FOLLOW US: facebook twitter

Ο σεισμός με επίκεντρο το όρος Λαπίθα «ταρακούνησε» τον κόσμο – Σε επιφυλακή ο δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Ημερομηνία: 19-11-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Τον τρόμο σκόρπισε στην Ηλεία το βράδυ του Σαββάτου η σεισμική δόνηση των 3,9R κατά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ και 4,4R κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Ιταλίας, αφού παρά το μικρό μέγεθος του σεισμού, το «κούνημα» ήταν μεγάλο.  Το επίκεντρο εστιάζεται στο όρος Λαπίθα που χωρίζει την Κρέστενα από τη Ζαχάρω και η δόνηση τρόμαξε τον κόσμο και στις δύο πλευρές του βουνού. Το εστιακό βάθος και στις δύο μετρήσεις ήταν μικρό και η βοή που προηγήθηκε ήταν η αιτία που πολλοί φοβήθηκαν.

Η αρχική αίσθηση ευρύτερα στην Ηλεία, ήταν πως επρόκειτο για έναν ισχυρό μετασεισμό απο τη Ζάκυνθο, με πολλούς να εκτιμούν μεγάλο μέγεθος. Η ανησυχία των κατοίκων μεγάλωσε όταν έγινε γνωστό το επίκεντρο στην στεριά και ειδικά στην περιοχή του Λαπίθα όπου υπάρχει γνωστό ρήγμα απο τα αρχαία χρόνια.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της Βρίνας όπου πέρυσι οι κάτοικοι έζησαν μια περίοδο μεγάλης ανησυχίας από μικρούς τοπικούς σεισμούς που συνοδεύονταν από βοή, χθες το βράδυ ο τρόμος σκέπασε το χωριό.

Ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βρίνας Βασίλης Κοπανιτσάνος σε δηλώσεις του σημείωσε πως η βοή ήταν πολύ δυνατή, ενώ αίσθηση που προκάλεσε η δόνηση ήταν μεγάλου σεισμού. “Αρχικά νομίσαμε πως ήταν ένας σεισμός σχετικός με τη Ζάκυνθο. Όμως η βοή μας τρόμαξε αρκετά.

Το επίκεντρο είναι στο γνωστό ρήγμα του Λαπίθα, προς τη Σμέρνα. Πέρυσι είχαμε περάσει δύσκολες στιγμές όταν αρκετά συχνά είχαμε μικρούς σεισμούς αλλά με βοή που ερχόταν μέσα από το βουνο. Είμαστε δίπλα και γίνεται εύκολα αντιληπτό αυτό. Από την άλλη έχουμε ανησυχήσει αρκετά το τελευταίο διάστημα αφού μετά το σεισμό στη Ζάκυνθο, η πηγή του νερού ρέει με θολό νερό και αυτό σίγουρα δεν είναι καλό σημάδι” σχολίασε ο κ. Κοπανιτσάνος.

Σε επιφυλακή ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Με τις πληγές από το σεισμό της 15ης Φεβρουαρίου 2016 στη Φρίξα να μην έχουν κλείσει καλά – καλά και με γνωστή την επικινδυνότητα της περιοχής, ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων τέθηκε σε επιφυλακή από το βράδυ του Σαββάτου

“Φοβάμαι μήπως μας ξενυχτήσει το φαινόμενο” ήταν το πρώτο σχόλιο του Δημάρχου της περιοχής Σάκη Μπαλιούκου, που έχει επισημάνει των θέμα του θολού νερού στις πηγές του δήμου μετά το σεισμό της Ζακύνθου, ως ένα ανησυχητικό σημάδι για το ρήγμα που συνδέεται με το ελληνικό τόξο στα ανοικτά του Ιονίου που έδωσε το μεγάλο σεισμό των 6,6R πριν λίγες ημέρες


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος