FOLLOW US: facebook twitter

Δεν γίναμε πολύ σοφότεροι…

Ημερομηνία: 25-04-2023 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Slide, Νέα, Πολιτική

-Αρκετές οι αναπάντητες ερωτήσεις των Ηλείων βουλευτών στην «γαλάζια» τετραετία

-Πώς σχολιάζουν την κοινοβουλευτική συνέπεια των υπουργών οι πέντε βουλευτές της θητείας 2019-2023

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Κατά τη διάρκεια της τετραετούς κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι πέντε βουλευτές της Ηλείας κατέθεσαν πληθώρα ερωτήσεων και αναφορών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για ζητήματα του νομού, όπως η Πατρών-Πύργου, η Δημόσια Υγεία, το Ταμείο Μολυβιάτη και τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, η κατάργηση των πανεπιστημιακών τμημάτων, κ.ά.

Ορισμένα εξ αυτών απαντήθηκαν, με πιο σημαντικό ίσως το υπόλοιπο του Ταμείου Μολυβιάτη όπου μάθαμε ότι το υπόλοιπο είναι 56 εκατ. ευρώ, ενώ για άλλα θέματα χρειάστηκε η κατάθεση επίκαιρων ερωτήσεων για να δοθούν απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, όπως η Πατρών-Πύργου ή ο χαρακτηρισμός της Ηλείας ως «άγονης», αφού σε απλές ερωτήσεις ή αναφορές διαπιστώθηκε καθυστέρηση ή αδιαφορία στις απαντήσεις.

Την τελευταία διετία κυριάρχησαν οι ερωτήσεις για τις αποζημιώσεις των πυροπλήκτων, οι οποίες απαντήθηκαν σχετικά γρήγορα αλλά όχι πάντοτε με σαφήνεια, ενώ χαρακτηριστική είναι η άρνηση του υπουργείου Παιδείας να απαντήσει τα ερωτήματα που αφορούσαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ηλεία.

Μ.Κατρίνης: «Ελλιπείς και με καθυστέρηση οι απαντήσεις»

Ο βουλευτής Ηλείας και επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, άφησε αιχμές για την κοινοβουλευτική συνέπεια της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ερωτήσεις αναπάντητες ή απαντημένες με αοριστίες και γενικολογίες, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θέματα υποδομών.

«Παρά το γεγονός ότι κατέθεσα πάρα πολλές ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις, αρκετές από αυτές δεν απαντήθηκαν ή απαντήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση. Κοινή διαπίστωση όμως είναι ότι και οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ελλιπείς ή καθυστερημένες. Όπως για θέματα αποζημιώσεων αγροτών, για το ζήτημα της καρατόμησης των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας, ή και τα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων και των μονάδων υγείας της Ηλείας. Θέλω δε να αναφέρω ότι σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις μου για τα θέματα των οδικών αξόνων της Ηλείας (Πάτρα-Πύργος, Ολυμπία-Βυτίνα) ο πρώην υπουργός κ. Καραμανλής έδινε γενικές και αόριστες απαντήσεις με επιθετικό μάλιστα ύφος.

Δεν απάντησε ποτέ τι θα γίνει με το οδικό δίκτυο της νότιας Ηλείας, με το αν θα ολοκληρωθεί η σύνδεση της Ηλείας με την υπόλοιπη Πελοπόννησο, και ούτε προσδιόρισε το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου Πάτρα – Πύργος. Παρά όμως την αδιάφορη στάση της κυβέρνησης, κατέθεσα εκατοντάδες ερωτήσεις οι οποίες προήλθαν από την καθημερινή επαφή μου με τους πολίτες και τους φορείς της Ηλείας και αυτό δεσμεύομαι να συνεχίσω να κάνω, πιο επίμονα και πιο εντατικά, εφόσον οι Ηλείοι πολίτες με τιμήσουν ξανά με την επιλογή τους», δήλωσε.

Διον.Καλαματιανός: «Ανεπαρκείς οι επιδόσεις της απελθούσας κυβέρνησης και στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου»

«Η Νέα Δημοκρατία, παρά τις εξαγγελίες περί χρηστής νομοθέτησης και κοινοβουλευτικής συνέπειας, εμφανίστηκε αρκετές φορές απαξιωτική προς τους θεσμούς σε αυτήν την τετραετία, με αποκορύφωμα την άρνηση του απερχόμενου πρωθυπουργού να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα των υποκλοπών. Στα ζητήματα της Ηλείας, υπάρχουν ερωτήσεις από το 2020 στις οποίες δεν έλαβα ποτέ απάντηση, όπως η κατάσταση του ΕΚΑΒ και της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, η ανάγκη πλήρωσης των κενών σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε Μονάδες Υγείας του Νομού και ο αυτοκινητόδρομος «Πάτρα-Πύργος». Μάλιστα, για το συγκεκριμένο κρίσιμο έργο υποδομής είχα υποβάλει και Αιτήματα Κατάθεσης Εγγράφων για λόγους διαφάνειας, τα οποία ουδέποτε έλαβα.

»Δίχως απάντηση έμειναν και ερωτήματά μου σχετικά με τις παρεμβάσεις και την επικινδυνότητα στην υφιστάμενη Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου. Επίσης, αναπάντητες έμειναν οι ερωτήσεις για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που λειτουργούσαν στην Ηλεία -αποδείχθηκε στην πορεία το γιατί-, ενώ για αυτές που αφορούν την αγροτική παραγωγή, όπως π.χ. οι αποζημιώσεις ή η τιμή της σταφίδας και άλλων παραγόμενων προϊόντων, οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ήταν καθόλου πειστικές. Δυστυχώς, οι επιδόσεις της κυβέρνησης ΝΔ και στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου ήταν ανεπαρκείς, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για την αδιαφορία της για τον τόπο μας», δήλωσε.

Κ. Τζαβάρας: «Κάθε άλλο παρά πειστικές οι απαντήσεις που έλαβα»

Ο Κώστας Τζαβάρας δήλωσε στην «Πρωινή» πως σε ερωτήσεις που αφορούσαν σοβαρά θέματα, τόσο για την Ηλεία (πανεπιστήμια) όσο και πανελλαδικού ενδιαφέροντος (π.χ. funds), οι αρμόδιοι υπουργοί είτε δεν απάντησαν ποτέ είτε δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις.

«Σε σημαντικά θέματα, είτε τοπικά είτε εθνικά, δεν έλαβα ποτέ απαντήσεις, ενώ σε ορισμένα εξ αυτών έλαβα απαντήσεις που κάθε άλλο παρά πειστικές και ικανοποιητικές μπορούν να θεωρηθούν και με σημαντική καθυστέρηση. Ενδεικτικά υπενθυμίζω τις παρεμβάσεις μου για τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ηλείας και για τη Δημόσια Υγεία στην Ηλεία, καθώς και τις ερωτήσεις μου για τα funds και τα κόκκινα δάνεια, για το χρηματιστήριο ενέργειας και για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην αγροτική παραγωγή», ανέφερε.

Δ. Αυγερινοπούλου: «Συζητήθηκαν όλα τα σημαντικά ζητήματα της Ηλείας»

Η Διονυσία Αυγερινοπούλου, η οποία διετέλεσε και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής σε αυτήν την τετραετία, τόνισε στην «Πρωινή» πως η κυβέρνηση απάντησε όλα τα σοβαρά ζητήματα που τέθηκαν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σημειώνοντας ότι και η ίδια αξιοποίησε το εργαλείο των επίκαιρων ερωτήσεων για να πάρει απαντήσεις σχετικά με μείζονα θέματα του νομού.

«Κεντρική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν η συνεχής παρουσία στη Βουλή και η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα των πολιτικών κομμάτων. Ειδικά στα κορυφαία ζητήματα της Ηλείας, όπως η Ολυμπία Οδός, η κοινοβουλευτική συζήτηση ήταν ευρύτατη και εξαντλητική. Φυσικά είναι σημαντικό κάθε ερώτηση να κατατίθεται με την ανάλογη τεκμηρίωση και θεμελίωση, ώστε να μπορεί να δοθεί η απάντηση. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ανέλαβα την πρωτοβουλία να φέρω προς συζήτηση σημαντικά και απαιτητικά θέματα, παρουσία υπουργών και γενικών γραμματέων», δήλωσε.

Ανδρ. Νικολακόπουλος: «Οι υπουργοί ανταποκρίθηκαν σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της Ηλείας»

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος δήλωσε στην «Πρωινή» πως οι υπουργοί της κυβέρνησης, παρά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία για περίπου δύο χρόνια, ανταποκρίθηκαν με υπευθυνότητα στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που αφορούσαν τα σοβαρά θέματα της Ηλείας, επικαλούμενος τις συζητήσεις στις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσε ο ίδιος.

«Θεωρώ πως οι υπουργοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, στο μέτρο του εφικτού, ανταποκρίθηκαν σε όλα τα μεγάλα ερωτήματα που τέθηκαν στο πλαίσιο τους κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως η Πατρών-Πύργου ή οι αποζημιώσεις των πυροπλήκτων. Προσωπικά κατέθεσα οκτώ επίκαιρες ερωτήσεις για κορυφαία προβλήματα της Ηλείας, κάτι που όπως γνωρίζετε δεν είναι συνήθης κοινοβουλευτική πρακτική για βουλευτή της πλειοψηφίας και σας παραπέμπω στις επίκαιρες ερωτήσεις κυβερνητικών βουλευτών επί ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στις αποζημιώσεις των πυροπλήκτων, διότι ο κ. Τριαντόπουλος επέδειξε κοινοβουλευτική συνέπεια απαντώντας σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις, έχοντας ως ύψιστη προτεραιότητα να μη μείνει απλήρωτος κανένας από τους πληγέντες και να ξεπεραστούν όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα», εξήγησε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος