Οι ενέργειες του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης
-Γεωργιόπουλος: Έχει υποβληθεί μελέτη 2 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα αλλά διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο σχέδιο θωράκισης από φυσικές καταστροφές
Στο προσκήνιο έρχεται το θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης του πυρόπληκτου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, μετά τις φονικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.
Με αφορμή τη δημοσιοποίηση έρευνας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ για τους κινδύνους πλημμυρών και διαβρώσεων στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος έκανε δηλώσεις επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής για την προστασία της περιοχής. Στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιόπουλος επισημαίνει:
«Από την επομένη της μεγάλης πυρκαγιάς είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους το πρόβλημα, ζητώντας από την Κυβέρνηση (σε συναντήσεις μου με τον τότε Υπουργό Πολιτικής Προστασίας) άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου μας αλλά και μια μόνιμη μελέτη θωράκισης της ιδιαίτερα ευάλωτης σε φυσικές καταστροφές περιοχής μας. Είχαμε την πρωτοβουλία για επίσκεψη ειδικού κλιμακίου υπό την κα Ελισάβετ Πρέζα, συνεργάτιδα του τότε Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.
Προηγουμένως είχαμε εκπονήσει και υποβάλλαμε μελέτη προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ για συντήρηση και αναβάθμιση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων εντός των ορίων οικισμού των Δημοτικών Κοινοτήτων Πελοπίου, Πλατάνου, Ηράκλειας και Πουρναρίου. Ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για άμεσα μέτρα προστασίας μιας περιοχής με ποτάμια και εδάφη επιρρεπή σε διαβρώσεις.
Πάγια διεκδίκησή μας ασφαλώς είναι μια ευρύτερη και σοβαρότερη μελέτη μόνιμης θωράκισης του Δήμου η οποία θα αποτρέψει μελλοντικές καταστροφές που μπορεί να είναι οδυνηρές για τον τόπο και τους κατοίκους του. Έχουμε βεβαρημένο ιστορικό φυσικών καταστροφών και η Πολιτεία πρέπει να εστιάσει στην περιοχή μας γιατί κανείς δεν θέλει να ξαναδεί μια μεγάλη φυσική καταστροφή να απειλεί τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της Αρχαίας Ολυμπίας».