FOLLOW US: facebook twitter

Ο Προστάτης αμπελουργών και κηπουρών, εορτάστηκε στον Ι. Ν. Αγ. Τρύφωνος Αμαλιάδος

Ημερομηνία: 01-02-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”156817″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ευρισκόμενοι μέσα στην δίνη της πανδημίας του κορωνοϊού η οποία απειλεί την ζωή των ανθρώπων παγκόσμια, για δεύτερη συνεχή χρονιά εορτάστηκε με ιεροπρέπεια και κατάνυξη, ένας από τους ηρωικότερος μάρτυρες της αρχαίας Εκκλησίας ο άγιος Τρύφων στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην πόλη της Αμαλιάδος. Την παραμονή της εορτής κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό με τις ευλογίες του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, χοροστάτησε ο εξ Ηλείας καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ.κ. Κωνστάντιος, συνεπικουρούμενος από τους Αιδ. π. Παναγιώτη Γιατρά, π. Κωνσταντίνο Βαβίλη, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Βλάσιο Μπενέτο, π. Διονύσιο Θεοδόση και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνο Συριόπουλο, ευλογώντας επίσης τους προσφερθέντες άρτους και ομιλώντας για τον εορταζόμενο μάρτυρα Τρύφων απευθυνόμενος θεσπέσια στα μέλη του εκκλησιάσματος, ενώ πατρικώς και εγκαρδίως ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, ευχαριστώντας παράλληλα και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, που του παρείχε ευγενικά και φιλαδελφικά όπως πάντα αυτή την ωραία πνευματική ευκαιρία.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”156816″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ανήμερα της εορτής προσήλθε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, όπου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, συμπαραστατούμενος από καθώς και από τους Αιδεσιμολογιοτάτους π. Παναγιώτη Γιατρά, π. Κωνσταντίνο Βαβίλη, π. Βλάσιο Μπενέτο και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνο Συριόπουλο. Κατά το διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, οι ευλαβείς και φιλακόλουθοι Χριστιανοί της ενορίας αλλά και οι φιλέορτοι κάτοικοι της Αμαλιάδος, προσήλθαν ευλαβικά προκειμένου να προσκυνήσουν την ιερή εικόνα και να λάβουν την χάρη του εορταζομένου Αγίου, τηρώντας μάλιστα υποδειγματικά όπως ορίζει άλλωστε και η σχετική νομοθεσία, τα υγειονομικά μέτρα προστασίας για την Δημόσια υγεία, προς αποφυγή της πανδημίας που επέφερε ο Covid-19, με την επαινετή μέριμνα και άοκνη φροντίδα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της φίλεργης αυτής ενορίας, η οποία διακρίνεται στον Λειτουργικό, Πνευματικό αλλά και Φιλανθρωπικό τομέα.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”156814″ img_size=”full”][vc_column_text]

Ο Άγιος Τρύφωνας είναι αγαπητός κυρίως στους αγρότες και ιδιαίτερα στους αμπελουργούς και κηπουρούς, των οποίων θεωρείται και προστάτης! Εικονίζεται μάλιστα να βαστά κλαδευτήρι στο αριστερό του χέρι. Είναι ευλογία για εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, το κάθε επάγγελμα να έχει τον προστάτη του Άγιο! Οι δε εορτές των Αγίων μας είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τα έργα και τις αρετές τους, αξιολογώντας εκ νέου τις προοπτικές της ζωής μας. Ο ιαματικός Τρύφων ανήκει στην εικοσαμελή χορεία των αγίων Αναργύρων και καταγόταν από την Λάμψακο της Φρυγίας. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στην παιδική του ηλικία έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως όμως μελετούσε την Αγία Γραφή και έφτασε σε σημείο να διδάσκει τις αιώνιες Αλήθειες και ταυτόχρονα ο Θεός τον αξίωσε να θαυματουργεί. Χάρις στην βαθιά του πίστη και την αγνή και αγία ζωή του προικίστηκε από το Θεό να έχει το χάρισμα της θεραπείας ασθενειών και την εκδίωξη των δαιμόνων. Κατά τους διωγμούς του Αυτοκράτορα Δεκίου το 250 μ.Χ., επειδή δεν λάτρευε τους θεούς των ειδωλολατρών, συνελήφθη και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια με αποτέλεσμα να παραδώσει την ψυχή του στον Θεό! Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο λείψανο του Μάρτυρος και αφού το έχρισαν με πολύτιμα μύρα και το τύλιξαν σε σινδόνα, το κατέθεσαν σε λάρνακα και το απέστειλαν στην πόλη της Λαμψάκου κατά την επιθυμία του.

[/vc_column_text][vc_column_text]Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας[/vc_column_text][vc_single_image image=”156815″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

olympia