FOLLOW US: facebook twitter

Οι αναισθησιολόγοι του ΕΣΥ

Ημερομηνία: 06-03-2024 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Η είδηση πως πριν από ενάμιση περίπου μήνα στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης κατέρρευσε και υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό μια 44χρονη αναισθησιολόγος στο τέλος της 24ωρης εφημερίας, δεν προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στην ιατρική κοινότητα.

Η μεγάλη τρύπα των αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ καθώς και η υπερκόπωση όσων λίγων είναι μέσα στο σύστημα, έχει ήδη κάνει πολύ αισθητή την παρουσία της από το 2020.  Οι αναισθησιολόγοι ήταν από τις πιο κρίσιμες ειδικότητες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αφού αποτέλεσαν την πρώτη γραμμή άμυνας στα βαριά περιστατικά, ενώ ήταν αυτοί που αναλάμβαναν το βαρύ έργο της διασωλήνωσης των ασθενών.

 Στην πραγματικότητα, η πρώτη δημοσίευση που προέβλεπε ότι οι αναισθησιολόγοι θα αποτελέσουν μια κρίσιμη έλλειψη, στο κοντινό μέλλον ήταν αγγλική και ήρθε το 2007. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2040 θα υπάρχει ζήτηση  για 25.500 αναισθησιολόγους παγκοσμίως».

Και μπορεί το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων να είναι παγκόσμιο, η Ελλάδα όμως τα πηγαίνει χειρότερα από πολλές άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της World Federation of Societies of Anaesthiologists, στην Ελλάδα έχουμε 11, 87 αναισθησιολόγους ανά 100.000 κατοίκους όταν η Πορτογαλία έχει 17, η Βουλγαρία 19 και η Πολωνία 16.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia