FOLLOW US: facebook twitter

Η μεγάλη αναμέτρηση με την… Δεξιά του Κυρίου και το φιλί του Ιούδα

Ημερομηνία: 19-11-2018 | Συντάκτης:

H κυβέρνηση δεν επιθυμεί μονομερείς ενέργειες αλλά δεν κάνει πίσω και στην αποσύνδεση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος, ο βηματισμός πρωθυπουργού και αρχιεπισκόπου παραμένει κοινός, και στο Μαξίμου – και όχι μόνον – βλέπουν πολιτική εμπλοκή και κίνητρα στο “μπλόκο” που επέβαλαν οι σκληροί της Ιεραρχίας στην συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου.

Εν ολίγοις, και κατά την κυβερνητική τουλάχιστον ανάγνωση, η… Δεξιά του Κυρίου έβαλε το χέρι της για να κηρυχθεί ο νέος “ιερός ανένδοτος”, η ιστορική ευκαιρία όμως δεν έχει χαθεί και το εγχείρημα εκσυγχρονισμού των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας θα συνεχιστεί παρά την απόρριψη από την Ιερά Σύνοδο της εισήγησης Ιερώνυμου και της μεταφοράς της μισθοδοσίας των κληρικών από την Πολιτεία στην Εκκλησία.

Πάνω σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο θα παιχτεί και η επόμενη πράξη της αναμέτρησης, με πρώτο βήμα την κατάρτιση του σχεδίου νόμου για το νέο καθεστώς στις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας – ενός σχεδίου νόμου που, όπως εξ αρχής διαμήνυσε το Μαξίμου, θα περιλαμβάνει και το θέμα της μισθοδοσίας.

“Ετοιμάζουμε τον νόμο για όλα τα σημεία, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των κληρικών. Αυτό δεν θα γίνει μονομερώς αλλά σε συνεννόηση με την επιτροπή που θα ορίσει η Ιερά Σύνοδος. Θα το ετοιμάσουμε και θα το δώσουμε στην επιτροπή”, ήταν άλλωστε και η χθεσινή, χαρακτηριστική δήλωση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που επιβεβαιώνει την θέση αυτή.

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πως, παρά την θυελλώδη σύγκρουση στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή, το σώμα των 82 μητροπολιτών δεν είναι συμπαγές. Και ως εκ τούτου θεωρείται πως μια σαφής διασφάλιση της επιδότησης της μισθοδοσίας των κληρικών από το Κράτος στο σχέδιο νόμου που θα καταρτιστεί, μπορεί να ανατρέψει τους συσχετισμούς και να υπερισχύσει η μετροπαθής πλευρά της οποία ηγείται ο αρχιεπίσκοπος.

Μια τέτοια διασφάλιση μπορεί να είναι η συνταγματική κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων των ιερέων υπό το νέο καθεστώς – μια προοπτική, που δεν απέκλεισε ούτε ο υπουργός Παιδείας. Παράλληλα, άλλες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι μόλις ολοκληρωθεί και δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο “όλες οι πλευρές θα πρέπει να επαναδιατυπώσουν τις θέσεις τους”.

Σ’ αυτές τις πλευρές, συμπεριλαμβάνονται και τα πολιτικά κόμματα και, δη, η Νέα Δημοκρατία, στην οποία κυβερνητικά στελέχη χρεώνουν ενεργό εμπλοκή στην συγκρότηση του μετώπου των Ιεραρχών κατά του αρχιεπισκόπου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και ο Κώστας Γαβρόγλου άφησε χθες αιχμές για πολιτικά παιχνίδια και σκοπιμότητες λέγοντας: “Κρύβονται άλλου είδους αντιθέσεις και διαμάχες. Οι ταυτίσεις απόψεων ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα και μια πολυ μικρή μερίδα Ιεραρχών δείχνει σαφώς ότι κάποιοι, αντί να είναι αποκλειστικά προσηλωμένοι στην αποστολή και το έργο της Εκκλησίας εμπλέκονται και σε άλλου είδους παιχνίδια”.

Παρά ταύτα, πάντως, παραμένουν σοβαρά ανοιχτά ερωτήματα για τις δυνατότητες να προχωρήσει συναινετικά η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου έστω και με πρόσθετες εγγυήσεις. Ο σκληρός άξονας των Ιεραρχών δείχνει ήδη προθέσεις ολοκληρωτικής σύγκρουσης και δεν είναι τυχαία η χθεσινή προειδοποίηση του μητροπολιτης Πειραιώς Σεραφείμ ότι εάν “κατατεθεί στη βουλή νομοσχέδιο με αυτό το περιεχόμενο θα καταθέσουμε άμεση προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.

Παράλληλα, ζήτημα υπάρχει και γι αυτήν καθαυτήν την δυνατότητα περαιτέρω διαλόγου, με δεδομένο ότι το “προσύμφωνο” Τσίπρα – Ιερώνυμου προβλέπει ρητά ότι “οι δεσμεύσεις και των δύο μερών θα ισχύσουν υπό την προυπόθεη τήρησης της συμφωνίας στο σύνολό της”, δηλαδή ότι η συμφωνία μπορεί να ισχύσει μόνον εν συνόλω.

Το φιλί του Ιούδα

Απαντήσεις με πολλούς αποδέκτες, ιδαίτερα σε εκείνους που ασκούν σκληρή δημόσια κριτική στον αρχιεπίσκοπο για τη συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα με επίκεντρο κατά κύριο λόγο τη μισθοδοσία των κληρικών, δίνουν κύκλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος δυο μέρες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους ανέφερε:

«Πρίν συνέλθει ἡ Δ.Ι.Σ. τοῦ Νοεμβρίου ἐκάλεσακαίσυνωμίλησαμέ μερικούς Ἀρχιερεῖςτό θέμα (δένἀναφέρωτάὀνόματά τους), ὅποιος θέλει ὅμωςμπορεῖἀπό μόνος του νάτό δηλώσει, καί τούς ἀνακοίνωσατάτῆς συναντήσεώς μου αὐτῆςκαίτάτῆς συζητήσεως μας.

Ὅλοι μέ συνεχάρησαν, ἕνας δέ ἐξαὐτῶν φεύγοντας μέἀ σπάστηκε, λέγοντάς μου στό αὐτί «συγχαρητήρια, αὐτό μόνον ἐσύ μποροῦσες νά τό καταφέρεις». Δυστυχῶς εἶναι καί αὐτος ενας εκ των σήμερα διαμαρτυρομένων εναντίον μου


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος