FOLLOW US: facebook twitter

Ωδή στη μελοποιημένη ποίηση!

Ημερομηνία: 02-05-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Μάγεψαν τα «Χρώματα της Ήλιδας» στην θαυμάσια μουσική παράστασή τους «Από το Σολωμό στο Γκάτσο» τρία συνεχόμενα βράδια στον ασφυκτικά γεμάτο Απόλλωνα

Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου

Στα µαγικά νερά της µελοποιηµένης ποίησης,”βούτηξε” για τα καλά η Ορχήστρα τα “Χρώματα της Ήλιδας” που υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ταλαντούχου μουσικοσυνθέτη και μαέστρου της Γιώργου Γκιντζίρη, παρουσίασαν την πιο ώριμη και άρτια καλλιτεχνικά, μουσική τους παράσταση για ένα τριήμερο στο θέατρο Απόλλων, μαγεύοντας στην κυριολεξία το κοινό. Η φετινή τους παράσταση, ένας ύμνος στην καλλιτεχνική συνύπαρξη των μεγάλων ποιητών και των κορυφαίων συνθετών μας, με τίτλο “ Από τον Σολωμό στο Γκάτσο” πραγματικά γράφει ιστορία στα μουσικά δρώμενα της πόλης του Πύργου, από την επιλογή των αριστουργημάτων της μελοποιημένης ποίησης που παρουσίασαν, ως τη άψογη εκτέλεσή τους.

Παράλληλα, ο Γιάννης Μανώλης ως αφηγητής για μια ακόμα φορά ανέδειξε με τρόπο μοναδικό τον πλούτο και την εκφραστική δύναμη της ελληνικής ποίησης που στην προκειμένη περίπτωση “παντρεύεται” με ένα είδος που απευθύνεται εξ ορισμού σε μεγαλύτερο κοινό, το τραγούδι.

Το θέατρο Απόλλων και τις τρεις ημέρες, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ήταν κατάμεστο από κόσμο και οι θεατές αποζημιώθηκαν από την εξαιρετική από κάθε άποψη μουσική παράσταση της ορχήστρας “Χρώματα της Ήλιδας”.

Η παράσταση ήταν ιδιαίτερα καλοστημένη, καθώς τα τραγούδια που ακούσαμε συνοδεύονταν από αφήγηση και απαγγελία ποιημάτων των μεγάλων ποιητών μας από τον Γιάννη Μανώλη, αλλά και από την Χαρά Σκουλαρίκου που παρουσίαζε συνοπτικά τα βιογραφικά των ποιητών και τις καλλιτεχνικές τους συνεργασίες στην δισκογραφία, τραγούδια τα οποία ερμήνευσε μοναδικά, ενώ εξαιρετικές ήταν και οι ερμηνυετικές ικανότητες του μουσικού – μπουζουκι- Θανάση Πουλακίδα.

Η μουσική παράσταση “από τον Σολωμό στο Γκάτσο” ήταν αφιερωμένη σε 12 κορυφαίους έλληνες ποιητές και συγκεκριμένα στους Δ. Σολωμό, Ν. Καζαντζάκη,Γ. Ρίτσο, Ο. Ελύτη, Γ. Σεφέρη, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα, Γ. Θέμελη, Ν. Γκάτσο και Σ. Τσώτου, ένώ ο Γιώργος Γκιντζίρης μελοποίησε το ποίημα “Πόθος Αρχαίας Ολυμπίας” του Σάκη Γεωργακόπουλου και διασκεύασε ένα μέρος από το ποίημα του Τάκη Δόξα “Φως της Ολυμπίας” που απαγγέλεται κάθε τέσσερα χρόνια την Τελετή Αφής, δύο τραγούδια που επίσης παρουσίασε η Ορχήστρα.

Αντίστοιχα, ήταν αφιερωμένη και σε εφτά από τους σημαντικότερους συνθέτες της χώρας μας που έντυσαν με τη μουσική τους τα μοναδικά αυτά ποιήματα, τους Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Μαρκόπουλο, Καλδάρα, Παναγιώτου, Κουγιουμτζή.

Ένα αφιέρωμα στην μελοποιημένη ποίηση που διανύει χρονικά και καλύπτει μια μακρά περίοδο ιστορικά, ξεκινώντας από το ΄21 και φτάνοντας ως και την 7ετία, με τραγούδια που έχουν χαραχθεί στην μνήμη μας και την ψυχή μας.

Η βραδιά ξεκίνησε με το επικό τραγούδι “Προδομένη μου αγάπη”από τον κύκλο τραγουδιών του “Νεκρού αδελφού” μόνο για ορχήστρα από τον Γ. Ρίτσο και την συνεργασία του με τον Μίκη, ενώ στην πορεία ακούσαμε μερικά από τα “διαμάντια” της μελοποιηένης ποίησης όπως “Το Χάραμα επήρα| Δ. Σολωμός – Γ. Μαρκόπουλος από το έργο “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι”, “Το Λύχνο του άστρου”από το Άξιον Εστί, Ελύτης- Θεοδωράκης, “, Μπάρμμπα Γιάννη Μακρυγιάννη” Ν. Γκάτσος Μ. Θεοδωράκης, “Της αγάπη αίματα” Ελύτης- Μίκης, “Κράτησα τη ζωή μου”- Σεφέρης- Μίκης. “Με έκοψαν με χώρισαν στα δυο” Θέμελης- Κουγιουμτζής και πολλά άλλα ακόμα, ενώ έγινε απαγγελία ποιημάτων του Δ. Σολωμού και του Κ. Παλαμά με παράλληλες αφηγήσεις και αποσπάσματα των βιογραφικών τους.

Την παράσταση την Κυριακή το βράδυ παρακολούθησε μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Πύργου Π. Αντωνακόπουλος.

Καταλήγοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι η μουσική παράσταση από τα Χρώματα της Ήλιδας ήταν καταπληκτική και επίσης, μακάρι η ποίηση να αρχίσει να µπαίνει όλο και συχνότερα στα σπίτια µας και στις ψυχές µας, γιατί ειδικά στους καιρούς που ζούµε αποτελεί βάλσαµο…

Η Ορχήστρα “Χρώματα της Ήλιδας”

Στην παράσταση συμμετείχαν απο την Ορχήστρα ‘Χρώματα της Ήλιδας”: Γιώργος Γκιντζίρης – πιάνο τραγούδι, Χαρά Σκουλαρίκου- τραγούδι- αφήγηση, Γιάννης Μανώλης- αφήγηση, Παναγιώτης Καψάσκης- κρουστά, Δημήτρης Μαλεβίτης – μπάσο, Δημήτρης Πανδής- τύμπανα, Παύλος Αυγερινόπουλος- μπουζούκι, Θανάσης Πουλακίδας- μπουζούκι- κλαρινέτο- τραγούδι, Νίκος Στεφανίδης- κιθάρα, Ελένη Τσαντίλη βιολοντσέλο. Καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργος Γκιντζίρης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος