«Ο παππούς στο τζάκι» στέλνει μήνυμα ζωής…
Παρουσιάστηκε στο Λάτσειο υπό την αιγίδα του δήμου Πύργου το νέο βιβλίο του Ηλείου δημοσιογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Τερζή
Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου
Σε μια ζεστή και ενδιαφέρουσα εκδήλωση με έντονη συγκινησιακή φόρτιση, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο υπό την αιγίδα του δήμου Πύργου, το νέο βιβλίο, τέταρτο κατά σειρά, του Ηλείου δημοσιογράφου της Εφημερίδας των Συντακτών και συγγραφέα Δημήτρη Τερζή «Ο Παππούς στο τζάκι και άλλες ιστορίες». Το νέο του βιβλίο είναι μια συλλογή δέκα διηγημάτων, τα περισσότερα εκ των οποίων γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στην ουσία αποτελεί μια σπουδή πάνω στον μεγαλύτερο υπαρξιακό φόβο του ανθρώπου, στο θάνατο, μέσα από το οποίο όμως όπως είπε και ο ίδιος ο Δημήτρης Τερζής στέλνει μήνυμα ζωής, γιατί «η ζωή νικά το θάνατο».
Για το βιβλίο μίλησαν η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη και ο σκηνοθέτης Χαράλαμπος Κοντοπανάγος.
Η (υπογράφουσα) δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου συντόνισε την εκδήλωση και παρουσίασε τον συγγραφέα στο κοινό, ενώ η Παναγιώτα Ιωάννου (μέλος της ομάδας θεάτρου «Δούρειος Ίππος»), διάβασε με συγκλονιστικό τρόπο ένα από τα διηγήματα του βιβλίου, το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», που στην ουσία «τοποθετεί» τους ήρωες του στον «καμβά» του Κατακόλου. Άλλωστε σε πολλά από τα διηγήματα του Δημήτρη Τερζή, υπάρχει το αποτύπωμα του γενέθλιου τόπου της Ηλείας.
Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος στον σύντομο εγκάρδιο χαιρετισμό του, μίλησε για τη γνωριμία του με τον Δημήτρη Τερζή, όταν ο δεύτερος ανέδειξε στον Αθηναϊκό Τύπο σοβαρά θέματα της περιοχής και τον συνεχάρη για το νέο του συγγραφικό εγχείρημα: «Είναι μια ευτυχής συγκυρία η παρουσίαση του βιβλίου, σε μια εποχή που όλοι προσπαθούν να διαμορφώσουν το μέλλον της κοινωνίας μας, κοιτώντας μέσα από “κλειδαρότρυπες” τις ζωές των άλλων, αντικαθιστώντας τον πολιτικό λόγο από δημοσιεύματα ροζ περιοδικών.. «Ο παππούς στο τζάκι και άλλες ιστορίες» θα μας βοηθήσει και σε προσωπική βάση να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα, τι έχουμε υποστεί, καθώς και πόσο έχει αλλοιωθεί η κοινωνία».
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ελένη Σκάβδη με μια εκπληκτική και εμπεριστατωμένη ανάλυση παρουσίασε το βιβλίο του Δημήτρη Τερζή, χαρακτηρίζοντάς το «Ρεπορτάζ στη μνήμη» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι « πρόκειται για δέκα ιστορίες, ένδεκα διηγήματα… Θάνατος απώλεια, στάχτη, τεφροδόχοι, εντατική… Φαντάσματα που συνομιλούν, στάχτες που ίπτανται, μόρια σκόνης κι η μνήμη που ανακαλείται διαρκώς μέσα στις ιστορίες, λίγο πριν λίγο μετά το μοιραίο. Με αυτή τη γεύση βγήκα από την ανάγνωση των διηγημάτων του Δημήτρη Τερζή. Μια σύνθεση που καταφέρνει να γίνει, νη-πενθής, με μια γραφή φάρμακο -νηπενθές που παλεύει να διώξει τον πόνο, το πένθος τη λύπη, απλά φυσιολογικά επειδή ο άνθρωπος δεν αντέχει τον πόνο. Συνταγή παλιά κάθε γιατρειά, όπως και οι ήρωες στην Ομηρο.» Παράλληλα με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση λόγω της διπλής ιδιότητας του Δ. Τερζή (δημοσιογράφος και συγγραφέας), εστίασε στην σχέση δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας.
«Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τερζής δεν στέκεται απέναντι στην ιδιότητά τους ως λογοτέχνης. Ο μυθοπλάστης απευθύνεται περισσότερο στον ίδιο του τον εαυτό παρά στον αναγνώστη, ο δημοσιογράφος γράφει για το κοινό του. Η θητεία στη δημοσιογραφία είναι σίγουρα μια χρήσιμη μαθητεία. Συγγραφέας και δημοσιογράφος δεν συγκρίνονται. Δυο αυτόνομες πτυχές των ιδιοτήτων του. Μέσα και στα διηγήματα πρόδηλες πολιτικές νύξεις… χωρίς να βαραίνουν παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται ο αναγνώστης για να καταλάβει, να στοχαστεί κυρίως για να συγκινηθεί. . Οι συγκρίσεις μεταξύ δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας λειτουργούν αυτόνομα, σήμερα οι πολλοί διαβάζουν και τα δυο είδη και μπορούν να έχουν άποψη για το τι είναι τι. Συγκρίσεις πάντα γίνονταν άλλωστε…».
Τέλος η κ. Σκάβδη επισήμανε ότι «ο Δημήτρης Τερζής τους ήρωές του είμαι σίγουρη ότι κάπου τους συνάντησε, βγαλμένοι από το τεράστιο σώμα των ΑΦΑΝΩΝ, κάποιοι που αγάπησε και σίγουρα κάποια φαντάσματα που ταράζουν τον ύπνο του. Γι΄αυτό τα διηγήματα του είναι λογοτεχνία αξιώσεων, διόλου πρωτόλεια, ώριμη, δουλεμένη, στοχευμένη…»
Στην συνέχεια την σκυτάλη πήρε ο σκηνοθέτης Μπάμπης Κοντοπανάγος που επιχείρησε να προσεγγίσει το βιβλίο από την κινηματογραφική του πλευρά κάνοντας μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση.
Δ. Τερζής: “Η ζωή απαντά στο θάνατο»
Ο ίδιος ο συγγραφέας παίρνοντας τελευταίος ως είθισται το λόγο, αφού εξέφρασε τη χαρά και την συγκίνησή του που βρέθηκε ξανά στον γενέθλιο τόπο για να παρουσιάσει την συγγραφική του δουλειά ανάμεσα σε συντοπίτες, συγγενείς και φίλους, τόνισε ότι «ο Παππούς στο τζάκι» δεν παραπέμπει , στην κλασική αφηγηματική περίπτωση ιστοριών, όπως υποδηλώνει ο τίτλος του βιβλίου, αλλά στη διαχρονική πορεία των ανθρώπων για ζωή μέσα από πληθώρα αντιξοοτήτων όπου όμως τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους με μια αδιόρατη κλωστή. « Το βασικό μήνυμα του βιβλίου παρότι πραγματεύεται ιστορίες που έχουν να κάνουν με την απώλεια, με το αιώνιο υπαρξιακό πρόβλημα του θανάτου μέσα από καθημερινές ιστορίες, είναι ότι ζωή απαντά στο θάνατο, γιατί η ζωή συνεχίζεται. Η ζωή στο τέλος νικά το θάνατο. .» Καταλήγοντας ο Δημήτρης Τερζής ανέφερε ότι ο ρόλος του συγγραφέα τελειώνει τη στιγμή που ολοκληρώνει το βιβλίο του και το παραδίδει στον αναγνώστη και η γοητεία της ανάγνωσης είναι ότι ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως εκείνος θέλει και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα όπως ακριβώς συμβαίνει και με την τέχνη».
Στην συνέχεια ο Δημήτρης Τερζής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε προσωπικό επίπεδο με πολλούς από τους παριστάμενους στην παρουσίαση και να υπογράφει τα βιβλία του.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων πέραν του δημάρχου Πύργου Π. Αντωνακόπουλου, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλαματιανός, οι πρ. βουλευτές Μ. Μπαλαούρας και Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, ο υπ. βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Φωτόπουλος, , ο Αντιδήμαρχος Πύργου Μ. Αχτύπης, ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας Χρ. Κωνσταντόπουλος, ο σκηνοθέτης της Ομάδας Θεάτρου <<Δούρειος Ίππος>> Παρ. Παπαπετρόπουλος, με μέλη της ομάδας κ.α.