FOLLOW US: facebook twitter

Ο Πύργος τιμά τους πεσόντες στο Κατάκολο

Ημερομηνία: 30-01-2024 | Συντάκτης:

-Μνημόσυνο στον ΙΝ Αγίου Νικολάου για τους δύο νεκρούς πιλότους της 117 ΠΜ,με πρωτοβουλία του δημάρχου Στάθη Καννή

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από τον τραγικό θάνατο που βρήκαν στη θαλάσσια περιοχή  ανοιχτά του Κατακόλου οι πιλότοι Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας και Ευστάθιος Τσιτλακίδης της 117 ΠΜ της Πολεμικής Αεροπορίας, την ώρα που εκτελούσαν άσκηση με τα αεροσκάφη Phantom της Μοίρας 338, βυθίζοντας στη θλίψη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρωινής», ο δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, ο οποίος είχε παραστεί στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα στην Τρίπολη, εκπληρώνει σήμερα την υπόσχεση που είχε δώσει στην οικογένεια του αδικοχαμένου πιλότου για απόδοση τιμής και στον τόπο θυσίας του. Με πρωτοβουλία του και σε συνεννόηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας, κ.Αθανάσιος, θα τελεστεί στις 11:30 το πρωί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κατάκολο για τους δύο νεκρούς πιλότους, στην οποία αναμένεται να παραστεί πλήθος κόσμου από την Πολεμική Αεροπορία.

Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο κ. Καννής, η επιμνημόσυνη δέηση είναι η ελάχιστη πράξη που κάνει ο δήμος στη μνήμη των δύο πιλότων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

«Κάνουμε πράξη την υπόσχεση που είχαμε δώσει για απόδοση τιμής στους δύο πιλότους που έχασαν τη ζωή τους εντός των ορίων του δήμου Πύργου. Η επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ηλείας, κ.κ.Αθανασίου, στον τόπο όπου θυσιάστηκαν υπηρετώντας το έθνος και την πατρίδα, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως δημοτική αρχή, για να τιμήσουμε τη μνήμη τους και να αποδώσουμε σεβασμό στις οικογένειές τους», τόνισε ο κ. Καννής.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η εθνική τραγωδία εκτυλίχθηκε της Δευτέρας 30 Ιανουαρίου 2023, όταν το διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης με κυβερνήτη τον 31χρονο Σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη και συγκυβερνήτη τον 29χρονο Υποσμηναγό  Μάριο – Μιχαήλ Τουρούτσικα εκτελούσε  πτήση χαμηλής ναυτιλίας στα πλαίσια εκπαιδευτικής άσκησης στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας. Οι δύο χειριστές πετούσαν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, πάνω από το ανάγλυφο αλλά και το νερό.

Στις 10:30 το πρωί το αεροσκάφος κατέπεσε 25 ναυτικά  μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας, ανοιχτά του Κατακόλου,  με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό των δύο πιλότων οι οποίοι δεν πρόλαβαν να κάνουν χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος