανοητό ότι και σε διεθνές επίπεδο, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θα επηρεάσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, καθώς οι αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής μας, οι σχέσεις μας με άλλες χώρες, αλλά και η συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμούς διαμορφώνονται εν πολλοίς από το αποτέλεσμα της εκάστοτε λαϊκής βούλησης και την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Είναι επομένως σαφές, ότι οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι ιδιαίτερης σημασίας, αφού θα διαμορφώσουν στην πράξη το μέλλον τόσο της ηπείρου, όσο και της χώρας μας. Το να συμμετάσχουμε όλοι σε αυτή τη δημοκρατική διαδικασία, αποτελεί όχι μόνο τιμή και προνόμιό μας με σκοπό τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων, αλλά και διασφάλιση ότι παραμένουμε σταθερά πιστοί στις αξίες του εκλέγειν και της δημοκρατικής διαδικασίας που από αρχαιοτάτων χρόνων πρεσβεύουμε ως έθνος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia