FOLLOW US: facebook twitter

Ο Βασιλιάς, η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη

Ημερομηνία: 20-10-2023 | Συντάκτης:


Καταγραφή Ηλίας Τουτούνης

Κάποτε λέγανε ότι ένας βασιλιάς όταν απόχτησε δύο δίδυμες κόρες, για να δείξει στον κόσμο πόσο δημοκράτης και δίκαιος είναι, τους έδωσε δύο παράξενα ονόματα, την μία την ονόμασε Δημοκρατία και την άλλη Δικαιοσύνη.

Αυτές από μικρές που ήταν, για να τις σπουδάσει έφερε τους πιο καλύτερους δασκάλους του κόσμου. Αφού τελείωσαν τις σπουδές τους, τις κράτησε κοντά του για να τον συμβουλεύουν ώστε να κυβερνάει τον τόπο του με σύνεση, άριστα και δίκαια.

Όταν μεγάλωσαν τα κορίτσια παντρεύθηκαν και τις όρισε ειδικούς συμβούλους του. Όμως ο βασιλιάς σιγά- σιγά άρχισε να γίνεται άδικος, φιλάργυρος, βίαιος και αυταρχικός

Η μία κόρη του η Δημοκρατία έβλεπε την αυταρχικότητά του, τις ατασθαλίες και τις αδικίες, και συνεχώς του έκανε παρατηρήσεις και υποδείξεις. Αλλά αυτός δεν την άκουγε και δεν την υπολόγιζε καθόλου.

Μια μέρα μετά από μια έντονη διαμαρτυρία των πολιτών, κι εφόσον η κόρη του τον παρατήρησε αυστηρά, αυτός την κάλεσε στο γραφείο του και της είπε με αυστηρό ύφος:

-Άκουσε εδώ κόρη μου, εγώ σε γέννησα, σε μεγάλωσα, σε σπούδασα, εγώ κάνω το κουμάντο εδώ σ’ αυτό το βασίλειο. Αν δεν είχα κάνει τόσα για εσένα, δεν θα μου έκανες τώρα την παρατήρηση, επομένως δεν έχεις λόγο.

Η Δημοκρατία στεναχωρήθηκε πολύ και καθώς έβλεπε την αδικία και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών και την αυταρχικότητα του πατέρα της, αγχώθηκε δεν μίλησε καθόλου και αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι.

Πήγε και βρήκε την αδελφή της την Δικαιοσύνη και της μίλησε για τις αδικίες του πατέρα τους. Καλά της λέει η Δικαιοσύνη, άστον θα πάω εγώ να του μιλήσω.

Σηκώνεται η Δικαιοσύνη και πάει  να μιλήσει με τον πατέρα της. Ο Βασιλιάς άκουσε προσεκτικά την κόρη του για τα παράπονα της αδελφής της αλλά και για τα δικά της, σκέφθηκε για λίγο και της απάντησε:

-Άκουσε κόρη μου η αδελφή σου η Δημοκρατία έχει άδικο, γιατί όπως της είπα εγώ την γέννησα εγώ την μεγάλωσα εγώ την σπούδασα και δεν μπορεί να μου κάνει υποδείξεις.

Τώρα εσύ ήλθες να εκπροσωπήσεις και την αδελφή σου. Εγώ σου λέω και αυτό απαιτώ να μείνει μεταξύ μας ως μυστικό. Παραμέρισέ την, μην την ακούς και εγώ σαν πατέρας θα σου δώσω το μεγαλύτερο μερδικό από την περιουσία μου, όταν δε πεθάνω θα έχω αφήσει εντολή να γίνεις εσύ βασίλισσα. Άσε λοιπόν την Δημοκρατία να γκρινιάζει και πες της όσο βασιλεύω εγώ, να μην ξανά έλθει για παράπονα, γιατί θα την διώξω από το βασίλειό μας.

Η Δικαιοσύνη έσκυψε το κεφάλι της προσκύνησε τον πατέρα και βασιλιά της και αφού του έκανε ένα νεύμα ότι συμφωνεί απόλυτα έφυγε χαρούμενη.

Η αδελφή της η Δημοκρατία την περίμενε ανήσυχη ν’ ακούσει τι είπε ο πατέρας της στην Δικαιοσύνη.

Η Δικαιοσύνη μόλις γύρισε, μετά από την συζήτηση και το τάξιμο που έλαβε από τον πατέρα της, είχε αλλάξει ριζικά και είπε της Δημοκρατίας:

-Αγαπημένη μου αδελφή Δημοκρατία ο πατέρας μας είναι δίκαιος και για να κυβερνήσει τον τόπο πρέπει να προβαίνει σε αρκετές παρεμβάσεις, διαφορετικά δεν θα μπορεί να συλλέγει τους φόρους που του αναλογούν και υπάρχει κίνδυνος να χάσει και την εξουσία. Σου λέω ότι εγώ πάντα θα είμαι στο πλευρό του και θα τον στηρίζω.

Η Δημοκρατία κατάλαβε ότι δεν γίνεται τίποτα και εφόσον δεν μπορούσε να αντέξει τις αδικίες και τον αυταρχισμό του πατέρα της, μια μέρα βρέθηκε κρεμασμένη.

Είχε αφήσει και ένα σημείωμα που έγραφε τους λόγους της αυτοκτονίας της.

«Αγαπημένε μου λαέ, όταν ο Δικαιοσύνη είναι με το μέρος του βασιλιά και όχι με του λαού η Δημοκρατία πεθαίνει»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia