FOLLOW US: facebook twitter

Οι ένορκοι σε δίκες θα χρησιμοποιούν συστήματα εικονικής πραγματικότητας

Ημερομηνία: 08-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”142417″ img_size=”full”][vc_column_text]

Η συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας ετοιμάζεται να εισέλθει στον χώρο των δικαστηρίων και στην διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας ανέπτυξαν ένα σύστημα Virtual Reality το οποίο επιτρέπει στους ενόρκους μιας δίκης να «επισκεφτούν» το σημείο που έγινε μια εγκληματική ενέργεια, ή ενός τροχαίου ατυχήματος να κινηθούν στο σημείο αυτό αλλά και να δουν από κοντά διάφορα στοιχεία που σχετίζονται με την υπόθεση.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το σύστημα αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ενόρκους να έχουν την καλύτερη δυνατή εικόνα του τι μπορεί να συνέβη και να πάρουν την σωστή απόφαση. Αναφέρουν επίσης ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρχει ταχύτερη και κυρίως ορθότερη λήψης της απόφασης που θα πάρουν οι ένορκοι αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό ομοφωνίας ανάμεσα τους.

Στις δοκιμές του συστήματος οι ερευνητές δημιούργησαν μια ομάδα εθελοντών που έπαιζαν τον ρόλο ενόρκων σε μια υπόθεση ενός θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος. Χώρισαν τους ενόρκους σε δύο ομάδες. Στην μια ομάδα οι ερευνητές έδειξαν φωτογραφίες του σημείου που έγινε το δυστύχημα ενώ η άλλη ομάδα χρησιμοποίησε το σύστημα εικονικής πραγματικότητας.

Η απόφαση που έπρεπε να λάβουν ήταν αν ο οδηγός που προκάλεσε το ατύχημα οδηγούσε επικίνδυνα ή αν οδηγούσε απρόσεκτα. Η διαφορά ανάμεσα στο επικίνδυνα και το απρόσεκτα έχει φυσικά και διαφορετική αντιμετώπιση όσον αφορά την ποινή που θα επιβληθεί στον οδηγό. Σχεδόν το σύνολο των ενόρκων που χρησιμοποίησαν το σύστημα εικονικής πραγματικότητας (ποσοστό 87%) συμφώνησε ότι ο οδηγός οδηγούσε επικίνδυνα. Οι ένορκοι που είδαν τις φωτογραφίες μοιράστηκαν με το 47% να καταλήγει στο συμπέρασμα της απρόσεκτης οδήγησης και το 53% να αποφασίζει υπέρ της επικίνδυνης οδήγησης.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι ένορκοι που έβλεπαν μόνο φωτογραφίες δεν ήταν εύκολο να απεικονίσουν στο μυαλό τους το σημείο και τις συνθήκες του δυστυχήματος σε αντίθεση με τους άλλους ενόρκους που έχοντας άμεση εικόνα μπορούσαν να αξιολογήσουν καλύτερα τα δεδομένα αλλά και όταν ερχόταν η ώρα της λήψης της απόφασης να θυμούνται πιο καθαρά διάφορες λεπτομέρειες από την σκηνή της υπόθεσης. Οι δημιουργοί του συστήματος πιστεύουν ότι το σύστημα τους μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην ορθή απονομή δικαιοσύνης και θα αποτελέσει το μέλλον στις δικαστικές αίθουσες.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Πηγή: naftemporiki.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia