Οδηγός επιβίωσης για τα χρέη στην εφορία
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50379″ img_size=”full”][vc_column_text]Αντιμέτωποι με παλαιές και νέες οφειλές έχουν βρεθεί χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της καραντίνας είδαν να μειώνονται τα εισοδήματα τους, ενώ οι υποχρεώσεις τους προς ιδιώτες και δημόσιο «έτρεχαν» και «τρέχουν» κανονικά. Αποτέλεσμα είναι ήδη τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι ξανά «φούσκωσαν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Το φαινόμενο αναμένεται να ενταθεί από το Σεπτέμβριο, καθώς πέρα από το γεγονός ότι το τελευταίο τετράμηνο του έτους παραδοσιακά είναι το πιο δύσκολο για τους φορολογούμενους, αρκετοί είναι αυτοί που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν διπλούς φόρους, καθώς τότε λήγει και η περίοδος αναστολής καταβολής των φόρων για ιδιώτες και επιχειρήσεις οι οποίοι επλήγησαν από την lockdown.
Την ίδια στιγμή οι αυξημένες υποχρεώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μειωμένα εισοδήματα για χιλιάδες μισθωτούς, επιχειρηματίες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Είτε εξαιτίας της κρίσης, είτε εξαιτίας της πτώσης της ζήτησης στην αγορά, είτε εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων που φέρνει το πρόγραμμα «Συν-εργασία» του υπουργείου Εργασίας, χιλιάδες φορολογούμενοι αντιλαμβάνονται ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και χρειάζονται τουλάχιστον περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή.
Για αυτό το λόγο και ήδη αρκετοί έχουν στραφεί στην πάγια ρύθμιση των 24 έως και 48 δόσεων που προσφέρει η εφορία για την αποπληρωμή των οφειλών. Ωστόσο, η ένταξη στη ρύθμιση έχει, όρους, προϋποθέσεις, αλλά και κόστος, γεγονός που θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι φορολογούμενοι. Για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων και προκειμένου να λυθούν οι απορίες που υπάρχουν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ετοίμασε έναν οδηγό με τα βασικότερα στοιχεία της ρύθμισης.
Ποιες οφειλές υπάγονται στη ρύθμιση;
Υποχρεωτικά στη ρύθμιση υπάγεται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, που κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής από οποιαδήποτε αιτία ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.
Προαιρετικά οι βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές ή δόσεις οφειλών, οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής, οφειλές που τελούν σε αναστολή πληρωμής, οι οφειλές, οι οποίες μετά την 1η/11/2019 και μέχρι και τις 25/2/2020 έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της υποπαρ. Α2 του ν.4152/2013 ή στη ρύθμιση του άρθρου 43 του ΚΦΔ, της οποίας οι όροι τηρούνται. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται ότι οι οφειλές υπήχθησαν στη ρύθμιση για πρώτη φορά.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση;
Οι οφειλέτες πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και τις δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας της τελευταίας πενταετίας έως την ημερομηνία της αίτησης (εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα). Οι υπόλοιπες ληξιπρόθεσμες οφειλές του αιτούντος οι οποίες δεν υπάγονται στη ρύθμιση της παρούσας πρέπει να έχουν εξοφληθεί ή τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (με άλλη ρύθμιση ή αναστολή πληρωμής).
Σε πόσες δόσεις μπορούν να ρυθμιστούν τα χρέη;
Από δύο (2) σε έως σαράντα οκτώ (48), εφόσον πρόκειται για οφειλές που βεβαιώνονται από φόρο κληρονομιών, από φορολογικό έλεγχο καθώς και για μη φορολογικές οφειλές. Από δύο (2) σε έως είκοσι τέσσερις (24) για όλες τις υπόλοιπες οφειλές. Ο αριθμός των δόσεων που καθορίζεται από τη φορολογική διοίκηση για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως σαράντα οκτώ (48) μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να είναι μικρότερος των είκοσι τεσσάρων (24) υπό τον περιορισμό του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης (30 ευρώ).
Πηγή: huffingtonpost.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]