FOLLOW US: facebook twitter

Ο Πύργος είμαστε εμείς: Μπορεί ο Δήμος Πύργου να συμβάλλει στην οικονομική ανάκαμψη του τόπου;

Ημερομηνία: 11-01-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”75688″ img_size=”full”][vc_column_text]Η χρονιά που έρχεται βρίσκει ιδιαίτερα ευάλωτη την οικονομία της πόλης. Φέτος είναι μια κακή χρονιά για το λάδι, προϊόν βαρόμετρο για την αγροτική οικονομία με αποτέλεσμα να προδιαγράφεται μια δύσκολη χρονιά τόσο για τα χωριά όσο και για την πόλη του Πύργου. Στον νομό μας έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε λίγα αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι εύκολα εμπορεύσιμα, σε έναν εκδρομικό προορισμό, την Αρχαία Ολυμπία, στην κρουαζιέρα που ελέγχεται από λίγες εταιρίες και στις ολιγοήμερες διακοπές των ετεροδημοτών. Η διαπίστωση αυτή δεν αποτελεί είδηση όπως επίσης, και η κατάταξη του νομού μας στις τελευταίες θέσεις σε ανάπτυξη σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο θέμα αν και αποτελεί το μείζον μάλλον απασχολεί επιδερμικά τους εμπλεκόμενους φορείς. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα δεν έχει γίνει κατορθωτό να  τροχοδρομηθεί ένα  συνεκτικό  υπόδειγμα για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που έχει ανάγκη ο τόπος. Για μας ο Δήμος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αρκεί να αναδιοργανωθεί. Είναι αναγκαίο να γίνουν βαθιές τομές στην οργάνωση των υπηρεσιών του δήμου ιδίως στο κομμάτι του προγραμματισμού, και της τεχνικής υπηρεσίας, ώστε να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες και να γίνει απορρόφηση των διαθέσιμων κονδυλίων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει αξιοποιηθεί το προσωπικό του Δήμου προς την κατεύθυνση αυτή και να υπάρξει διαρκής επιμόρφωσή του για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα των ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοδοτήσεων. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό για να στελεχωθούν περαιτέρω τα τμήματα αυτά με νέες προσλήψεις, να συμπεριληφθούν στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θέσεις επιστημόνων σχετικών ειδικοτήτων, και τέλος να υπάρξει συνεργασία όπου χρειάζεται με εξειδικευμένους συνεργάτες και δίκτυα υποστήριξης.

Το τοπικό συμβούλιο της πόλης έχει τη δυνατότητα να ανοίξει το διάλογο για όλα αυτά τα ζητήματα. Να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες εγκαινιάζοντας ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας με τους δημότες. Ανοίγοντας μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συζητήσεων πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές όπου  ο κάθε πολίτης μπορεί να καταθέτει απόψεις.  Να έρθει σε επαφή με παραγωγικούς φορείς, με νέους επιστήμονες και με συλλόγους που έχουν καταθέσει προτάσεις για την οικονομική, τουριστική, περιβαλλοντική και αθλητική ανασυγκρότηση της περιοχής. Στόχος της συνεργασίας όλων των παραπάνω θα είναι να προωθηθεί ο συμμετοχικός σχεδιασμός στην αναπτυξιακή διαδικασία του Δήμου ώστε να μην αποκλείεται καμία κοινωνική και επαγγελματική ομάδα από το διάλογο και τη λήψη αποφάσεων.

Η  πόλη μας πρέπει να αποκτήσει ένα νέο οικονομικό προσανατολισμό. Η προσέλκυση μεγάλων αθλητικών γεγονότων, η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, η αναδημιουργία και οικοτουριστική αξιοποίηση της λίμνης Μουριάς και του δέλτα του Αλφειού, η δημιουργία σταθμού αυτοκινουμένων τροχόσπιτων,  η δημιουργία μιας νέας ταυτότητας πόλης (city branding) για την περιοχή βασισμένη στην «κληρονομιά της σταφίδας», η χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της ενέργειας και των δημοτικών κτιρίων, η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με επιστημονικούς φορείς μέσω ενός δημοτικού ινστιτούτου για την αγροτική παραγωγή.

Με αυτές τις ιδέες σκοπεύουμε να μπολιάσουμε το δημόσιο διάλογο παραθέτοντας προτάσεις που μπορεί να υλοποιήσει ο Δήμος, να αναδείξουμε πετυχημένες πρακτικές που ακολουθούν άλλοι δήμοι της Ελλάδας ή του εξωτερικού και να τις υιοθετήσουμε. Στόχος μας η αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου του τόπου δηλαδή τις νέες και τους νέους της πόλης ώστε να σταματήσει η φυγή τους και να προσφέρουν με τις ιδέες τους στο χτίσιμο μίας πόλης πιο όμορφης και πιο ζωντανής.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia