FOLLOW US: facebook twitter

Ο παρατεταμένος καύσωνας «έκαψε» και τις εκπτώσεις!

Ημερομηνία: 01-08-2023 | Συντάκτης:

– Στην αυξημένη επισκεψιμότητα του Αυγούστου εστιάζουν τώρα οι έμποροι της Ηλείας

– Οι ελπίδες των εμπόρων Πύργου και Αμαλιάδας στην κάθοδο επισκεπτών και ετεροδημοτών αλλά και στις Λευκές Νύχτες

Γράφει η Κική Κολοβέρου


Σημαντικές επιπτώσεις και στην αγοραστική κίνηση των καταναλωτών προκάλεσε ο παρατεταμένος καύσωνας που σημειώθηκε τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα οι έμποροι να καταγράφουν απώλειες στον τζίρο τους σε σχέση με πέρυσι.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τις πρώτες εβδομάδες των θερινών εκπτώσεων αλλά και την Κυριακή 16 Ιουλίου που κάποια καταστήματα στην Ηλεία επέλεξαν να ανοίξουν, λειτούργησαν αποτρεπτικά με τον εμπορικό κόσμο να εμφανίζεται απογοητευμένος καθώς φαίνεται πως οι απώλειες αγγίζουν το 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ο χρόνος για αγορές, είτε τις πρωινές ώρες είτε αργά το απόγευμα ήταν περιορισμένος καθώς με τον υδράργυρο σκαρφαλωμένο σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, για περισσότερες από δυο βδομάδες, όπως ήταν αναμενόμενο, «κράτησε» τους καταναλωτές στις παραλίες ή σε δροσερούς χώρους, μακριά από την αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω ζέστης και υγρασίας στην αγορά.

Έτσι, μετά από έναν «χαμένο» πρώτο μήνα εκπτώσεων, οι σκέψεις όλων είναι στραμμένες, στον Αύγουστο που μόλις ξεκίνησε αλλά και στους επισκέπτες και ετεροδημότες που αναμένεται να καταφθάσουν στο Νομό και οι οποίοι πάντα προσφέρουν στήριξη και οικονομική ανάσα στους επαγγελματίες. Οι εκπτώσεις άλλωστε στις αγορές της Ηλείας είναι ήδη πολύ υψηλές και προσφέρονται για την αγορά ποιοτικών ειδών σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές.

«Τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμεναν οι έμποροι όχι μόνο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν τις πρώτες εβδομάδες των θερινών εκπτώσεων και λειτούργησαν αποτρεπτικά αλλά κυρίως, εξαιτίας της οικονομικής στενότητας των καταναλωτών» τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης και πρόσθεσε πως «Η μειωμένη επισκεψιμότητα, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις και το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών οδήγησαν τις εμπορικές επιχειρήσεις σε απώλεια τζίρου που εκτιμάται ότι αγγίζει το 30%».Το λιανικό εμπόριο για μια ακόμη φορά καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια του επίμονου πληθωρισμού, αλλά και τα προβλήματα του φετινού καύσωνα. Το βέβαιο είναι πως, οι θερινές εκπτώσεις έχουν ακόμα πολύ δρόμο μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ το λιανικό εμπόριο θα κληθεί τον Σεπτέμβριο να κάνει το τελικό ταμείο των αποτελεσμάτων του τζίρου και του όγκου πωλήσεων του φετινού καλοκαιριού» υπογράμμισε και κατέληξε πως ευελπιστούν πως καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και κυρίως στις 12 του μήνα που θα πραγματοποιηθεί η «Λευκή Νύχτα» στον Πύργο θα μπορέσουν οι έμποροι να «βγάλουν κάποια σπασμένα» αν και όπως διαμορφώνεται η εικόνα, «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».

«Έκαψε» τις εκπτώσεις ο καύσωνας

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας Φώτης Νικολόπουλος επισήμανε ότι οι θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν αρκετά καλά ωστόσο ο καύσωνας που επικράτησε, «πάγωσε» την αγορά αντί να την ζεστάνει. «Παραδοσιακά οι πρώτες εβδομάδες των εκπτώσεων είναι οι καλύτερες σε αγοραστική κίνηση ωστόσο αν και ξεκινήσαμε καλά, ο καύσωνας «πάγωσε» αυτή την δυναμική. Ευελπιστούμε ότι από εδώ και πέρα θα κινηθεί καλύτερα η αγορά και σε αυτό θα συμβάλει καθοριστικά και η έλευση ετεροδημοτών και επισκεπτών ώστε η κίνηση να φτάσει στα αναμενόμενα επίπεδα. Για την ώρα οι επαγγελματίες της περιοχής κρατούν στάση αναμονής και όλοι ευελπιστούμε ότι θα καλύψουμε όσο γίνεται το χαμένο έδαφος καθώς τα καταστήματα της περιοχής είναι προετοιμασμένα και έχουν ήδη μεγάλες εκπτώσεις».

Παράλληλα, ο κ. Νικολόπουλος, σημείωσε πως στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης θα βοηθήσει και η Λευκή Νύχτα που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Αυγούστου με τη μεγάλη συναυλία των «Onirama».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος