FOLLOW US: facebook twitter

Τζωρτζάκης για Εύβοια: «Ώρα να πάρει πόδι η κυβέρνηση – Να μην εκφραστεί η οργή σε σκοτεινά μονοπάτια»

Ημερομηνία: 08-08-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
“Ώρα να πάρει πόδι η κυβέρνηση και να έρθει ο επόμενος. Ο επόμενος και ο επόμενος μέχρι που δεν χρειαζόμαστε αυτούς τους τύπους”.

Ο γνωστός ηθοποιός Χάρης Τζωρτζάκης, έχει έρθει σε επαφή με πολλούς κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, καθώς διατηρεί επιχείρηση στο Νότιο τμήμα του νησιού. Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στη ROSA, μιλάει για όλα εκείνα που βιώνουν οι κάτοικοι αυτές τις μέρες.

Όπως χιλιάδες κάτοικοι έτσι κι αυτός καταγγέλει, πως “Έχει αφεθεί η Βόρεια Εύβοια στο έλεος της φύσης. Υπήρχε έλλειψη από πτητικά μέσα και ομάδες πυροσβεστικής. Έβλεπες παντού αστυνομία και οι λίγες δυνάμεις πυροσβεστικής έκαναν εκκενώσεις, με συνέπεια να μην μπορούν να σώσουν τις περιουσίες των κατοίκων. Δύο χρόνια κορονοϊός και τώρα οι άνθρωποι να βρίσκονται άστεγοι χωρίς επιχειρήσεις είναι καταστροφικό. Πρέπει να τους βοηθήσουμε”.

Οι ελλιπείς δυνάμεις πυρόσβεσης αποτέλεσαν για τον ίδιο τον καθοριστικό παράγοντα αυτής της κατάστασης,: “Το επάγγελμα με το ρετσίνι απασχολούσε πολλούς και τώρα καταστράφηκαν. Αφέθηκαν να καούν το πευκοδάση. Προφανώς δεν επαρκούσαν οι δυνάμεις και ας μην μπαίνουμε σε συνωμοσιολογικές συζητήσεις για ανεμογεννήτριες. Αυτές μπαίνουν ούτως ή άλλως. Δεν χρειάζεται να κάψουν το δάσος. Όλα αυτά τα κάνουν νόμιμα. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπήρξε συντονισμός και προγραμματισμός. με συνέπεια μεγάλο κομμάτι της δουλειας, να εξαφανίστηκε”.

Σύμφωνα με τον ζ. τζωρτζάκη τα προβλήματα είναι αλυσιδωτά σε ολόκληρη την Εύβοια: “Περίμεναν όλοι τον Αύγουστο και τώρα ποιος θα έρθει στο νησί ενώ καίγεται; Είμαστε στο έλεος της φύσης και μόνο αν φτιάξουμε αυτοοργανωμένες κοινότητες μπορεί να αλλάξει κάτι. Μόνο αν αλλάξει η αντίληψη ότι εξαρτόμαστε από ένα κεντρικό κράτος, που μας αφήνει αβοήθητους, θα δούμε μια θετική αλλαγή”.

Αναφορικά με τα άκριτα μηνύματα της πολιτικής προστασίας,τονίζει: “Δεν γίνεται μέσα στο καλοκαίρι να κλειστούμε στο σπίτι. Είναι ανέφικτα. Τα μηνύματα έχουν αξία όταν υπάρχει νόημα. Όταν κάθε τρεις και λίγο δέχεσαι μηνύματα ο κόσμος τα αγνοεί. “Άλλη μια μαλακία μας ήρθε από το ανοργώνατο κράτος”, σου λέει ο κόσμος. Αυτά είναι γελοία και για το θεαθήναι”.

Έπειτα κατήγγειλε την αδράνεια των  τοπικών αρχών παρά τις εκκλήσεις των κατοίκων για πρόληψη ήδη από τον Απρίλιο: “Όταν ζήτησα να έρθουν από το δήμο Κύμης-Αλιβεριου να κανουν αντιπυρικες ζωνες και να καθαρίσουν τα ξερά χόρτα απ’ τον Απριλιο και δεν έγινε τιποτα. Τωρα η φωτια θα σβήσει στη θάλασσα. Αλλά και εκκένωση να γίνει πώς θα αφήσω τη ζωή μου και θα φύγω; Θα μεινουμε να παλέψουμε. Και μετα να τα βρούμε καμενα και να μας πουνε: «σώσαμε τις ζωές σας;». Αν καεί η επιχείρησή μου πάει η ζωή μου“.

“Το πρόβλημα είναι πως το κράτος δεν έχει κάνει ό,τι μπορεί. Αλλά βλέπουμε ως πολίτες ότι δεν έχει στο ελάχιστο μια αντιπυρική οργάνωση από το κράτος. Εμείς εδώ μια σπίθα να πιάσουμε θα καούμε. Δεν εχουν γινει αυτά που έπρεπε. Αν είχαν γίνει θα καταλάβαινε ο κόσμος. Βγαίνουν πυραγοί, που είχαν βουλωμενο το στόμα τους και θυμήθηκαν ότι τα δάση αναφλέγονται. Φυσικά, αλλά που είναι το κράτος να προλάβει το φαινόμενο. Φτιάχνω αντιπυρικές ζώνες, προσλαμβάνω πυροσβεστική”, υπογράμμισε σχετικά με το ζήτημα της λαϊκής οργής κατά της κυβέρνησης και συνεχίζει:

“Είναι υπεύθυνη 100% η πολιτική ηγεσία. Όπως ήταν και η φωτιά στο Μάτι. Φυσικά και είναι υπεύθυνη η πολιτική ηγεσία. Αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι. Ξεκάθαρα έχουν όλη την ευθύνη. Όπως την είχε η κυβέρνηση στο Μάτι, έτσι την έχει και η σημερινή κυβέρνηση“.

Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις αείμνηστες δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στην Κέρκυρα: Προφανώς όταν ο ΠΘ δηλώνει κάποια στιγμή θα καεί ο Ερημίτης και για αυτό θα χτίσουμε την περιοχή κυριαρχεί η αντίληψη “έλα μωρέ θα ξαναγίνουν”. Οι δηλώσεις, ότι “οι περιουσίες γίνονται” δείχνουν ακριβώς αυτή την αντίληψή τους. Δεν είναι όμως ένας παππούς σε χωριό που λέει παραμύθια. Είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και είναι υπόλογος“.

Τέλος, έκλεισε με ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, απαραίτητο νατο θυμόμαστε όλοι αυτές τις δύσκολες ώρες: “Να μην εκφραστεί η οργή σε σκοτεινά μονοπάτια, όπως την περίοδο των μνημονίων, ας διοχετευθεί με θετικό τρόπο. Ώρα να πάρει πόδι η κυβέρνηση και να έρθει ο επόμενος. Ο επόμενος και ο επόμενος μέχρι που δεν χρειαζόμαστε αυτούς τους τύπους. Να τους αλλάζουμε μέχρι να καταλάβουν να λειτουργούν λίγο σωστά ακόμα και μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα”.

Πηγή: www.rosa.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος