FOLLOW US: facebook twitter

Οι Χούθι έπληξαν εμπορικό πλοίο στον κόλπο του Άντεν, βομβαρδισμοί ΗΠΑ στην Υεμένη

Ημερομηνία: 19-02-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κόσμος, Νέα
Houthi fighters and tribesmen rally against the US and UK attacks on Houthi-run military sites near Sanaa, Yemen, January 14, 2024 / AP Photo

Η ένταση στη Μέση Ανατολή μαίνεται και απειλεί να πάρει ευρύτερες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις – Νέο χτύπημα των Χούθι και βομβαρδισμοοί των ΗΠΑ στην Υεμένη.

Σκηνικό πολέμου στην Υεμένη και στον κόλπο του Άντεν, με τους Χούθι να βομβαρδίζουν δυτικά εμπορικά πλοία και τις ΗΠΑ να λαμβάνουν ολοένα και πιο ενεργό, πολεμικό ρόλο στην περιοχή. 

Οι Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν σήμερα ότι στοχοθέτησαν το εμπορικό πλοίο Rubymar στον κόλπο του Άντεν και τώρα το πλοίο κινδυνεύει να βυθιστεί, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης Γιαχία Σαρέα.

Το πλοίο είναι βρετανικό και το πλήρωμά του ασφαλές, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ σημείωσε ότι οι Χούθι κατέρριψαν ένα αμερικανικό drone στη Χοντέιντα. «Το πλοίο χτυπήθηκε πολύ, γεγονός που το ανάγκασε να σταματήσει εντελώς την πορεία του. Εξαιτίας της εκτεταμένης ζημιάς που υπέστη το πλοίο, τώρα κινδυνεύει να βυθιστεί στον Κόλπο του Άντεν», τόνισε ο Σαρέα.

Το εμπορικό πλοίο με σημαία Μπελίζ, που είναι νηολογημένο στη Βρετανία και η διαχειρίστρια εταιρεία του βρίσκεται στον Λίβανο, δέχθηκε χθες Κυριακή επίθεση στα στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ, στα ανοικτά της Υεμένης, ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία ασφάλειας εξειδικευμένης στις θαλάσσιες μεταφορές Ambrey.

Η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO) ανέφερε ότι το πλήρωμα εγκατέλειψε ένα πλοίο έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε σε αυτό την ώρα που έπλεε στα ανοικτά της Υεμένης – προφανώς το ίδιο περιστατικό. Η Ambrey εξήγησε ότι το πλοίο κατευθυνόταν βόρεια προς τη Βάρνα της Βουλγαρίας, αφού είχε αποπλεύσει από το Χορ Φακάν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όταν σημειώθηκε η επίθεση.

Η UKMTO επεσήμανε ότι ενημερώθηκε για ένα περιστατικό που σημειώθηκε 35 μίλια νότια της Μόχα, μιας πόλης της Υεμένης στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, και πρόσθεσε ότι πλοίο υπέστη ζημιές έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε κοντά του. Δεν διευκρίνισε το όνομα του πλοίου.

Βομβαρδισμοί ΗΠΑ σε περιοχές της Υεμένης 

Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν πέντε επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (Centcom).

Ο αμερικανός στρατός τόνισε ότι βομβάρδισε χθες τρεις κινητούς αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ, ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος και ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας. «Αυτή είναι η πρώτη παρατηρούμενη χρήση UUV από τους Χούθι από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις στις 23 Οκτωβρίου», ανέφερε η Centcom.

Η Centcom δήλωσε ότι είχε διαπιστώσει ότι οι πύραυλοι και τα σκάφη συνιστούν άμεσο κίνδυνο για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και για τα εμπορικά πλοία στην περιοχή.

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι, κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, βάζουν στο στόχαστρο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, όπου μαίνεται πόλεμος.

Το Ιράν αγόρασε αντιαεροπορικά συστήματα

Το Ιράν παρουσίασε σήμερα δύο νέα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας εν μέσω οξυμένης έντασης στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το πρακτορείο IRNA. Στη σημερινή τελετή παρουσιάστηκαν δύο εγχώριας κατασκευής κινητά συστήματα, με την ονομασία Arman και Azarakhsh, παρουσία του Ιρανού υπουργού Άμυνας Μοχαμέντ Ρεζά Αστιανί.

«Με την είσοδο νέων συστημάτων στο αμυντικό δίκτυο της χώρας, οι ικανότητες αντιαεροπορικής άμυνας της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα ενισχυθούν σημαντικά», τόνισε το IRNA.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πυραυλικό σύστημα Arman «μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα έξι στόχους σε απόσταση 120 με 180 χιλιομέτρων», ενώ το Azarakhsh «μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει στόχους (…) σε απόσταση έως και 50 χιλιομέτρων με τέσσερις έτοιμους προς εκτόξευση πυραύλους».

Τον Ιούνιο το Ιράν είχε παρουσιάσει έναν εγχώρια κατασκευασμένο υπερηχητικό, βαλλιστικό πύραυλο, με την ονομασία Fattah και βεληνεκές 1.400 χιλιόμετρα, σύμφωνα με Ιρανούς αξιωματούχους.

Πηγή: Efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot