«Οι ελλείψεις γιατρών ταλαιπωρούν την Ηλεία»
Επίσκεψη Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στο Κέντρο Υγείας Ζαχάρως
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας συζήτησε η Ν.Ε. Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Πιο συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως επισκέφθηκαν ο Βουλευτής Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, οi πρώην Βουλευτές Μάκης Μπαλαούρας και Δημ. Μπαξεβανάκης, ο γραμματέας της Ν.Ε. Παναγιώτης Φλεβοτόμος, ο συντονιστής Υγείας Ν.Ε. Άγγελος Μαντάς, η συντονίστρια της Ο.Μ. Ζαχάρως Μαρία Καψιμάλη και άλλα στελέχη και μέλη του κόμματος.
Οι ελλείψεις γιατρών που ταλαιπωρούν τον νομό, αποτέλεσαν το βασικό σημείο συζήτησης και σε αυτή την δομή υγείας. Η πολύμηνη υπερεφημέρευση των γενικών και των αγροτικών γιατρών στο νοσοκομείο Πύργου είναι πιθανό να οδηγήσει στην μείωση του αριθμού των νέων αγροτικών γιατρών. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι ο αυξημένος φόρτος εργασίας στους εναπομείναντες γιατρούς, για την εξυπηρέτηση των υγειονομικών αναγκών της περιοχής. Την ίδια στιγμή που αναμένεται να προστεθεί στα καθήκοντα τους η εξυπηρέτηση 2000 πολιτών, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του οικογενειακού γιατρού, με τον πρόχειρο και εκβιαστικό τρόπο που το προωθεί η κυβέρνηση. Το συμπέρασμα, για μια ακόμα φορά, είναι ότι η ενίσχυση των δημοσίων δομών με ιατρικό προσωπικό είναι επιτακτική ανάγκη, στην οποία η κυβέρνηση έχει αποτύχει.
Το Κ.Υ. αντιμετωπίζει όμως και άλλα προβλήματα. Η συντήρηση του κτιρίου και του μηχανολογικού εξοπλισμού ήταν φανερό ότι έχει παραμεληθεί, ενώ χρηματοδοτικά προγράμματα για αυτό τον σκοπό έχουν εγκαταλειφτεί από την κυβέρνηση.
Τέλος, υπήρξε συζήτηση για τον σταθμό ΕΚΑΒ και τα προβλήματα συντήρησης των ασθενοφόρων. Είναι λογικό, με τέτοιες ελλείψεις σε ιατρούς και υπηρεσίες (στο Κ.Υ. δεν λειτουργούν ακτινολογικό και μικροβιολογικό), η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσωπικό και ασθενοφόρα να αποτελεί μια απαραίτητη κίνηση για την υγεία των πολιτών της Νότιας Ηλείας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει πρόταση για την Υγεία, για ένα νέο ΕΣΥ. Βασικό σημείο της είναι η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, η στήριξη των δημόσιων δομών (Κέντρα Υγείας –ΤΟΜΥ) με έμφαση στην κοινοτική και κατ’οίκον φροντίδα υγείας αλλά και στη συστηματική παρακολούθηση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Ακόμα, προτείνει ένα Εθνικό σχέδιο υποδομών υγείας για αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του ΕΣΥ, μέσω ειδικού δημόσιου χρηματοδοτικού εργαλείου («Φιλόδημος» για την Υγεία). Η Υγεία χρειάζεται ενίσχυση σε γιατρούς, Χρειάζεται νοσηλευτές σε ενιαίο κλάδο. Χρειάζεται την ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας